Een baan vinden

Waar begin je met het zoeken naar een baan

Een baan vinden

Op vele plaatsen is het mogelijk om in Duitsland een baan te vinden, vanuit het buitenland of vanuit het land zelf. Om je alvast op weg te helpen hebben we een lijst met de meest gebruikelijke manieren opgesteld.

Kranten en tijdschriften: in de woensdag en weekend edities van de meeste kranten (bijvoorbeeld de Westdeutsche Zeitung, Stuttgarter Zeitung of Berliner Zeitung), onder de kop gevraag en aangeboden vind je de meeste banenadvertenties. Ook in de wekelijkse kranten, tijdschriften en maandelijkse uitgaven van de stadskranten maak je een goede kans om een baan tegen te komen die je zoekt. Wanneer je een hoger gekwalificeerde baan zoekt zonder specifiek in een bepaalde stad, is de zaterdaguitgave van bijvoorbeeld de Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Die Welt, Handelsblatt of de Frankfurter Rundschau een beter begin.

Tegen betaling kan je ook een advertentie plaatsen. 

Internet: via Online-Bewerbungen (online vacatures) worden steeds vaker advertenties geplaatst voor banen gezocht en aangeboden, vooral in de sector voor pas afgestudeerde jongeren. Zoeken met gespecificeerde criteria, zoals de hoogte van het salaris, sector of regio kan bij de zogeheten Jobsbörsen (banenmarkten). Bij de meeste Online-Bewerbungen en Jobsbörsen kan je een CV posten zodat de bedrijven die zoeken naar iemand met specifieke eisen jou ook kunnen vinden.

Arbeitsämter: er zijn over de 800 Arbeitsämter (uitzendbureaus) door heel Duitsland gevestigd waarvan alle inwoners van de EU/EEA gebruik kunnen maken. Via de Gelbe Seiten (gouden Gids) kan je de dichtstbijzijnde gemakkelijk vinden. De gezamenlijke website die zij hebben kan je vinden onder www.arbeitsagentur.de . Hier vind je recentelijk aangeboden vacatures voor semi- en ongeschoold werk. Banen met een hogere scholingsgraad worden meestal door het bedrijf zelf gepubliceerd op de website of doorgespeeld aan een wervingsbureau. Wanneer je van buiten Duitsland uit werk zoekt, kan je via de Zentralstelle für Auslandsvermittlung oftewel het ZAV informatie vinden.

EURES: dit netwerk van uitzendbureaus in heel het EEA gebied is opgericht om het vrije verkeer van werk te bevorderen. Het is een goede bron van informatie voor een ieder die vragen heeft over of problemen heeft met werken in het buitenland. Ook zij kunnen of via het Arbeitsämter of het internet worden gevonden op www.europa.eu.int/eures .

Personalvermittlungen (Wervingsbureaus): te vinden in het telefoonboek onder de kop Arbeitsvermittlung (arbeidsbemiddeling) waarvan enkelen zich voornamelijk bezighouden met het vinden van tijdelijke werkkrachten, zoals Manpower en Adecco. Dit is vaak een stap in de goede richting bij het vinden van een fulltime baan.

Karriere- und Jobmessen (banen- en carrièrebeurzen):  een carrièrebeurs is altijd een goede plek om te beginnen met zoeken als je niet weet jaar je beginnen moet. Je vind er een verzameling van werkgevers uit een specifieke sector. Vaak kan je er je CV achterlaten en beslissen de werkgevers over degenen die worden uitgenodigd om te komen kijken. Ook is er soms de gelegenheid om een intakegesprek te houden, zowel om te oefenen als serieus.

Open sollicitatie: in vele landen is het niet gebruikelijk om een open sollicitatie te sturen naar een bedrijf. In Duitsland is dit toch een zeer gebruikelijke vorm van solliciteren, mede omdat alle sollicitaties worden bewaard en weer opgezocht als er posities vrijkomen.

Kamers van Koophandel: neem contact op met de kamer van koophandel van je thuisland in Duitsland, omdat zij vaak gevraagd worden naar geschikte kandidaten uit het desbetreffende land en soms een lijst met open vacatures bezitten. In vele gevallen hebben zij een lijst van bedrijven van jouw land van herkomst in Duitsland, wat je vaak een goede kopstart geeft in de sollicitatieprocedure.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

  • Ben van Kersbergen, 10 augustus 2010 Beantwoordt

    Een baan vinden in Duitsland

    Leuk artikel,
    Vacatures in het Duits "Stellenangebote" zijn te vinden op www.freiestelleninunternehmen.de

    Best Mediagroep