Internationale civiele dienst

Werken voor een internationale organisatie

Internationale civiele dienst

België biedt een aantal unieke kansen voor werkgelegenheid in wat soms ook wel ´de internationale civiele service´ sector wordt genoemd.

Brussel is niet alleen de thuisbasis van de Europese Commissie (centrale administratieve belichaming van de EU), maar tevens voor een groot aantal andere internationale en multinationale organisaties en bureaus.

Werken voor deze overheid- en quasi-overheidsinstellingen geeft je vaak het recht op een soort van semi-diplomatieke status, een variatie van belasting en sociale uikeringen en dikwijls een ‘comfortabel’ salaris.

Voornaamste onder deze mogelijkheden is de Europese Unie, vaak gerefereerd als ‘Brussel’ vanwege haar overweldigende aanwezigheid. De EU en haar verschillende bureaus, directeurschappen, organisaties en ondersteunende functies verzorgen werk voor meer dan 12.000 mensen in de regio rondom Brussel. Enkel EU inwoners kunnen solliciteren en voor de meeste banen wordt verwacht dat je vloeiend bent in tenminste één of twee talen naast je moedertaal. Indien je één van de ‘ongebruikelijke’ talen spreekt van de EU (bijvoorbeeld Fins, Grieks of Deens) verhoogt dit je kans aanzienlijk om aangenomen te worden en zou je zelfs geschikt kunnen zijn voor speciale scholingsprogramma’s.

Enkele departementen en bureaus binnen de EU maken zich gereed voor de toevoeging van nieuwe lidstaten en enige kennis van Pools, Hongaars of Tsjechisch kan handig zijn. De EU bureaus proberen een balans te behouden onder werknemers van de diverse lidstaten waarbij Britse inwoners in veel baancategorieën traditioneel zijn ondervertegenwoordigd; dit is een plek waar de Britse nationaliteit een onderscheidend voordeel kan zijn bij het zoeken naar een baan! De Europese Commissie heeft Pers en Informatie bureaus in Engeland, waar je informatie kunt verkrijgen over banen en carrières in Brussel en elders. Tevens is het mogelijk om naar Brussel uitgezonden te worden via the British Civil Service; het programma wordt European Fast Stream genoemd en details zijn verkrijgbaar via Recruitment and Assessment Services, Innovation Court, New Street, Basingstoke, RG21 7DP (+44 (0)1256-846 466). De EU website (http://europa.eu.int ) bevat links naar vele bureaus en andere departementen binnen de EU, waarvan een toenemend aantal vacatures plaatst op hun website.

De NATO is een andere internationale organisatie die gevestigd is in België en ongeveer 3.000 mensen op het hoofdkantoor van banen voorziet en enkele duizenden meer bij het Supreme Headquarters Allied Powers in Europe (SHAPE) welke gevestigd is in Le Casteau, vlakbij Mons in Frankrijk. Werkgelegenheid is gelimiteerd voor inwoners van lidstaten (alhoewel dit meer dan 15 leden van de EU omvat, inclusief de VS, dus Amerikanen hebben hier een kans). Solliciteer via de delegatie van je vaderland. De Britse delegatie bevindt zich op Autosnelweg Brussel-Zaventem 1, 1110 Brussels (Tel. +32 (0)2-726 4774). NATO heeft een website (www.nato.int ), waarop links staan naar vacatures binnen de organisatie.

Er zijn tevens een aantal niet-overheidsorganisaties (NGOs) die gevestigd zijn in diverse steden rondom België, waarvan sommige genieten van alle voordelen van het zogenoemde International Civil Service. Banen voor deze en andere internationale bureaus worden regelmatig gepubliceerd in internationale publicaties zoals The Economist of The Guardian Weekly, zowel als op de websites van deze organisaties.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: