Werk vinden

De beste manier om een baan te vinden in Zwitserland

Werk vinden

Er zijn vele manieren om werk te vinden in Zwitserland, en méérdere kun je al gebruiken voordat je naar Zwitserland komt. Om je aan de slag te krijgen, hebben we een aantal van de méést effectieve manieren voor je bij elkaar gezocht.

Kranten & tijdschriften: Vacatures ( Stellenmarkt, offres d’emploi) kun je vinden in de advertentie secties in de dagelijkse kranten (meestal in de woensdag en de weekend edities), in wekelijkse kranten, maandelijkse tijdschriften (city magazines) en gespecialiseerde bedrijfstijdschriften. Een grote hoeveelheid vacatures kun je vinden in de kranten Le Temps, 24heures en Tagesanzeiger, en in de officiële vacature bulletin van de Confederatie. Tegen een vergoeding, kun je ook een advertentie plaatsen in vele banen secties.

Internet : Online vacaturebanken ( Jobbörsen ) geven je de mogelijkheid om gestructureerd naar vacatures te zoeken. Je kunt de sector en regio opgeven waarin je wilt werken. Naast de oneindig veel vacature websites, bestaan er ook veel vacature zoekmachines, waar je ook je cv en sollicitatiebrief kunt invoeren en direct naar vacatures kunt solliciteren.

Arbeidsbemiddelaars : Arbeidsbureaus en uitzendbureaus spelen een belangrijke rol op de Zwitserse arbeidsmarkt. Let op: vele bemiddelaars zoeken alleen voor/naar Zwitsers en buitenlanders met een B of C verblijfsvergunning. Een arbeidsbemiddelaar kan geen verblijfsvergunningen of werkvergunningen voor je aanvragen. Dit kan alleen door je (toekomstige) werkgever gedaan worden.

Vacature beurzen: Om een goed overzicht te krijgen van de Zwitserse arbeidsmarkt, kun je het beste de vacature beurzen bezoeken. Deze beurzen trekken veel werkgevers aan, en zijn vaak gericht op bepaalde sectoren/markten. Voor vele beurzen dien je vooraf in te schrijven en je CV op te sturen. Werkgevers krijgen dan voor de beurs je CV al te zien, en kunnen dan bepalen of ze een gesprek met je willen aangaan. Behalve een goede voorlichting over je arbeidskansen bij verschillende bedrijven, kun je vaak ook meteen een sollicitatiegesprek regelen.

Open sollicitaties: Indien je interesse hebt om bij een bepaald bedrijf te werken, kun je ze een open sollicitatie sturen. Deze dien je dan te richten aan de manager van de HR afdeling ( Personalabteilungsleiter, Chef de Service du Personnel). Sommige HR afdelingen bewaren deze sollicitaties, en wanneer er een vacature is, kijken ze éérst naar de CV die ze al hebben, voordat ze de vacature publiceren, of een arbeidsbemiddelaar in dienst nemen. Een lijst van de 2000 grootste Zwitserse bedrijven is beschikbaar in Top 2000, een boek dat door Handelszeitung gepubliceerd is (ook beschikbaar op CD Rom).

Kamer van Koophandel: Je kunt ook de internationale kamer van koophandel van jouw land in Zwitserland benaderen. Kamers van koophandel krijgen vaak verzoeken van bedrijven om een vacature te vullen met een persoon uit hun eigen land, en sommigen hebben een database met vacatures.

EU ingezetenen die naar een baan zoeken

Om gedurende 3 maanden naar een baan te zoeken hebben EU ingezetenen geen verblijfsvergunning of werkvergunning nodig. Heb je meer tijd nodig, dan dien je een verblijfsvergunning voor nog 3 maanden aan te vragen. Voor deze vergunningen zijn geen quota vastgesteld, en zij geven geen recht om gebruik te maken van de sociale zekerheid in Zwitserland. Als EU ingezetene kun je ook gebruik maken van een aantal zoekopties die niet beschikbaar zijn voor mensen met andere nationaliteiten.

Overheidsarbeidsbureaus: Als werkzoekende heb je hetzelfde recht als de Zwitsers om gebruik te maken van de arbeidsbureaus van de overheid. Om hulp van hun te krijgen, dien je te registreren bij het regionale arbeidskantoor ( ORP - office regional de placement).

EURES: Het EURES netwerk is een samenwerkingsverband tussen de arbeidsbemiddelaars in de EEG met als doel de bevordering van bewegingsvrijheid van werknemers. Zwitserland is ook lid van de EURES.

Het EURES netwerk vergemakkelijkt de circulatie van vacatures en geeft toegang tot actuele informatie over de leef- en werkomstandigheden in elke EEG lidstaat via een computer netwerk.

Er zijn ook 500 speciaal getrainde werknemers binnen de EEG die het EURES systeem bijhouden. Zij worden Euroadviseurs genoemd, en zijn gespecialiseerd in de praktische problemen rond de arbeid in de lidstaten. Zij kunnen werknemers helpen bij het beginnen van een carrière in het buitenland, en helpen bedrijven om geschikte kandidaten door de hele EEG te vinden.

Meer informatie en Vacatures van het EURES systeem kun je vinden op de EURES website www.europa.eu.int/eures .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

  • Rilstaustaire, 15 mei 2011 Beantwoordt

    Zeer leerzaam

    moet controlerenhappy