Advertenties

Groot aanbod – grootte competitie

Advertenties

Veel advertenties voor beschikbare kamers zijn te vinden in de locale kranten, vaak in de woensdag of weekend edities.

Op de Kleinanzeigen (vraag en aanbod) pagina onder de kop Immobilienteil (vastgoed gedeelte) vind je het Vermietungen und Wohnangebote (verhuur en te koop) gedeelte.

Nog een bruikbare optie die je hebt is een kijkje te nemen bij de gespecialiseerde publicaties op het internet en in tijdschriften, zoals Marktplatz, Annonce, Zweite Hand en Reviermarkt. Naast een andere gebruikelijke optie, op scholen en universiteiten op zoek gaan naar door particulieren verhuurde kamers, waar je vaak ook spullen vindt aangeboden als aanvulling op je inboedel.

Voor de meeste advertenties kan het zo overkomen dat je een professioneel cryptograaf moet zijn om hem te begrijpen. Hier heb je er eentje: "4 ZKB , ZH, teilmöbl., 650 + NK, 2MM Kaut., Chiffre 100"

Heb je er wat van begrepen? Probeer het dan nu met de uitleg: "4 Zimmer-Wohnung mit Küche und Bad, Zentralheizung, teilmöbliert, EUR 650,- plus Nebenkosten, 2 Monatsmieten Kaution, Chiffrebox 100".

Nog niet? Dan hier de vertaling: vier kamer appartement, keuken en badkamer inbegrepen, centrale verwarming, deels gemeubileerd, voor €650 exclusief (oftewel: gas, water & licht etc. niet inbegrepen), twee maanden huur als borg, reacties op chiffrebox nummer 100.

Voor meer vertalingen zie de woordenlijst 

Telefoon en Chiffre advertenties

Het reageren op advertenties kun je het beste zo snel mogelijk en zo vroeg mogelijk in de ochtend doen, zo rond 7:30 is een goede tijd behalve wanneer er anders wordt geschreven. Soms komt het voor dat er veel op een advertentie wordt gereageerd en maken de huisbazen een afspraak om met meerdere mensen tegelijk naar een appartement te komen kijken.

Advertenties in kranten komen vaak met een chiffre nummer welke je moet gebruiken voor je reactie. Stuur een brief naar het juiste adres, welke aangegeven staat in de krant met het chiffre nummer, waarna de krant de eigenaar inlicht. Dit kost dus wat meer werk maar vergeet niet dat het daarom ook minder competitie aantrekt.

Advertenties worden normalerwijs door huisbazen, makelaars of huurders geplaatst die in contact proberen te komen met iemand die de huur over kan nemen voordat de looptijd van het contract afloopt. (zie de tekst over huurcontracten ).

Een goede manier om de hoge prijzen van de agentschappen en verhuurbedrijven te ontwijken is het huren van particulieren of het in onderhuur nemen van een kamer. Dit wordt vaak aangeduid door de woorden nachmieter gesucht (vervolg/onder huurder gezocht). Het kan voorkomen dat deze persoon je vraagt om al het, of een deel van de inboedel over te kopen ( an abstand) wat, wanneer redelijk geprijsd een voordeel kan zijn.

Wees ervan bewust dat onderverhuurders soms ook hun voordeel willen trekken, wat tot jouw nadeel kan leiden wanneer de inboedel voor een veel te hoge prijs aan je wordt verkocht.

De woorden Immobilien (makelaars) en RDM ( Ring Deutscher Makler) geven aan dat de advertentie door een makelaar is geplaatst en je een bedrag moet betalen om de huur tot stand te laten komen. Ga voor meer informatie hierover naar de pagina over makelaars .

Zelf een advertentie plaatsen

Je kan natuurlijk ook proberen om zelf een advertentie te plaatsen waarin je aangeeft dat je op zoek bent naar een onderkomen. Dit kan ook een verspilling van de moeite zijn tijdens de drukke periodes, zoals rond het begin van het nieuwe schooljaar in universiteitssteden.

Vele kranten hebben naast de normale pagina in de krant zelf een website die je kan gebruiken om een bericht te plaatsen. In de meeste steden worden speciale tijdschriften uitgegeven waarin vraag en aanbod met elkaar gecombineerd worden. Het groeiende aantal internetsites bied waarschijnlijk de toekomst omdat je daar gratis een advertentie kwijt kan, zoals op www.studenten-wg.de .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: