Banen voor buitenlanders

Werken als au pair, taalles geven en andere banen

Banen voor buitenlanders

Het is niet gemakkelijk om een “normale” baan te vinden als buitenlander in Frankrijk, maar er zijn een aantal banen die je in staat stellen om je verblijf in Frankrijk te kunnen financieren.

Werken als au-pair

Een 'au pair' wordt aangenomen om voor de kinderen te zorgen. De gebruikelijke overeenkomst is gratis onderkomen, eten en een kleine vergoeding in ruil voor het letten op de kinderen en soms helpen met huishoudelijke taken. Het grootste voordeel is het leren van de taal doordat je er dagelijks mee in contact bent en je je vrije tijd kan gebruiken om mensen te ontmoeten.

Er zijn geen standaard omstandigheden voor het werken als au pair, dus zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk bespreekt wat er van je verwacht wordt - er zijn verhalen van families die verwachten dat hun au pair meer als een soort huisbediende dient.

Normaal gesproken is een officiële kwalificatie voor kinderzorg niet vereist en zou een au pair niet verantwoordelijk moeten zijn voor kinderen onder de twee jaar. Families die een jongen aannemen zijn zeldzaam, ervaring met kinderen is vaak vereist en vanwege zaken met visa hebben inwoners van de EU vaak een voordeel. De werkduur is meestal een minimum van twee maanden en kan oplopen tot twaalf maanden (met een lange-verblijf visum), vernieuwbaar tot maximaal 24 maanden.

Gebruikelijke eisen en verantwoordelijkheden:

 • De taal in zo’n mate spreken dat basis communicatie met de kinderen mogelijk is vanaf het begin
 • Oprijd opstaan om de kinderen klaar te maken voor de (kleurer)school en ze brengen
 • Spelen met de kinderen
 • Zorgen voor maaltijden voor de kinderen
 • De slaapkamers en speelplekken opruimen
 • Baby-sitting in sommige avonden

Gebruikelijke verantwoordelijkheden van de familie:

 • Het geven van een werkplicht van maximaal 25-35 uur per week
 • Het geven van minimaal twee daen (2 x 24 uur) vrij per week
 • De au pair niet als een onbetaalde huisbediende behandelen
 • De au pair een eigen slaapkamer geven
 • Een wekelijkse vergoeding betalen (vaak rond de €60,-)
 • De au pair registreren bij de huisarts
 • De au pair registreren bij de verzekering van het huis

De volgende organisaties brengen families in contact met au pairs - ze vragen vaak een vergoeding voor het registreren door de familie en/of au pair:

Lesgeven in een vreemde taal

Lesgeven in je moedertaal kan je voordeel hebben in de arbeidsmarkt. Engels, Duits en Spaans zijn veel gevraagde talen. Werk vinden in het Franse openbare onderwijs is erg lastig doordat er meestal specifieke Franse kwalificaties vereist zijn en de selectie gemaakt wordt door gecompliceerde concurrentieprocessen (Franse nationaliteit kan verplicht zijn).

Er zijn echter vele taalscholen en opleidingsbureau’s die gemakkelijk buitenlanders in dienst nemen. Sommige vereisen niet eens een kwalificatie om les te geven (zoals een TEFL voor Engels), maar dit hangt af van de institutie. Een diploma of kwalificatie zal je een voordeel geven. Voor privélessen zijn geen kwalificaties vereist.

Lesgeven wordt niet erg goed betaald, maar bedragen verschillen sterk. Privélessen kosten gewoonlijk €15-20/uur, maar je moet het aansturen van je studenten, roosters maken en reistijd in aanmerking nemen. Kijk naar mededelingsborden in taalscholen en universiteiten voor mogelijkheden om les te geven, of neem een kijkje in ons eigen advertenties bij banen.

Seizoensgebonden banen in de landbouw

Elk jaar komen er veel buitenlanders naar Frankrijk om te helpen met seizoensgebonden en arbeidsintensief werk, zoals druiven en fruit plukken. het druivenseizoen duurt vier tof vijf weken in september/oktober (afhankelijk van het weer en het gebied), andere fruitseizoenen lopen van mei tot begin november.

Het is relatief gemakkelijk om een tijdelijk werkcontract te krijgen om dit legaal te kunnen doen (het werk wordt vaak illegaal gedaan). Het werk is zwaar en de lonen zijn vaak laag. Veel mensen keren jaar na jaar terug naar dezelfde plek, dus het kan lastig zijn om een baan te vinden.

Toerisme

In de zomer zijn er veel mogelijkheden in het toerisme. Het vinden van werk in augustus, vooral in Parijs en andere plekken die vol zijn met toeristen, is vaak makkelijker omdat de meeste Fransen zelf ook op vakantie gaan. Hotels en restuarants en andere eet-en drinkgelegenheden zijn de meest gebruikelijke plekken voor werk.

Afhankelijk van ervaring en kwalificaties kunnen banen omvatten: schoonmaker, ober/bediende, kok, caissière en receptionist(e). De makkelijkste plekken om werk te vinden zijn ketens als McDonals’s, Quick, etc., die waarschijnlijk wanhopig op zoek zijn naar personeel. Je taalvaardigheden kunnen je helpen binnen de toeristische branche en je een voordeel geven over Fransen. In de winter zijn werkgelegenheden beperkt tot ski-resorts in de Alpen en de Pyreneeën.

Ook het werken op een camping in Frankrijk is al tientallen jaren erg populair (seizoensgebonden) werk, vooral bij jongeren. Als je naar zo’n soort baan op zoek bent, is het het makkelijkst van te voren met een bedrijf in contact te komen om plaatselijke complicaties in verband met papierwerk, contracteren en verzekeringen te voorkomen.  

Stages voor studenten

Stages voor een opleiding (stage d'études) of opdrachten worden niet wettelijk bezien als banen, dus een werkvergunning (ATP) is niet vereist. Je behoudt je status als student gedurende de stage. Er wordt een overeenkomst (convention de stage) gesloten tussen je onderwijsinstelling, het bedrijf en jezelf. Deze geeft aan wat je taken, werkuren en -omstandigheden zullen zijn gedurende de stageperiod, en eventueel een vergoeding (toelagen, vergoedingen voor vervoer of maaltijden, etc.).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: