De huurmarkt

Is het moeilijk om aan een kamer te komen?

De huurmarkt

Desondanks verwoede pogingen van de Duitse overheid om het aantal huiseigenaren toe te laten nemen is het huren van een onderkomen nog steeds de meest gebruikelijke manier van wonen in Duitsland.

De huurmarkt in Duitsland is strikt gereguleerd en geeft de huurders veel rechten. Dit maakt het soms moeilijk voor de verhuurders om de lastige huurders uit te zetten wanneer deze niet betalen of onrust stoken. Dit heeft ertoe geleid dat de huurbazen vaak met argwaan de volgende huurders uitzoeken.

Wat er wordt aangeboden op de huurmarkt kan wijd variëren, zowel in prijs als in aanbod. Zeker in de grotere steden als Hamburg, München en Keulen kan de huurprijs hoog oplopen. Vaak is het gebruikelijk dat tot de helft van het inkomen naar de huurbaas verdwijnt, wat voor buitenlanders zeer hoge huurprijzen betekend. Niet alleen voor studenten of stellen is het moeilijk om iets te vinden wat bij je budget past, voor grotere families kan het ook duur uitvallen.

Voor een goede vergelijking in prijs en oppervlakte kan je de Mietspiegel (maatstaaf) gebruiken, welke in de meeste dorpen en steden te vinden is bij de lokale stadhuis of Mieterverein (huurdervereniging). Wanneer de huur van een huis of appartement te hoog is, vraag advies van een advocaat of de huurdersvereniging om het te verlagen. Zie ook de checklist over contracten .

In de loop van het jaar kan de vraag en het aanbod flink veranderen, zeker in de steden waar veel studenten wonen. Houdt hier dus rekening mee tijdens het einde en begin van het schooljaar; Maart/April, en September/Oktober wanneer een groot deel van de bevolking van de stad op zoek is naar een kamer.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: