Contracten

Wat je moet weten wanneer je een huurcontract ondertekent

Contracten

Het vinden van een geschikte woning is het moeilijkste gedeelte van de huizenjacht in Spanje. Het bespreken van de huurovereenkomst is over het algemeen een stuk gemakkelijker. Niettemin is het belangrijk dat je de details van het contract goed begrijpt en dien je je bewust te zijn van hoe bepaalde dingen werken.

Contract (Contrato): Een standaard contract heeft een looptijd van één jaar. Zorg ervoor het contract zorgvuldig te lezen en wees er zeker van dat alles je duidelijk is. Als het contract inclusief  een inventaris (schotels, linnen, enz.) is, controleer dan of ze ook daadwerkelijk aanwezig zijn als je verhuisd. Controleer bovendien of alle elektrische apparaten in orde zijn. Neem geen genoegen met een mondelinge belofte dat de gebrekkige punten later zullen worden hersteld maar zorg dat het in het contract opgenomen wordt of, beter nog, dat het gemaakt wordt voordat je daadwerkelijk verhuisd.

Utility's (gastos de la comunidad): Afhankelijk van de eigenaar, kunnen de nutsuitgaven en de communautaire uitgaven  wel of niet bij de huur worden inbegrepen. De communautaire uitgaven dekken over het algemeen de kosten van de conciërge, algemene onderhoud en afvalinzameling en soms één of meer van de nutsuitgaven. Vraag duidelijk welke kosten je zelf zult moeten betalen (verwarmingskosten in het bijzonder, kunnen een grote uitgave zijn.)

Borg (Fianza): De meeste eigenaren vragen om een borg gelijk aan 1 maand en soms 2 maanden huur als het gaat om een gemeubileerde woning. Meer dan 2 maanden borg zou je in principe niet moeten betalen. Je kunt ook de voorwaarden betreffende de tergbetaaldatum van de borg bespreken of proberen om het te gebruiken als laatste maand huur. Natuurlijk, is het wenselijk om eventuele extra overeenkomsten schriftelijk vast te leggen.

Andere waarborgen (Garantias): Gezien het Spaanse rechtssysteem geen sterke bescherming aan verhuurders biedt, is het zeer gewoon dat verhuurders om extra waarborgen vragen. Als je werkt, wordt een exemplaar van een betaalstrookje (nómina) gevraagd als bewijs dat je maandelijkse salaris genoeg is om de huur te betalen. Als je een student bent, kunnen de verhuurders een brief van je school vragen waarin staat dat je genoeg financiële middelen hebt om de huur te betalen.

Bankgarantie (Aval bancario): Als verdere waarborg, vragen de verhuurders soms om een aval bancario. Dit is een kredietbrief van een Spaanse bank die waarborgt dat als je niet aan je verplichtingen voldoet, de bank de resterende huur voor de duur van het contract zal betalen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: