Erkenning van diploma’s

Wanneer heb je een officiële transcriptie nodig?

Erkenning van diploma’s

In sommige sectoren is de erkenning van je kwalificaties essentieel om je in staat te stellen je beroep uit te kunnen oefenen. Er zijn twee meest gebruikelijke scenario’s, afhankelijk van of je beroep aan de EU-normen voldoet of niet gereguleerd is.

Niet-gereguleerde beroepen

In dit geval is iedereen toegestaan het beroep uit te oefenen en zal de beslissing van een werkgever gebaseerd zijn op de ervaring en bekwaamheden van de kandidaat. Diploma’s van opleidingen die uitgegeven zijn door het Ministerie van Onderwijs via de educatiebureaus’s (wanneer je inwoner van Frankrijk wordt), kunnen misschien gebruikt worden om informatie te verschaffen aan de werkgever, maar ze hebben geen wettelijke waarde.

Als je beroep niet gereguleerd is, kan je hier  meer informatie vinden over hoe je een vergelijkingsverklaring kan verkrijgen om de kwalificaties die je in je herkomstland had te herkennen.

Gereguleerde beroepen

  • Beroepen die onder sectorale richtlijnen staan (artsen, tandartsen, verloskundigen, verpleegkundigen, dierenartsen en architecten): Inwoners van de EU met diplomas’s uit hun eigen land kunnen hun beroep vrijuit uitoefenen in een andere lidstaat - maar het kan zijn dat je je kwalificaties moet laten kwalificeren door je professionele vereniging, afhankelijk van je beroep. Degenen die geen EU-nationaliteit hebben kunnen het uitzoeken bij hun relevante professtionele vereniging in Frankrijk of in hun herkomstland.
  • Beroepen die niet onder sectorale richtlijnen staan: Deze beroepen vereisen specifieke training en kwalificatie voor Frankrijk. Dit zijn vaak beroepen in de gezondheidssector, rechten, transport, etc. In dit geval moet het diploma erkend worden door een officiële instantie. Bekijk hier  of je beroep gereguleerd is in Frankrijk. Neem voor meer informatie contact op met de relevante professionele vereniging (zoals architecten www.architectes.org ; rechters: www.paris.barreau.fr  en artsen: www.conseil-national.medecin.fr ).

Je zou gedetailleerde informatie moeten kunnen krijgen van de Franse Kamer van Handel en Industrie (Chambre de Commerce et d’Industrie) in je herkomstland en/of in Frankrijk op de plek waar je woont (contactdetails kun je vinden op de hoofdwebsite  van Franse CCI’s).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: