Introductie

De Belgische banenmarkt voor buitenlanders

Introductie

Een baan vinden in België hoeft niet zo moeilijk te zijn als statistieken je laten geloven, maar het vergt enige dosis aan ervaring, een aantal kwalificaties, een hoop volharding en meer dan een klein beetje geluk.

Indien je een inwoner bent van de Europese Unie (EU), heb je het recht om te werken in België in het kader van het EU-recht van vrijheid van beweging. Zodra je een baan hebt gevonden, registreer je jezelf eenvoudig bij de geschikte autoriteiten waar je woonachtig bent en een verblijfsvergunning wordt automatisch verleend.

Inwoners van buiten de EU die niet automatisch het recht hebben om in België te werken, zullen het moeilijker hebben om een baan te vinden. Potentiële werkgevers moeten goedkeuring van het lokale arbeid- of werkgelegenheidsbureau krijgen om een niet EU-inwoner in dienst te kunnen nemen.

Buitenlanders kunnen vaak in grote getale door heel België worden gevonden en het aantal is waarschijnlijk veel hoger dan officiële statistieken suggereren. De mensen die voor diverse internationale organisaties (vooral in en rondom Brussel) werken, worden vaak niet beschouwd als inwoners.

In België is rond 9 procent van de algemene bevolking buitenlander. Zoals in veel delen van Europa, wordt illegale immigratie als een groot probleem beschouwd. Vooral het gebruik van Belgische havens als posten voor het smokkelen van illegale immigranten naar Engeland is wijdverspreid. Net als andere Europese landen, heeft België de immigratiewetten recentelijk verscherpt, om in een periode met hoge werkloosheid zowel de rechten van lokale burgers te beschermen als om de handel in economische vluchtelingen te ontmoedigen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: