Studentenkamers

Hoe een goedkope kamer te vinden

Studentenkamers

De Deutsches Studentenwerk – DSW (Duitse studenten service) biedt gesubsidieerde kamers aan voor zowel nationale als internationale studenten. Veelal zijn dit kamers in gedeelde appartementen of op een campus.

Uiteraard is gesubsidieerd huren een stuk goedkoper dan normaal, maar zo kan de kwaliteit van de woonruimte soms ook wat tegenvallen. Oude campussen kunnen saai en deprimerend overkomen, maar daartegenover kan je geluk hebben en in een nieuw gebouw goede en moderne faciliteiten aantreffen.

Omdat er maar een gelimiteerd aantal gesubsidieerde kamers beschikbaar zijn, moet je je eerst aanmelden bij Deutsches Studentenwerk. Doe dit vroeg van tevoren aangezien er lange wachtrijen staan voor de beschikbare plaatsen. Voor informatie ga je naar:

Deutsches Studentenwerk
Weberstraße 55
D-53113 Bonn
Tel. +49.228.269060
Fax: +49.228.2690639
E-Mail:
Internet: www.studentenwerke.de 

Ook via de geprivatiseerde campussen kan je voor gereduceerde prijzen een kamer huren, daarvoor ga je naar de lokale studenten organisatie in de stad waar je wil gaan wonen.

Universitätsgästehäuser: Wanneer je universiteit een gasthuis heeft kan je je naam op de desbetreffende lijst zetten. Vaak worden de kamers ook gereserveerd voor bezoekende professoren en academici. Probeer het dus weer zo ver van tevoren als maar mogelijk is, de plek waar je hiervoor kan slagen is bij het Auslandsamt der jeweiligen Universität (kantoor voor buitenlandse studenten).

Schwarze Bretter: Deze prikborden vind je vaak in de buurt van de kantines in de universiteiten zelf. Vaak puilen ze uit van de gevraagd en aangeboden briefjes, vaak voor kamers in een gedeelde flat.

Studentenausschüsse (AStA/UstA): De studentenbonden op de hogere onderwijsinstellingen bieden vaak accommodatie aan voor studenten, welke vaak via een huisbaas wordt verhuurd. De kansen op een kamer via deze weg zijn goed omdat er een limiet op het aantal studenten staat die per dag de informatie krijgen toegespeeld. Ook vind je bij de studentenbonden vaak prikboren met vele advertenties voor zowel aangeboden als gezochte kamers.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: