Werk voor studenten

bijverdienen tijdens je studie

Werk voor studenten

Veel studenten werken naast de studie voor een extra zakcentje of het ophoesten van het collegegeld en buitenlandse studenten mogen dit ook zonder een werkvergunning aan te vragen.

Afhankelijk van waar je wilt werken, mag je of maar 90 dagen per jaar werken of een gelimiteerd aantal uur per week. In sommige gevallen mag je alleen in de vakanties werken.

Typische studentenbaantje in Duitsland zijn: achter de bar staan, koerier werk, taxi chauffeur (alleen met speciale vergunningen), host zijn op beurzen (aanrader) of zelfs reclame maken op straat. Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Het gemiddelde loon voor een studenten baan is ongeveer €6 -15 per uur, advertenties vind je in kranten, op websites, in scholen, bij studenten verenigingen, etc.

Wanneer je net van de universiteit komt zonder echte werkervaring, kan je het moeilijk hebben om een baan te vinden in Duitsland. Daarom gaan veel Duitse studenten in de vakanties bezig met een stageplek, welke een goede kennis geeft van “het echte werk” en je alvast in contact laat komen met misschien toekomstige werkgevers.

Je universiteit kan vaak meehelpen met het vinden van geschikte stageplekken, vooral voor de zomerperiode.

Er zijn verschillende magazines die zich op carrières van studenten richten, zoals het blad Junge Karriere. Het geeft informatie over de geboden perspectieven in de verschillende branches, tips en hints voor het schrijven van een goed CV, een zoekmachine voor studentenwerk en een lijst met carrière fairs en headhunters: www.jungekarriere.com .

Wanneer je na je afstuderen een vaste baan aangeboden krijgt, vergeet dan niet dat je niet met je studenten visum aan de slag mag. Officieel moet je zelfs naar je land van herkomst om daar een werkvisum aan te vragen. Wanneer je baas wil dat je snel aan de slag gaat, kan een advocaat een petitie schrijven zodat je visum vanuit Duitsland kan worden omgezet.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: