Arbeid- en Uitzendbureaus

Overheids en commerciële wervingsbureaus

Arbeid- en Uitzendbureaus

Er is een Europees Portaal voor Beroepsmobiliteit (EURES), waarvan alle EU-lidstaten, inclusief Noorwegen en IJsland lid zijn.

De lidstaten wisselen regelmatig informatie over vacatures uit en de lokale EURES bureaus hebben toegang tot een aanzienlijke hoeveelheid informatie over solliciteren voor banen en over woon- en arbeidsvoorwaarden.

Het internationale departement van werkgelegenheid in je vaderland kan je doorverbinden met één van hun Euro-adviseurs, welke jou advies kan geven over het vinden van werk in België. Euro-adviseurs kunnen tevens jouw gegevens doorsturen naar de nationale arbeidsdienst van het land waarin je geïnteresseerd bent. De EU website (http://europa.eu.int ) bevat informatie over EURES en EURES gerelateerde bureaus in vele Europese landen, evenals informatiefolders betreffende specifieke landen.

De Belgische arbeidsbureaus van de overheid zijn beschikbaar per regio en per taal. De belangrijkste arbeidsbemiddelingdienst voor de regio Brussel is de ORBEM/BGDA ( Office Régional Bruxellois de l’Emploi/Brusselse Gewestelijke Diest voor Arbeidsbemiddeling) en er zijn subregionale bemiddelingskantoren, SSE/STD ( Services Subrégionaux de l’Emploi/Subregionale Tewerkstellingsdiensten), door geheel Vlaanderen en Wallonië. De ORBEM-BGDA publiceert openingstijden, adressen en telefoonnummers, evenals vacatures op hun website (www.orbem.be  of www.bgda.be ).

Wervingbureaus

België heeft veel wervingbureaus, waarvan vele werkzaam zijn op een Europese of wereldwijde basis. Sommige uitvoerende en leidinggevende banen en banen in de informatietechnologie worden beheerd via headhunters in Londen of New York, voornamelijk waar brede internationale ervaring of Engelstalige vaardigheden voor zijn vereist. Er is tevens een variatie van kleine en middelgrote wervingsbureaus in de VS en in Groot Brittannië die gespecialiseerd zijn in internationale plaatsingen.

Wervingbureaus plaatsen advertenties in dagelijkse en wekelijkse kranten en handelstijdschriften maar vermelden niet de naam van de cliënt (hoofdzakelijk om kandidaten te verhinderen om het bedrijf direct te benaderen, waarbij het bureau beroofd wordt van haar honorarium).

Veel van de standaard Europese en internationale uitzendbureaus, zoals Adia, Manpower, PA Consulting Group en Michael Page, hebben kantoren in Brussel en andere steden. Lokaal beheerde en opererende bureaus plaatsen vaak administratieve banen in hun vestigingvensters.

De meeste legitieme wervingsdiensten berekenen de werkgever een vergoeding die gebaseerd is op het jaarlijkse salaris van de succesvolle sollicitant. Vergoedingen kunnen oplopen tot 40 of 50 procent van een jaarsalaris, welke de headhunter moet terug betalen indien je de proefperiode (ongeveer één tot zes maanden) niet overleeft. Wees uiterst alert voor rekruteerdeers die een vergoeding aan de sollicitant vragen of die verwachten dat jij verzendkosten, telefoonkosten of andere lasten terugbetaalt die zijn opgedaan tijdens het zoeken naar een baan.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: