De Arbeidsmarkt

Kansen op een baan voor buitenlanders in Zwitserland

De Arbeidsmarkt

Voor de meeste buitenlanders lijkt Zwitserland ideaal met betrekking tot werkomstandigheden. Zwitserse werknemers kennen één van de hoogste salarisniveaus ter wereld, en ondanks ge grote aantallen ontslagen gedurende de recessie in de jaren 90, blijft het werkloosheidsniveau één van de laagste in Europa.

Met betrekking tot het in dienst nemen van buitenlanders, heeft Zwitserland strenge immigratieregels en quota's voor werkvergunningen. Ook al lijkt dit systeem op het éérste oog ingewikkeld, het vinden van een baan in Zwitserland is niet zo moeilijk als het officiële Zwitserse systeem doet denken.

Sterker nog, het aan in Zwitserland werkende buitenlanders heeft de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Vandaag de dag wonen er meer dan 1,5 miljoen buitenlanders in Zwitserland, die zo'n 20% van de bevolking vertegenwoordigen en een grote bijdrage doen aan de succesvolle economie van dit land. Volgens Zwitserse wetgeving dienen niet Zwitsers onder de zelfde werkomstandigheden en voor hetzelfde salaris als de Zwitsers in dienst genomen te worden.

In 2002 is een bilaterale overeenkomst voor de vrije beweging van personen tussen Zwitserland en de EU van kracht gegaan. Ondanks een aantal overgangsbepalingen tot 2007, zal deze overeenkomst de toegang tot, het verblijf, en het werken in Zwitserland voor ingezetenen van de Europese Unie vergemakkelijken, en uiteindelijk de complete bewegingsvrijheid tussen de Europese Unie en Zwitserland betekenen. Tegelijkertijd zullen de regels voor niet EU ingezetenen die in Zwitserland willen wonen strenger worden.

Wanneer je op zoek bent naar werk, is het belangrijk te onthouden dat de Zwitserse arbeidsmarkt sterk varieert van plaats tot plaats. In Geneve bijvoorbeeld zijn er veel meer buitenlandse werknemers dan in andere steden. Bijna 50% van de werknemers is daar buitenlands, en veel van hen werken voor internationale bedrijven. Het traditionele bolwerk van het bankwezen bevind zich in Zürich.

Talen

Zoals in elk land, is het een groot voordeel de locale taal te beheersen. Bij het zoeken naar een baan dien je daarom ook rekening te houden met de locale taal die ze in bepaalde gebieden spreken. Zwitserland heeft 4 officiële talen: Duits (gesproken door 64% van de bevolking), Frans (19%), Italiaans (8%) en Rhaeto-Romaans (1%).

Als je voor een internationaal, of een groot multinationaal bedrijf werkt, dan hoef je waarschijnlijk de locale taal niet te leren, indien je het Engels goed beheerst. In locale Zwitserse bedrijven zul je hoogstwaarschijnlijk minimaal basiskennis van de locale taal moeten hebben.

Ben je Engels of Amerikaans, verwacht dan niet dat je moedertaal je een groot voordeel oplevert op de Zwitserse arbeidsmarkt, tenzij je opzoek bent naar een baan als leraar/lerares Engels. Veel Zwitsers studeren Engels op school, en ondanks dat weinigen het vloeiend spreken, beheersen de meeste het Engels goed genoeg voor het dagelijkse gebruik op kantoor.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: