Een huis kopen via een offshore bedrijf

Wat zijn de voordelen

Een huis kopen via een offshore bedrijf

Er zijn grote voordelen aan eigenaar zijn van een huis in Portugal via een offshore bedrijf, vooral voor niet-inwoners, hoewel de Portugese belastingsautoriteiten recent nieuwe maatregelen ingevoerd hebben om belastingen te heffen op offshore bedrijven.

Volgens een nieuwe wet die geïntroduceerd werd in 2002 zijn er enkele beperkende maatregelen ingevoerd waardoor het niet zo voordelig meer is om te kopen via een offshore bedrijf. Eigendomsbelasting wordt betaald aan een vast tarief van 2% (normale tarieven liggen tussen 0.7% en 1.3%) en huurbelasting moet ook betaald worden of het eigendom nu verhuurd is of niet.

Er zijn nog steeds voordelen, en je overlegt best met een fiscaal expert als je deze optie overweegt. Een eigendom bezitten via een offshore bedrijf is vaak een voordeel wanneer je verkoopt, want de verkoop kan veel gemakkelijker, sneller en goedkoper gebeuren, en het kan helpen om de vraagprijs te verhogen (hoewel een mogelijke koper dit misschien niet zal appreciëren of de voordelen ervan willen). Enkele van de voordelen zijn:

  • Vermijden (in de meeste gevallen) van SISA (overdrachtsbelasting), en notariële en registratiekosten bij de herverkoop van een eigendom. SISA, legale, notariële en registratie kosten kunnen oplopen tot 15% van de waarde van het eigendom.
  • Gemak van de verkoop van het eigendom, waar enkel maar de overdracht van eigendom van de aandelen van het bedrijf naar de koper moet gedaan worden. Dit vermijdt ook lange en gerekte procedures die noodzakelijk zijn om een titel te registeren in Portugal, wat resulteert in lagere juridische kosten.
  • Vermijden van plaatselijke erfbelasting op het eigendom, waaronder de mogelijke aansprakelijkheid voor dubbele belastingen.
  • Gemak van de overdracht naar erfgenamen als de eigenaar zou sterven en vermijden van plaatselijke successierechten, welke soms bepalen naar wie het eigendom moet gaan. Een aantal mensen (bijvoorbeeld in de familie) kunnen mede-eigenaar zijn, waarbij ze elk een aantal aandelen bezitten, of een koppel kan een eigendom bezitten volgend mede-eigenaarschap (wat niet erkend wordt in Portugal) en bij de dood van 1 van de 2 kan er gewoon een simpele overdracht van de aandelen gedaan worden.
  • De aandelen van een offshore bedrijf kunnen gebruikt worden om een lening aan te vragen voor de aankoop van het eigendom. De aandelen worden aan de bank aangerekend in ruil voor een lening die gelijk staat aan het percentage van de waarde van het eigendom.
  • Vertrouwelijkheid (de koper kan anoniem blijven), bescherming van activa en beperkte aansprakelijkheid.
  • Door een eigendom te houden via een offshore bedrijf, kunnen de aandelen van het bedrijf ook in vertrouwen bewaard worden.

Er zijn enkele nadelen bij het bezit van Portugees vastgoed via een offshore bedrijf, waaronder de kost van het opzetten van het bedrijf en de jaarlijkse kosten (hoewel dit mogelijks minder is dan de mogelijke besparingen). De kost varieert naar gelang de persoon die het bedrijf opstart en waar het geïncorporeerd is, maar er is normaal gezien een opstartkost tussen €1,050 en €3,240 plus een jaarlijks bedrag (van €800 tot €2,450) voor administratiekosten en belastingen.

Als je een eigendom bezit via een offshore bedrijf, kan je geen remissie eisen van eigendomsbelasting (contribuição autárquica) voor de eerste 10 jaar van bezit zoals een 'normale' eigenaar kan. Er zijn een aantal bedrijven die een offshore bedrijf kunnen opstarten, waaronder International Company Services (Portugal) Limitada, Av. Denfensores de Chaves 15, 6de verdieping, Suites F & G, 1000 Lissabon (Tel. 213-142 030, ).

Houd er rekening mee dat de wetten met betrekking tot het bezit van Portugese eigendom via offshore bedrijven momenteel aan het veranderen zijn en dat alle voordelen kunnen vernietigd worden of verder gereduceerd worden in de toekomst.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: