Banenjacht

Hoe vind je een baan in België

Banenjacht

Nationale en lokale kranten en tijdschriften in België bevatten advertenties voor banen en de zaterdagedities staan er meestal vol mee.

In België is rond 65 procent van de banen waarvoor geadverteerd wordt in kranten gericht op Vlaams sprekenden. De belangrijkste dagelijkse kranten zijn Le Soir, De Standaard, Het laatste Nieuws en De Gazet van Antwerpen. Er zijn tevens gespecialiseerde industriële publicaties die advertenties voor werkgelegenheid bevatten. Industriële publicaties van Groot Brittannië, Duitsland en andere landen kunnen advertenties voor vacatures in België en andere regio’s bevatten, vooral die vacatures waar speciale vaardigheden voor vereist zijn.

Internationale kranten en tijdschriften in België welke soms advertenties voor leidinggevende posities bevatten zijn de Financial Times (woensdag en donderdag voor de editie van Groot Brittannië, vrijdag voor de internationale editie), de Frankfurter Allgemeine Zeitung (in de grote Zaterdag baansectie), de Wall Street Journal (voor zakenmanagers), the Economist (economische beroepen, universitaire scholing en administratieve posities evenwel als leidinggevende posities in internationale organisaties en vele EU vacatures), de International Heralld Tribune en nu en dan the London Sunday newspapers.

Internet

De meeste van de hierboven vermelde kranten en publicaties zijn tevens verkrijgbaar op het internet en de advertenties zijn beschikbaar om opgezocht te worden of om door te lezen. Sommige uitzendbureaus en ‘headhunters’ handhaven websites waar zij beschikbare posities of CV’s van potentiële kandidaten op plaatsen. Er is ook een groeiend aantal aan internationale jobsites die je kunt bezoeken; indien je registreert, zul je geïnformeerd worden van banen die voldoen aan jouw vereisten. Websites die je kunt bezoeken als je op zoek bent naar een baan in België zijn:

Vele internationale organisaties die gevestigd zijn in België en vele bureaus van de Europese Unie, plaatsen huidige vacatures op hun website. Deze plaatsingen op hun website geven vaak meer gedetailleerde informatie over beschikbare banen dan advertenties in de pers en het kan mogelijk zijn om voor deze banen via de website van het bureau te solliciteren. Vergeet niet om de websites van de nationale arbeidsbureaus te bekijken.

Interimkantoren 

Meld je aan bij internationale wervingbureaus die werken voor Belgische bedrijven, bij kantoren die leidinggevend en stafpersoneel rekruteren en bij wervingbureaus in België. Je kan je online aanmelden voor de jobs op hun website of je kan langsgaan op kantoor. Als je dit doet, weet het kantoor meteen wie je bent en zullen ze je sneller op de hoogte houden van openstaande jobs. Bekende interimkantoren zijn: Randstad , Manpower  en Synergie .

Neem tevens contact op met overheidsarbeidsdiensten in het land waar je wilt werken of gebruik de EURES-aangesloten arbeidsdienst van je eigen overheid.

Huidige werkgever

Een vaak over het hoofd gezien aspect bij overzeese banen is je huidige werkgever. Dit zal hoofdzakelijk van toepassing zijn als je voor een internationaal bedrijf werkt of voor een organisatie met één of meerdere kantoren in België. Het is veel makkelijker voor je huidige werkgever om een overdacht te rechtvaardigen van iemand naar het kantoor in Brussel die al bekend is met het beleid en de procedures dan een buitenlander aan te nemen. Dit kan vooral handig zijn indien je een werkvergunning nodig hebt. Zorg ervoor dat de personeelsafdeling op de hoogte is van je interesse om overzees te gaan werken, vooral indien je reeds één of meerdere vreemde talen spreekt en leest. Geef je interesse door aan Belgische contacten die je hebt binnen het bedrijf en die misschien bereid zijn om jouw naam te noemen bij het vervullen van de openstaande vacature.

Open sollicitaties

Solliciteer direct naar Britse, Amerikaanse en andere internationale bedrijven met kantoren of vestigingen in België. Stuur geschreven verzoeken naar Belgische bedrijven en vervolg met een telefoongesprek zodra je in het land bent en beschikbaar bent voor een sollicitatiegesprek. Indien je vrienden hebt in de regio, kan het helpen wanneer zij jou introduceren of dat zij je CV presenteren aan hun werkgever, aangezien persoonlijke contacten en referenties als belangrijk worden beschouwd.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: