Waar te zoeken

De beste plaatsen om naar woonruimte te zoeken

Waar te zoeken

Ongeacht of je een woning, of alleen een kamer zoekt: kennis van de omgeving is zeer belangrijk.

Als je niet bereid om veel geld bij een makelaar te besteden, zul je moeten wennen aan een huizenmarkt die zich baseert op lokale advertenties. Om mee te beginnen, krijg je hier een aantal tips om succesvol huisvesting in Spanje te vinden:

1) Ga lopen

Deze methode kan raar klinken voor mensen die aan huizenmarkten gewend zijn die hoofdzakelijk op advertenties en makelaars gebaseerd is. Toch kan het in Spanje vrij efficiënt zijn.

Ga de straten rond om te zien wat in jouw gewenste buurt beschikbaar is. Vele lege flats hebben een oranje teken met se alquila (te huur) op het balkon hangen of op de hoofdingang van het gebouw. Als er een bord met "razón portería/portero" hangt, dan kan je informatie bij de conciërge/de huisbewaarder inwinnen over de te huren flat.

Voor grote gebouwen, zou het de moeite waard kunnen zijn de conciërge (portero of conserje) aan te spreken; als je het beleeft vraagt, kan hij je vertellen of er mensen zijn die hun appartement gaan verlaten, en kan hij je in contact brengen met de eigenaren. Kijk op de prikborden bij de lokale taalscholen, de universiteiten en ook de affiches op straat en op lantaarnpalen.

2) Netwerken

Netwerken is in Spanje een heel belangrijk middel, pas dit daarom meteen toe op je woningjacht. Gezien het gebrek aan huurwoningen, worden de betere woningen over het algemeen niet eens geadverteerd, maar door mond tot mond reclame bekendgemaakt, omdat de eigenaren liever "bekende" huurders hebben.

Vertel al je vrienden, familieleden, klasgenoten, collega's, enz. dat je op zoek bent naar een woning. Hoe meer mensen weten dat je op zoek bent, des te hoger de kans dat ze je in de juiste richting zullen wijzen.

3) Advertenties

Kranten met advertenties zijn een heel goede bron, zij het alleen al om de grote hoeveelheid van het aanbod. Het slechte nieuws is dat de concurrentie voor dit aanbod hoog is. Vele adverteerders vullen hun agenda 's morgens vroeg al, direct na de publicatie van de advertentie.

Ons advies is vroeg beginnen en volhouden. Als je iemand ’s morgens niet kunt bereiken, bel dan rond lunchtijd (13:30-16:00) en na het werk (20:00-22:00). Vele kranten en lokale tijdschriften hebben een inmobiliaria (onroerend goed) sectie die huurwoningen aanbiedt. Segundamano (Ma-Vrij, €2.70) heeft de meest uitgebreide lijst beschikbare huurwoningen.

Vele publicaties bieden ook de mogelijkheid om kosteloos ''gezocht'' (demanda) advertenties te plaatsen. Nochtans, zou je je tijd beter elders kunnen besteden aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat je door een eigenaar zal worden gebeld. Ze zijn wel heel nuttig wanneer je naar kamergenoten zoekt.

4) Online

Zoals in de meeste landen is ook in Spanje het online zoeken op huizensites de meest voorkomende manier om een woning te vinden.

Een kamer in een gedeeld appartement (piso compartido) is een populaire en kostenbesparende optie voor studenten en jonge professionals in de grote steden van Spanje. Het is vaak ook nog eens op een makkelijke manier te vinden doordat de huidige huurders meestal degenen zijn die de beschikbare kamers plaatsen. Er zijn een tal van websites waar dit soort kamers worden aangeboden maar hier zijn alvast wat sites om mee te beginnen:

  • Idealista  - Verkrijgbaar in een aantal talen. Zoeken op type vastgoed in dorpen en steden in heel Spanje.
  • EasyPiso  - Ideaal voor mensen op zoek naar een kamer in een gedeeld appartement, kunt zoeken als een individu, een koppel of als u op zoek bent naar bewegen in met mensen die je al kent. Heeft kamers geadverteerd in heel Spanje.
  • Spainhouses  - Alleen geschikt voor mensen op zoek naar een hele woning te huren. Kunt zoeken op regio en per woning. Filters voor het aantal slaapkamers en de minimale en maximale huurkosten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: