Een herverkoop woning kopen

Wat moet je weten?

Een herverkoop woning kopen

Herverkoop eigendommen hebben vaak een betere prijs-kwaliteitsverhouding in Portugal, vooral in vakantieoorden, waar de meerderheid van de appartementen en herenhuizen volledig gemeubileerd verkocht worden, hoewel de kwaliteit aanzienlijk varieert (van mooi tot rommel) en misschien niet echt je smaak is.

Luxueuze eigendommen en villa's worden over het algemeen ongemeubileerd op de markt geplaatst, hoewel het normaal is dat de koper een bod doet voor alle of een deel van de meubels. Nog een voordeel van herverkoop woningen is dat je exact ziet wat je zal krijgen en je kosten bespaart omdat je geen water en elektriciteitsmeters of telefoonlijnen moet installeren, of deze diensten moet verlengen naar je eigendom.

Wanneer je een herverkoop woning koopt in een projectontwikkeling, is het best om aan de buren te vragen of er problemen zijn, gemeenschapskosten, geplande projectontwikkelingen en alle andere zaken die je plezier misschien kunnen verpesten. De meeste bewoners vertellen je dit meestal graag, tenzij ze hun eigen woning proberen te verkopen!

Als je een eigendom wilt met overvloedig karakter en charme, een gebouw om te renoveren of om te bouwen, bijgebouwen, of een groot stuk land, dan moet je een oude eigendom kopen. Houd er wel rekening mee dat er een relatief kleine markt is voor oude huizen zoals boerderijen in Portugal, vooral voor goedkope eigendommen die aan renovatie toe zijn.

De meeste oude woningen die gekocht worden door buitenlanders liggen in het achterland van de Algarve, hoewel woningen voor renovatie voor een redelijke vraagprijs moeilijker te vinden zijn en je misschien iets dieper in Portugal zal moeten zoeken. In vele landelijke streken (waaronder dorpjes dicht bij de kust) is het mogelijk om oude eigendommen te kopen vanaf €50,000 (hoewel de vraagprijzen soms belachelijk zijn), maar je zal grote renovatiewerkzaamheden moeten uitvoeren en veel moderniseren wat de prijs wel kan verdubbelen of verdriedubbelen.

Vele oude woningen missen nog basisvoorzieningen zoals elektriciteit, een betrouwbare watervoorraad en reiniging. Omdat de aankoopprijs vaak laag is, worden vele buitenlandse kopers gesust met een vals gevoel van veiligheid en geloven dat ze een fantastisch koopje doen, zonder de renovatiekosten grondig te onderzoeken.

Als je geen doe-het-zelver bent, kan je beter een nieuw of recent gerenoveerde eigendom kopen, want de kost van restaureren kan onbetaalbaar duur zijn. Als je van plan bent om een eigendom te kopen dat restauratie of renovatie nodig heeft en je zal niet al het werk zelf doen, zorg dan dat je een accurate schatting krijgt van de kosten voor je het contract tekent. Je overweegt best om een onderzoek te laten doen op een herverkoop eigendom, want grote problemen kunnen ook voorkomen in relatief nieuwe eigendommen.

Houd er rekening mee dat als je een eigendom koopt en herstelt met de intentie om het met winst te verkopen, je niet enkel rekening moet houden met de originele prijs en de restauratiekosten, maar ook de vergoeding en belastingen die bij de aankoop horen, plus vermogenswinstbelasting als het een tweede huis is. Het is vaak moeilijk om een oud gerenoveerd eigendom te verkopen aan een hogere prijs dan de gemiddelde marktprijs, ongeacht de toegevoegde waarde. De Portugezen hebben weinig interesse in oude gerestaureerde eigendommen, wat een belangrijk punt is als je een oude woning snel wil verkopen in een streek die niet zo populair is bij buitenlandse kopers. Als je koopt om te investeren, ben je meestal beter af met het kopen van een nieuwe woning.

Eigenaars adverteren hun eigendom vaak rechtstreeks in de Portugese en expat pers in Portugal of door een te koop (vende-se) bord uit te hangen voor het raam. Hoewel je geld kan besparen door direct van de eigenaar te kopen, vooral wanneer hij gedwongen word om te verkopen, is het raadzaam om een advocaat in dienst te nemen om de noodzakelijke controles uit te voeren. Als je niet zeker bent over de waarde van een eigendom, is het best om een professionele schatting te laten doen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: