Solliciteren in België

CVs en sollicitatiebrieven

Solliciteren in België

Indien je hoofdzakelijk een baan zoekt bij grote multinationale bedrijven of internationale bureaus en organisaties die gevestigd zijn in België, kun je een CV in het Engels gebruiken die overeenkomt met een CV die je zou gebruiken in je vaderland.

Banen zoeken onder kleinere, lokale bedrijven vraagt om een CV die aangepast is volgens de lokale gebruiken en stijl. Wees voorzichtig bij het presenteren van je talenten en ervaring, of je nu een standaard CV gebruikt of de kortere Amerikaanse versie van een CV. Belgen zijn bescheiden en eerder conservatieve mensen en kunnen je uitspraken over grote prestaties bij voorgaande banen beschouwen als opscheppen. Zelfs indien je eigenhandig miljoenen euro’s hebt bespaard voor je laatste werkgever met doorwerken tijdens je lunchpauze, of met de afstand tussen je bureau en de koffiemachine te verkleinen, is het verstandiger slechts een korte omschrijving te geven van je toegewezen taken van voorgaande banen.

Je sollicitatiebrief zou doorgaans in dezelfde taal geschreven moeten zijn als de taal waarin de vacature waarop je reageert is geschreven, tenzij de werkgever specifiek heeft gevraagd om aanmeldingen in het Engels. De volgende aspecten zijn algemene opmerkingen over de verschillen in stijl tussen de drie landen, maar indien je twijfels hebt, laat een inheemse spreker (het liefst iemand die het bedrijf of de branche waarin je geïnteresseerd bent kent) je CV en sollicitatiebrief controleren voordat je deze overhandigt.

Ondanks dat sommige werkgevers een CV van één A4 prefereren (meer dan een Amerikaans CV), omvat een CV voor België doorgaans veel gedetailleerde informatie en kan dit oplopen tot drie pagina’s of meer. Werkgevers verwachten exacte data van je voorgaande banen, evenals de geboortedata van al je kinderen. Voeg resultaten voor willekeurige examens toe en vergeet niet te benoemen aan hoeveel mensen je leiding hebt gegeven in iedere positie die je hebt vervuld. Belgische werknemers zien graag benoemingen van relevante activiteiten buiten het studieprogramma; enige affiniteit met sociale clubverenigingen dient tevens vermeld te worden, en vooral indien je een eigen kantoor hebt gehad of een andere verantwoordelijke positie hebt vervuld. Tevens dien je een samenvatting van je professionele doelstellingen aan het einde van je CV op te nemen. Je hoeft geen kopieën van diploma’s of andere certificaten die je hebt genoemd te verschaffen, maar je moet wel (als je deze hebt) kopieën van deze documenten meenemen naar het sollicitatiegesprek voor het geval hiernaar wordt gevraagd.

Je sollicitatiebrief dient getypt te zijn, bij voorkeur op briefpapier en in de juiste taal (Vlaams voor bedrijven in de Vlaamse provincies, Frans voor bedrijven in Wallonië, of Engels voor een internationale werkgever). Indien je solliciteert naar een baan in Brussel, gebruik Frans of Engels indien je niet zeker bent welke taal te gebruiken. Belgische werkgevers antwoorden niet altijd op sollicitaties, vooral bij open sollicitaties, dus indien je geen antwoord hebt ontvangen binnen vier weken, kun je er vanuit gaan dat je bent afgewezen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: