Hoe te beginnen

Je voorbereiden op de zoektocht naar een onderkomen

Hoe te beginnen

Een appartement vinden in Duitsland kan je veel tijd en moeite kosten. Begin daarom op tijd zodat je zeker weet dat je iets hebt gevonden wat met je wensen overeenkomt.

Het beste kan je beginnen met zoeken voordat je aankomt of plan genoeg tijd in tijdens het begin van je verblijf om aan je zoektocht te schenken. Wanneer je met je familie aankomt, kan je het beste van tevoren iets hebben gevonden. Op jezelf kan doe je er vaak goed aan om de eerste paar dagen in een ho(s)tel of bij familie/vrienden door te brengen om van daaruit een permanent onderkomen te vinden.

Wanneer je, noodgedwongen of besloten voor langere tijd in een ho(s)tel verblijft, informeer dan naar eventuele prijsveranderingen die in je voordeel kunnen zijn.

Bedenk jezelf wat je verwacht van je nieuwe woonomgeving, in welke buurten je gaat zoeken en wat de prijs is die je wilt betalen. Laat je informeren door de artikelen op het internet, kranten en folders en maak jezelf bekend met de stad door er doorheen te lopen en de verschillende buurten met elkaar te vergelijken. Dit kan je veel geld en spijt schelen nadat je ergens op hebt toegezegd.

Er is gewoonlijk een wijde keus aan appartementen beschikbaar, zoals altijd zal degene die het meest wil betalen het gemakkelijkst iets vinden.

Niet getreurd, de kennis van de gebruikelijke huurtermen komt altijd van pas, zeker het verschil tussen Kaltmiete (exclusief) en Warmmiete (inclusief) waar bij de laatste de maatschappelijke kosten zoals het ophalen van het afval, schoonhouden van de wandelgangen, kosten voor water, elektriciteit en gas inbegrepen zijn. Neem een kijkje bij de gebruikelijke voorwaarden van contracten verderop in de site.

Hieronder vind je een lijst die we hebben samengesteld om je te helpen in het vinden van een kamer in Duitsland:
advertenties 
makelaars 
korte- en lange termijn onderkomen 
studentenonderkomen 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: