Solliciteren

Hoe te solliciteren naar een baan in Frankrijk

Solliciteren

Je kan direct solliciteren naar een baan door telefoon of e-mail, vooral als je door iemand voorgesteld bent.

Het versturen van een CV met een bijgaande motivatiebrief is de gewoonlijke benadering voor sollicitaties in Frankrijk. Tegenwoordig accepteren veel grote bedrijven ook sollicitaties via online systemen.

Motivatiebrieven

Motivatiebrieven (lettres de motivation) zijn erg belangrijk in Frankrijk. Ze zouden moeten uitleggen waarom je solliciteert naar deze specifieke baan en hoe je past in de vereisten van het bedrijf. De brief bestaat meestal uit één pagina en is geschreven in formele en bondige taal.

Een typische motivatiebrief bestaat uit:

 • Links bovenin de pagina: Naam en achternaam, volledig privé-adres en telefoonnumer met landcode
 • Rechts bovenin: de plek en datum, een paar lijnen daaronder de adres van het bedrijf en de persoon aan wie de brief gericht is (A l'attention de M./Mme...)
 • Onderwerp waar je naar verwijst (bijvoorbeeld: Objet: Candidature pour le poste de Junior en Marketing)
 • De hoofdtekst van de brief
 • Meestal onderaan rechts: je handtekening

Motivatiebrieven werden vroeger handgeschreven in Frankrijk, maar doe dit tegenwoordig alleen als daar expliciet om gevraagd wordt. Dit kan betekenen dat het bedrijf gebruik maakt van grafologie (het analyseren van iemands persoonlijkheid door middel van het handschrift), wat vroeger een populaire techniek was. Veel bedrijven hebben nu de voorkeur sollicitaties via e-mail of online te ontvangen.

Curriculum Vitae (CV)

Zoals altijd is een sterk, goed opgemaakt CV essentieel. Ben echter voorzichtig, want de typische opmaak van een Frans CV kan erg verschillen van je eigen land. Zo moet opleiding bijvoorbeeld eerst genoemd worden. Het hele CV is gebruikelijk één of twee pagina’s, maar kan langer zijn als er sprake is van een langere professionele carrière.

De vorm van een CV kan verschillen per sector of soort werk. Het kan beter zijn om conservatief te zijn of om juist wat originaliteit te tonen. Het klassieke formaat bestaat uit vier hoofdgedeelten:

Persoonlijke informatie:

 • Naam, adres en persoonlijk telefoonnumer (met landcode).
 • Geboortedatum of leeftijd, mogelijk geboorteplaats en nationaliteit.
 • Informatie in verband met religie, staat van gezondheid, politiek, familie-aangelegenheden en vakbondsvoorkeuren moeten niet vermeld worden op je CV.

Opleiding:

 • Behaalde diplomas’s en bekwaamheden, terwijl je aangeeft welke verband houden met universiteit of beroepsonderwijs, en datums. Voeg als het mogelijk ook de Franse equivalenten hiervan toe en een beschrijving van wat het inhoudt.
 • Cursussen die ondergaan zijn gedurende een dienstverband (vermeldt alleen de meest belangrijke).
 • Taalvaardigheden en niveau van bekwaamheid (erg belangrijk, vooral als je buitenlands bent).

Professionele ervaring: dit is het meest belangrijke gedeelte. Voor elke periode van professionele werkervaring moet een alinea gewijd worden, met daarin in data, de naam en plaats van het bedrijf (met benoeming van de sector en bedrijfsactiviteiten indien nodig), de titel van je functie en de positie binnen een bedrijf, verantwoordelijkheden (in termen van werknemers en budget), prestaties (met concrete getallen), etc.

Persoonlijke activiteiten, interesses en hobbies: dit is optioneel, maar een paar goed gekozen dingen kan het bedrijf een beter beeld geven van je persoonlijkheid. Dit is vooral als ze de een of andere manier aan je beroep gerelateerd zijn. Voorbeelden zouden kunnen zijn: bijkomende professionele verantwoordelijkheden (zoals studenten- en andere verenigingen), vrijetijdsactiviteiten en reiservaring (bijvoorbeeld als je Frankrijk al bezocht hebt), sport (en evt. prijzen), etc.

Er zijn ook een aantal standaard Europese CV-modellen, die een begrijpelijk gestandaardiseerd overzicht geven van educatieve verworvenheden en werkervaring. Dit kan bruikbaar zijn als je solliciteert naar werk in EU-instituties.

Nadat je de sollicitatie verzonden hebt

Zodra je bent begonnen met het verzenden van CV’s naar bedrijven, zit dan niet achteruit in je stoel totdat bedrijven contact met je opnemen. Ben proactief en vervolg indien nodig met telefoontjes of een e-mail. Als iemand binnen het bedrijf belooft je terug te bellen en dit niet doet, ben dan niet bang hem of haar terug te bellen. Het is belangrijk volhardend te zijn. Houd in gedachte dat het enige dat van belang is vóór anderen te komen voor een gesprek.

Sollicitatiegesprekken

Zorg ervoor dat als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek (entretien d’embauche), je van tevoren een goed begrip hebt van wat het bedrijf doet en je op zijn minst de basis van de business doorhebt (bekijk de website en visie van het bedrijf of zoek op internet).

Gespreksvormen variëren aanzienlijk, afhankelijk van de functie en het bedrijf - als hier geen details over gegeven zijn, vraag dit dan van tevoren. Neem kopiën van werkcertificaten (als je die hebt), referenties en diploma’s met je mee. Het kan zijn dat je een psychometrische of specifieke functie- of kennisgerichte test moet maken. Als er iets is dat je niet begrijpt of niet zeker over bent, vraag de persoon die sollicitatie behandelt dan voor opheldering of meer informatie.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: