Pensioenverzekering

Een introductie tot het pensioensysteem

Pensioenverzekering

Rentenversicherung (pensioenverzekering) stelt je ervan zeker dat je genoeg geld tot je beschikking hebt wanneer je pensioneert. Elke werknemer, ook stagiaires zijn verplicht om er een af te sluiten. Ook bepaalde eigen ondernemers moeten een Rentenversicherung afsluiten.

De maandelijkse lasten van een pensioenverzekering lopen van 19,5% tot een vastgesteld maximum en worden door zowel de werknemer als gever betaald, 50:50.

De pensioens- en ziektekostenverzekeringen worden automatisch van je loon ingehouden. Pensioenen worden normaal uitgekeerd op je 65ste, maar het is ook mogelijk om vervroegd met pensioen te gaan, of zelfs verlaat. Je krijgt een deel van het pensioen uitgekeerd als je het in het buitenland besluit te spenderen.

Het pensioensysteem ligt onder vuur de laatste paar jaar en wordt nog steeds veel besproken in de media. Elke werkende generatie betaald de pensioenen van de vorige generatie, maar gezien de levensverwachting stijgt en de geboortecijfers dalen, raakt het systeem uit balans. Hoge werkeloosheid zorgt voor nog meer uitgaven en vele economisten adviseren dat het nodig is om meer immigranten aan te trekken om de balans weer te herstellen.

Het probleem speelt al jaren en is een aantal keer doorgegeven aan de volgende generatie. Een beroemde uitspraak van een minister uit het verleden luidt: " Die Renten sind sicher" (de pensioenen staan vast) welke vandaag de dag cynici wordt aangehaald.

Er zijn geen ongegronde redenen tot angstig zijn over een goed pensioen. Er wordt door economisten beweerd dat de huidige generatie werkenden maar weinig terug zal zien van het geld dat zij nu betalen aan de pensioenfondsen. Vele Duitsers nemen extra privé-fonds aan om zeker te zijn van hun pensioen wanneer zij klaar zijn met werken.

Voor meer informatie kan je terecht bij het Bundesministerium für Gesundheit und Soziale Sicherung (nationaal ministerie voor gezondheid en sociale verzekeringen) op www.bmgs.bund.de .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: