Werkvergunningen

Wie heeft er een werkvergunning nodig en hoe vraag je er een aan?

Werkvergunningen

Als je in Frankrijk wil komen werken heb je een werkvergunning nodig. Alleen degenen met een EU-nationaliteit hebben geen werkvergunning nodig - met een aantal uitzonderingen.

EU/EER-landen

Inwoners van een EU/EER land of Zwitserland hebben geen werkvergunning nodig om een baan te hebben, eigen ondernemer te zijn of een zaak te starten in Frankrijk.

Opmerking: inwoners van Kroatië hebben zowel een werkvergunning als verblijfsvergunning nodig als ze willen werken voor een Frans bedrijf.

Niet EU/EER-landen

Degenen zonder EU/EER-nationaliteit hebben zowel een werk- als verblijfsvergunning nodig. Deze worden tegelijkertijd aangevraagd aangezien ze onderling afhankelijk van elkaar zijn. Het type vergunning dat vereist is hangt af van de geplande ondernemingen en of je een tijdelijke of lange-termijn vergunning aanvraagt. Je moet echter een baan vinden voordat je je werkvergunning kan ontvangen, aangezien het bedrijf het werkcontract moet samenstellen.

Hoe het werkt

Het bedrijf dat je in dienst wilt nemen, moet de betreffende functie versturen naar het Ministerie van Arbeid  in Frankrijk. Als het werkcontract hier goedgekeurd wordt, zal het verzonden worden naar de Office Francais de l’Immigration et de l’Integration  (OFII), waar het opnieuw bekeken en goedgekeurd moet worden. Zodra het contract hier bevestigd is, zal het direct verstuurd worden naar de betreffende Franse ambassade in het herkomstland, waar het visum verstrekt kan worden.

Om het visum te verkrijgen, zal de applicant uitgenodigd worden voor een afspraak waarin hij persoonlijk moet verschijnen en zijn verblijfsvergunning, paspoort en andere belangrijke documenten met betrekking tot zijn beroep moet laten zien.

Als de beslissing negatief is, zal het bedrijf over de beslissing en de redenen daarvoor geïnformeerd worden. Voor sommige beroepen is het aanvragen van een werkvergunning een stuk makkelijker, zoals voor professionals op het gebied van wetenschap en informatietechnologie. Als de beslissing positief is, moet je je registreren bij de OFII en eventueel een medisch onderzoek ondergaan, waarna je kan beginnen met werken.

Als je een tijdelijke verblijfsvergunning hebt die je niet in staat stelt om (fulltime) te werken, kan je een aanvraag doen voor een verandering van status (bijvoorbeeld van student naar werknemer). Vraag dit direct aan bij je lokale préfecture (service des étrangers).

Soorten werkvergunningen

Werkvergunningen (Autorisation de travail) zijn er in verschillende vormen. Ze kunnen uitgegeven worden als verblijfsvergunningen die het recht geven om te werken in Frankrijk of kunnen uitgegeven als een specifieke werkvergunning (bij je paspoort en/of visa).

Als je in het bezit bent van een permanente verblijfsvergunning (carte de résident, CR), heb je het recht om te werken in Frankrijk.

Als je een voorlopige verblijfsvergunning hebt (autorisation provisoire de séjour, APS) of een kort-verblijf visum (visa court séjour), moet je om toestemming vragen om te werken (autorisation de travail). Als je hierin slaagt, zal je een van de volgende dingen ontvangen:

  1. Tijdelijke verblijfsvergunning (carte de séjour temporaire, CST) die het soort toegestane werk aangeeft, zoals ‘werknemer’ (salarié), ‘zelf-ondernemend’ (indépendent), ‘wetenschappelijk’ (scientifique), 'kunstzinnig en cultureel beroep' (profession artistique et culturelle) of handelaar (commerçant). Daarnaast geeft het aan waar je het kan uitoefenen (zoals France métropole, Ile-de-France, enz.)
  2. Tijdelijke werkvergunning (ATP, Autorisation provisoire de travail). Dit is van toepassing op bepaalde gevallen, bijvoorbeeld als de werknemer ook nog verbonden is met een bedrijf in een ander land (statut détaché).
  3. Seizoensgebonden werkcontract (contrat de travail saisonnier) dat het soort werk, de locatie en de geldigheid aangeeft.

Tijdelijke verblijfsvergunningen met de status ‘privé of familiedoeleinden’ (vie privée et familiale) geven in de meeste gevallen het recht om overal in Frankrijk te werken zonder beperkingen (er zijn een paar uitzonderingen, zoals voor inwoners van Algerije, Tunesië en Marokko). De status ‘bezoeker’ (visiteur) geeft je niet het recht om te werken en je zal een aparte aanvraag moeten doen voor een werkvergunning.

Voor meer gedetailleerde informatie over verschillende vergunningen en welke op je van toepassing is (als geen EU-nationaliteit hebt), kan er op deze  website gekeken worden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: