Een nieuw huis kopen

Alles wat je moet weten over de aankoop

Een nieuw huis kopen

Nieuwe eigendommen zijn algemeen beschikbaar in Portugal en bevatten kust en stads appartementen en herenhuizen, luxueuze nieuwbouwprojecten (bijvoobeeld golf of haven) en een brede selectie van individueel ontworpen villa's.

De meeste nieuwe eigendommen (vooral in de Algarve) maken deel uit van speciaal gebouwde nieuwbouwprojecten, waarvan er velen gepland zijn als vakantiehuisjes en misschien niet aantrekkelijk zijn als permanent huis. Als je een appartement koopt dat deel uitmaakt van een gemeenschapsontwikkeling , controleer dan of je buren voornamelijk Portugees zijn of buitenlanders.

Sommige buitenlanders wonen liever niet in een gemeenschap waar voornamelijk landgenoten (of andere buitenlanders) wonen en dit kan kopers afschrikken als je ooit wenst te verkopen. Aan de andere kant willen sommige buitenlanders niet wonen in een Portugese gemeenschap, vooral als ze geen Portugees spreken.

De prijzen van nieuwe eigendommen variëren aanzienlijk volgens hun locatie en kwaliteit, vanaf €100,000 voor een studio of appartement met 1 slaapkamer in een vakantieoord; vanaf €130,000 voor een appartement met 2 slaapkamers of van €150,000 in het geval van een herenhuis; vanaf €150,000 voor een appartement met 3 slaapkamers of herenhuis; en vanaf €700,000 voor een alleenstaande villa met 4 slaapkamers.

Het is vaak goedkoper om een nieuw huis te kopen dan een oude eigendom die modernisatie of renovatie nodig heeft, omdat de prijs vast staat, in tegenstelling tot de kost van een renovatie die hoog boven de originele schattingen kan uitvallen (zoals vele mensen tot hun spijt ontdekt hebben). Als het nodig is kan een nieuwe eigendom gewoonlijk onmiddellijk verhuurd worden en moderne huizen hebben een goed potentieel om opnieuw verkocht te worden en worden als een goede investering gezien door Portugese kopers. Aan de andere kant, nieuwe huizen zijn misschien kleiner dan oudere eigendommen, hebben kleinere tuinen en hebben zelden een groot stuk land beschikbaar. Nieuwe eigendommen worden gedekt door een garantie tegen structurele defecten.

De meeste nieuwe eigendommen worden verkocht door projectontwikkelaars (promotor/ promovedor) of aannemers (construtor), hoewel deze ook door makelaars worden verkocht. Nieuwe bouwprojecten hebben normaal gezien een verkoopskantoor en een kijkwoning of -appartement (casa modelo). Als een gebouw off-plan wordt aangekocht, wordt de betaling gedaan in fasen zoals het bouwen vordert.

Neem in gedachten dat het belangrijk is om te verzekeren dat elke fase afgewerkt is volgens je wensen vooraleer je een betaling doet. Als je dit niet zelf kan doen, neemt je best een onafhankelijke vertegenwoordiger aan (bijvoorbeeld een architect of structureel ingenieur) om dit voor jou te doen. Het is berekend dat ongeveer de helft van alle nieuwe eigendommen constructiefouten bevat of niet voldoet aan de eisen en dat in ongeveer 1/3 de voorwaarden van het contract niet werden vervuld, vooral als het aankomt op de einddatum en de kwaliteit van de materialen die werden gebruikt.

Als je een eigendom off-plan koopt, kan je meestal je badkamer, keuken, open haard, behangpapier en verf, muur- en vloertegels, en tapijt in slaapkamers zelf kiezen, wat allemaal in de prijs kan inbegrepen zijn. Het is soms ook mogelijk om de lay-out binnenin te veranderen hoewel dit de prijs zal verhogen. Het is best om veranderingen of toevoegingen in een eigendom aan te brengen tijdens de ontwerpfase, zoals een luxueuzere keuken, schoorsteen of extra douche aan te brengen, want deze zullen meer kosten om later te installeren.

De kwaliteit van nieuwe eigendommen in Portugal is de laatste jaren sterk verbeterd en is meestal goed tot excellent. De beste (en duurste) eigendommen zijn vaak gebouwd door buitenlandse aannemers, die mogelijks kwaliteitsvolle materialen en accessoires gebruiken zoals deuren, ramen, en badkamer en keuken suites, om een hoge standaard te verzekeren.

De kwaliteit van een gebouw en de materialen die gebruikt werden zullen weerspiegeld worden in de prijs, dus wanneer je prijzen vergelijkt zorg ervoor dat je gelijkaardige kwaliteit vergelijkt. Goedkopere eigendommen zijn over het algemeen niet de best gebouwde, alhoewel er uitzonderingen zijn. Als je een permanent huis wilt in plaats van een tijdelijk, kies je beter voor kwaliteit dan kwantiteit. De gemiddelde prijs voor nieuwe eigendommen aan de Algarve ligt tussen €500 tot €1,750 per vierkante meter, afhankelijk van de kwaliteit en de kost van de grond.

Het woord luxe wordt vaak losjes gebruikt door aannemers en projectontwikkelaars in Portugal en moet met een korreltje zout genomen worden (het zou moeten betekenen wat je wil dat het betekent).

Een luxueus appartement of herenhuis moet enkele van de volgende dingen bevatten: een volledige en goed uitgerust keuken (soms met een microgolfoven, oven met afzuigkap, vaatwasser, koelkast/diepvriezer en wasmachine); een wasplaats; grote badkamers (vaak en-suite met de slaapkamers) met bidets en kleedruimte; een aparte douche; airconditioning en centrale verwarming (mogelijk vloerverwarming) in de zitkamer en slaapkamers; dubbel glas en rolluiken (mogelijk elektrisch) voor alle ramen; spouwmuren (voor geluidsdemping en verkoeling); 1 of meer open haarden; een muurkluis; ceramische vloertegels in de keuken en badkamers; en marmeren tegels in de andere kamers; vloerkleed in alle slaapkamers en kleedruimtes; ingebouwde garderobes met spiegeldeur in de slaapkamers; gemeenschappelijke satelliet-tv; telefoonaansluiting; 24u lang beveiliging en een inwonende conciërge; nood alarmknoppen en een intercom naar de conciërge; automatische liften; een parkeergarage in de kelder; en een bergruimte in de kelder met een slot.

Luxueuze eigendommen die deel uitmaken van een gemeenschap hebben ook een breed assortiment aan faciliteiten zoals binnen en buiten zwembaden, tennisbanen en prachtig aangelegde tuinen. Sommige eigendommen hebben een nabijgelegen golf of country club met een golfterrein, tennis- en squashpleinen, kuuroorden, gymnasium, zwembaden, sauna, jacuzzi, snooker en bowling, plus een restaurant en bar.

De meeste nieuwe bouwprojecten hebben hun eigen verkoopskantoor, wat meestal een volledige onderhouds- en verhuurservice aanbiedt voor buitenlanders. Als je een eigendom wilt meubileren enkel om het te verhuren, zijn er meestal meubelpakketten beschikbaar voor een goede prijs-kwaliteit. Een volledig vakantiehuis meubileren kost ongeveer €3,000 voor 1 slaapkamer, €3,500 voor 2 slaapkamers en €4,000 voor 3 slaapkamers. Als je echter goede kwaliteit wenst liggen de prijzen aanzienlijk hoger.

Herverkoop van 'nieuwe' huizen

Nieuw kopen betekent niet altijd dat je een volledig nieuw huis koopt waar je de eerste inwoner bent. Er zijn vele voordelen verbonden aan het kopen van een modern herverkoop huis, wat soms een betere prijs-kwaliteitsverhouding heeft; een goed gevestigde projectontwikkeling is met een reeks lokale diensten en faciliteiten die reeds in dienst zijn; een meer individueel ontwerp en stijl hebben; de kleine problemen al weggewerkt zijn; meubels en andere extra's inbegrepen zijn in de prijs; een volwassen tuin en bomen; en een groter stuk grond heeft.

Bij een herverkoop eigendom zie je exact wat je zal krijgen voor je geld (in tegenstelling tot off-plan kopen), de meeste problemen zijn reeds opgelost, en de vorige eigenaars hebben misschien verbeteringen of extra's toegevoegd (zoals een zwembad) die misschien niet volledig in de prijs terug te vinden zijn.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: