Studentenbanen

Hoe je studie te financieren

Studentenbanen

Frankrijk is, met bijna 300.000 buitenlandse studenten, een van de meest populaire plekken ter wereld om te studeren. Het is erg gewoon voor studenten om te werken in Frankrijk gedurende hun studie, of om langer te willen blijven na het behalen van hun diploma om er werkervaring op te doen. Meestal hebben ze een specifieke status binnen de Franse administratie.

Internationale studenten hebben het recht op te werken in Frankrijk als ze een verblijfsvergunning als student hebben (carte de séjour d'étudiant) en ingeschreven zijn in een erkende onderwijsinstelling (dit zijn meestal alle universiteiten en andere hogere onderwijsinstellingen). Veel taalscholen zijn ook erkend, maar er zijn extra vereisten, zoals een minimum van twaalf lesuren per week.

Internationale studenten die geen EU/EER/Zwitserse nationaliteit hebben mogen niet meer dan 964 uur per jaar werken. Part-time werk is toegestaan gedurende de studie (oftewel 19.5 uur/week). Tijdens vakanties mag je full-time werken.

Je status als student veranderen

Als je student bent en je full-time wilt gaan werken in Frankrijk aan het eind van je studie, moet je je status veranderen. Dit is mogelijk en je maakt een goede kans je je studie succesvol afrondt en een kwalificatie hebt waar vraag naar is (zoals technologie). Als je een baan vindt met een salaris dat op zijn minst 1.5 keer het minimumloon is, kan de DDTEFP een werkvergunning verschaffen en kan je contact opnemen met je werkgever en lokale préfecture, zodat je status veranderd kan worden van student naar werkgever en je full-time kan gaan werken.

Na hun afstuderen kunnen studenten voor op zijn minst een jaar in Frankrijk blijven om werk te vinden en een verblijfsvergunning aan te vragen als ze daarin slagen.

Speciaal geval: stages

Een stage (stage d'études) wordt niet vermeld als werk. Het vereist geen vergunning en je kan je status als student behouden. Een overeenkomst (convention de stage) wordt getekend door jou, het bedrijf en de onderwijsinstelling. Het geeft het soort werk, opleiding en omstandigheden aan gedurende je stage (uren, werkplaats, vergoedingen). .

Stages zijn in principe onbetaald, maar je kan een maandelijkse vergoeding ontvangen (zo’n €150-300/maand) en specifieke vergoedingen voor zaken als vervoer, accomodatie en maaltijden. De waarde van een stageplek is het verkrijgen van professionele ervaring en het beginnen van het bouwen aan een professioneel netwerk. Het is niet ongebruikelijk dat een succesvolle stage tot het aanbod van een full-time baan kan leiden.

De meeste universiteiten verschaffen informatie over beschikbare stageplekken, dus win informatie in bij je onderwijsinstelling of stagebureau. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven en websites voor het verkrijgen van een stage.

Part-time banen voor studenten

Babysitting is een populaire bron van “zakgeld” voor studenten. De meeste banen worden mond-tot-mond verkregen, dus vraag rond als je op zoek bent naar werk. Er zijn bedrijven die dienen als tussenpersonen tussen ouders en babysitters (of websites zoals “L’Etudiant ”). Als het huis niet erg toegankelijk is, zou je ook kunnen denken aan het vragen voor een vergoeding voor reiskosten.

Andere part-time baantjes zijn onder andere: het leren van een vreemde taal, telemarketing, het testen van software en videogames, werken in een restaurant of bar, etc.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: