Kwalificaties

Welke kwalificaties heb ik nodig voor een baan in België

Kwalificaties

België gaat akkoord met het EU systeem voor de erkenning van diploma’s en kwalificaties. Indien je baan in België is gereguleerd, dien je een kwalificatie uit je vaderland te hebben of je ervaring binnen de branche moet formeel erkend worden om je beroep in België uit te kunnen oefenen.

Bepaalde beroepen (voornamelijk in geneeskunde) zijn in de EU ‘geharmoniseerd’, wat betekent dat het mogelijk kan zijn dat je kwalificaties automatisch geaccepteerd zullen worden. Voor andere beroepen, moet je bewijzen dat je scholing, werkervaring en de duur hiervan overeenkomen met de vereiste kwalificaties. Je zult misschien ook gevraagd worden om je vaardigheden in één of meer van de plaatselijke talen te demonstreren. Indien je tekort schiet op een onderdeel, kun je de gelegenheid krijgen om te kwalificeren doormiddel van een examen of door gesurveilleerd aan de slag te gaan.

Om vast te stellen wat de kwalificatiecriteria zijn voor jouw beroep, neem je contact op met de regulerende raad of de vakvereniging voor jouw beroep in je vaderland. Zij zullen jou in contact brengen met het geschikte bureau in het land van bestemming indien ze geen specifieke informatie hebben over wederkerigheid. In Engeland kan algemene informatie over gereguleerde beroepen verkregen worden bij DTI, Bay 212, Kingsgate House, 66–74 Victoria Street, London SW1E 6SW (Tel. +44 (0)20-7215 4648).

Het is ook mogelijk, vooral als je een beroep uitoefent welke gereguleerd is in het land waar je naar toe gaat, om een “Certificate of Experience” te verkrijgen. Dit certificaat omvat een beschrijving van drie tot zes jaar over jouw praktische ervaring. Dit kan vooral handig zijn indien je een zelfstandig beroep hebt uitgeoefend. In het Verenigd Koninkrijk kun je aanvraag doen voor een Certificate of Experience door contact op te nemen met de Association of British Chambers of Commerce (Tel.+44 (0)20 7654 5800).

Onder normale omstandigheden, zou ieder universiteitsdiploma of academisch diploma geaccepteerd moeten worden in België. Indien je enige moeilijkheden ondergaat, moet je contact opnemen met één van de National Academic Recognition Information Centres (NARICs). Deze zijn beschikbaar in alle EU-lidstaten; een lijst hiervan kan op internet worden gevonden (click here ).

België kan beschouwd worden als de Europese kampioen wat betreft het aantal beroepen die gereguleerd zijn en welke enige vorm van vergunning of certificatie vereisen. Vele beroepen (bijvoorbeeld fotograaf, handelaar in tweedehands auto’s, loodgieter, elektricien, metselaar) vereisen dat je kwalificaties registreert bij de desbetreffende Chamber of Crafts and Trades ( Chambre des Métiers et Négoces/Kamer van Ambachten en Neringen), vooral als je van plan bent zelfstandig te ondernemen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: