Werkeloosheidsuitkering

Inkomen wanneer je geen werk meer hebt

Werkeloosheidsuitkering

Alle werknemers in Zwitserland die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben, moeten een werkloosheidsverzekering hebben. De helft van de premies dienen door de werknemer betaald te worden, en de andere helft door de werkgever.

Je bijdragen aan het werkeloosheid verzekeringsfonds ( Arbeitslosenversicherung, assurance chômage) worden direct door je werkgever ingehouden op je bruto salaris.

Om in aanmerking te komen voor werkloosheidsuitkering, dien je aan de volgende voorwaarden te voldoen:

  • Gedurende 2 jaar voor het verliezen van je werk dien je minimaal 12 maanden gewerkt te hebben, en je bijdrage aan het werkeloosheid verzekeringsfond betaald te hebben.
  • Je dient ook bij het arbeidsbureau ingeschreven te staan, tot hun beschikking te staan voor werk, en zelf actief op zoek zijn naar werk.

Indien je zelf ontslag genomen hebt, zonder geldige reden, dan kan het zijn dat je recht op uitkering voor een bepaalde periode ingekort of opgeheven word.

Werkeloosheidsuitkering

Indien je werkeloos geworden bent buiten jouw schuld, heb je het recht op 70% van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 6 maanden dat gedekt is door jouw werkeloosheidsverzekering. Heb je kinderen, of valt het bedrag onder een bepaald vastgesteld minimum, dan krijg je 80%.

Een uitkering word vastgesteld als een dagelijkse vergoeding voor 5 dagen per week. De uitbetaling begint na 5 dagen nadat je werkeloosheid is bewezen.

Je werkeloosheidsverzekering stelt je in staat om tot 400 van deze dagelijkse vergoedingen te krijgen in een periode van 2 jaar. Ben je 55 jaar of ouder, en kunt bewijzen dat je aan het werkeloosheidverzekeringsfonds hebt bijgedragen gedurende de afgelopen 18 maanden, dan heb je recht op 520 dagelijkse uitbetalingen.

In veel gevallen kan het arbeidsbureau je toestemming geven om cursussen te volgen gedurende het ontvangen van de uitkering.

Aanvraagprocedures

Om een uitkering aan te vragen, dien je jezelf aan te melden bij het dichtstbijzijnde arbeidsbureau in jouw omgeving op de éérste dag van je werkloosheid. Na je registratie dien je 2 keer per maand deel te nemen aan consulten en controle sessies bij het regionale arbeidskantoor. Je uitkering word uitbetaald bij het bijstandsbureau welke je kunt kiezen tijdens het registreren bij het arbeidsbureau.

Je uitkering zal alleen betaald worden wanneer je in Zwitserland woont. Verlaat je Zwitserland gedurende de periode dat je nog uitkeringsgerechtigd bent, dan komen al je verdere uitkeringen te vervallen. Komt je verblijfsvergunning te vervallen terwijl je nog uitkeringsgerechtigd bent, dan zal je verblijfsvergunning verlengd worden voor de resterende periode.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: