Zelfstandig ondernemerschap

Je eigen baas zijn in Spanje

Zelfstandig ondernemerschap

Het vestigen van een eigen zaak in Spanje is al lang de droom van menige expats. De huidige economische recessie zal echter sommige toekomstige ondernemers hebben afgeschrikt.

Door goed je huiswerk te doen en zorgvuldig een branche te kiezen, kun je een deel uitmaken van de opwaartse beweging die momenteel plaatsvindt.

EU-burgers kunnen zonder beperkingen een bedrijf in Spanje beginnen zodra ze hun NIE nummer hebben ontvangen. Niet- EU-burgers daarentegen, hebben niet alleen een werk-en verblijfsvergunning nodig, maar moeten ook bewijs leveren dat zij het vereiste kapitaal hebben voor het opzetten van hun bedrijf en dat het bedrijf voor werkgelegenheid zal zorgen.

Als u een bedrijf wilt opstarten in Spanje, moet u overwegen om zich bij de autoriteiten in te schrijven als een zelfstandig ondernemer (autónomo). Dit kan een eenvoudig en goedkoper alternatief zijn voor registreren als een naamloze vennootschap (S.L.). Of dit mogelijk is hangt echter af van de grootte van het bedrijf dat u van plan bent om op te zetten.

Om in Spanje instaat te zijn jezelf te vestigen als zelfstandig ondernemer, moet u zich inschrijven bij de lokale belastingdienst (Hacienda). Hier geeft uw  NIE nummer op en wat voor type bedrijf u heeft. Afhankelijk van het type organisatie dat u begint, zult u wellicht ook andere belasting documenten nodig hebben. De voorschriften verschillen van bedrijf tot bedrijf.

Hoewel niet strikt noodzakelijk, het is raadzaam om een Gestor of manager in dienst te nemen tijdens de registratie fase. Fiscale wetgeving verandert regelmatig in Spanje en kan ingewikkeld zijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: