De alternatieven

Gedeelde appartementen en korte termijnonderkomens

De alternatieven

Naast je eigen appartement hebben, zijn er ook een aantal interessante alternatieven voor je verblijf in Duitsland.

Gedeelde appartementen: Wanneer je in je eentje naar Duitsland toe komt, is een WG oftewel een Wohngemeinschaft (woongemeenschap) een aantrekkelijke uitkomst. Vaak wonen er studenten of jonge werknemers in hetzelfde huis of op dezelfde verdieping van een flat. Vaak biedt deze optie een goedkope en leuke situatie waarin je nieuwe mensen goed leert kennen. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer en de keuken en badkamer zijn de gedeelde, gemeenschappelijke ruimtes. Je vindt ook af en toe gemeenschappen waar 50-60 jarigen wonen.

Onderhuur: Het onderhuren van een kamer kan een goedkope oplossing zijn wanneer je voor korte tijd op zoek bent naar een permanente woning. Vooral nu de jongere generatie Duitsers veel reist, komt het vaak voor dat er kamers in onderhuur worden aangeboden. De term die hiervoor gebruikt wordt is Untermiete of Zwischenmiete. Het contract onderteken je in de meeste gevallen ook met de huurder zelf, niet met de huisbaas.

Mitwohnzentralen

Een snelle weg naar een tijdelijke kamer kun je vinden bij een van deze organisaties, welke zich specialiseren in het verzamelen van aangeboden gemeubileerde kamers. Meestal worden de kamers verhuurd voor periodes van een maand tot een jaar. De kosten voor deze service zijn vaak 15% van de maandelijkse huur, inclusief alle bijkomende kosten.

Je komt in contact met de Mitwohnzentrale via de Ring Europäischer Mitwohnzentralen e.V. ofwel REM genoemd. Het heeft een universeel telefoonnummer dat altijd eindigt met 19430 voor Berlijn bijvoorbeeld 030 19430 of in Bonn 0228 19430. Ook via de website www.mitwohnzentrale.de  te bereiken.

Via deze manieren kan je om een Vermittlungsauftrag (accommodatie aanvraag). Betaal wederom niets voor deze service voordat je een huurcontract hebt getekend, het is niet toegestaan voor de organisaties om dit te vragen zonder een getekende overeenkomst.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

 • Regina van Laarhoven, 19 augustus 2008 Beantwoordt

  tijdelijke woning zoeken

  als je voor een stage of een tijdelijk projekt naar duitsland moet en dus op zoek bent naar een gemeubileerd apartment kan ik nog een andere firma aanbevelen. er zijn in Duitsland namelijk 2 grote firmas die gespecialiceerd zijn in het verhuren van tijdelijke woonruimte een keer de hierboven genoemde mitwohnzentrale.de die in iedere stad onder een andere naam te vinden zijn maar ook de firma homecompany. Homecompany heeft in heel duitsland vestigingen en heten overal hetzelfde en bieden overal de zelfde service. het woord mitwohnzentrale staat in Duitsland namelijk alleen daarvoor dat het hier om een makelaarsfirma gaat die tijdelijke woonruimte verhuurd een deze firmas heet zelfs ook zo en de andere heet dus Homecompany.

  Toen ik zelf op zoek was voor mijn stage in Duitsland naar een tijdelijk apartment kwam ik bij beide terecht en moest vaststellen dat Homecompany meer aanbod heeft als die andere en dat ze net een beetje meer service bieden als die andere. kon in het engels kreeg ook alles in het engels toegestuurd toen ze merkte dat ik niet zo goed duits kon. heb sindsdien vaak voor mijn werk tijdelijk in duitsland te doen en of het nu in Berlijn, Mannheim of Mainz was ben ik bij de Homecompany altijd proffesionel, snel, eerlijk en vriendelijk geholpen.

  kan ze uit eigen ervaring aanbevelen jammer dat ze hier alleen een van de twee aangeven

  je vindt ze in internet onder
  www.homecompany.de