De huurmarkt

Hoe moeilijk is het om een woonruimte te vinden?

De huurmarkt

Steeds meer Spanjaarden hebben in de afgelopen jaren gekozen voor het kopen van een woning in plaats van huren. Spanje heeft nu een van de laagste huurpercentages van de EU. Lage salarissen en dure huisvesting betekenen dat de meeste Spanjaarden langer thuis wonen en daarna een huis kopen in plaats van huren.

De drastisch stijgende woning prijzen van de afgelopen jaren, zorgt voor veel competitie als het gaat beschikbare huurwoningen. De maandelijkse huur voor een gemeubileerde flat met 1-2 slaapkamers begint bij €600/maand in Madrid en Barcelona. Een goedkopere optie is een gedeelde flat (piso compartido), die rond €300/maand kosten in de grote steden.

Mei tot aan juli is de beste tijd voor de zoektocht naar een woning; augustus kan moeilijk zijn aangezien de mensen op vakantie zijn. September neigt de slechtste maand te zijn aangezien de mensen van vakantie terugkeren en de studenten een nieuw jaar beginnen. De huizenmarkt kan ook tijdens de periode van Kerstmis erg rustig zijn.

Het vinden van een goede woning voor de juiste prijs voordat je in Spanje aankomt is moeilijk. De eigenaren willen de huurders ontmoeten alvorens een contract te tekenen, en door de grote variëteit in kwaliteit van woningen is het niet raadzaam om een woning ''ongezien'' te huren. Indien je woonruimte geregeld moet hebben voordat je aankomt, kun je de dienst van een makelaar inhuren. Echter, deze neigen duur te zijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: