Prijzen

Hoeveel kost een eigendom in Portugal?

Prijzen

Vastgoedprijzen rezen omhoog in Portugal in de jaren 1980, vooral in de grote steden waar de prijzen dramatisch stegen.

In vakantieoorden zoals de Algarve, werden de stijgende prijzen gevoed door de hoge vraag naar vakantiehuisjes voor buitenlanders. Toen de recessie echter in Portugal begon in de late jaren 1980 en vroege jaren 1990, verminderde de stroom van kopers waardoor projectontwikkelaars en makelaars met een groot aantal onverkochte woningen overbleven. Tijdens deze periode waren er koopjes doordat sommige eigenaars en projectontwikkelaars verplicht waren om hun eigendom te verkopen, hoewel de prijzen verbazend goed stand hielden tijdens de recessie (hoewel de verkoop zeer sterk daalde).

Daartegenover staat dat prijzen in de grote steden bleven stijgen door de constante en grotendeels onvervulde vraag naar huizen van Portugezen die naar de steden vluchtten vanuit het platteland. Er is een chronisch huizentekort in Lissabon en Porto waar de vastgoedprijzen zeer hoog liggen in vergelijking met de relatief lage levensstandaard.

De vastgoedmarkt in de Algarve heeft een spectaculair herstel doorgemaakt sinds de recessie in de jaren 1990 en de verkoop is momenteel heel hoog, vooral aan het topje van de markt waar villa's wel meer dan €1 miljoen kosten. In sommige delen van de Algarve zijn de prijzen al meer dan 40% gestegen sinds 1999, hoewel de gemiddelde prijsstijging rond 15% per jaar ligt. Experts voorspellen dat deze trend zich zal verder zetten de komende jaren en momenteel in de meeste vakantieoorden in Portugal is er een verkopersmarkt. De vraag voor nieuwe en tweedehands villa's is bijzonder hoog en de kwaliteitsvolle eigendommen zijn nu vrij schaars.

Vastgoedprijzen in Portugal stijgen over het algemeen vrij traag en gelijkmatig (met als uitzondering in de Algarve waar er een spectaculaire prijsstijging is sinds 1999), en zijn vrij stabiel, vooral in het platteland waar er weinig plaatselijke vraag is en er weinig niet-bewoners eigenaar zijn.

Naast grootte, kwaliteit en grondoppervlakte, is de belangrijkste factor die de prijs van een huis beïnvloedt de locatie. Hoe dichter een eigendom ligt bij een grote stad of strand, hoe duurder het zal zijn. Een gemiddeld appartement met 2 slaapkamers aan de Algarve kust kost minstens 2 of 3 keer zoveel als in centraal Lissabon of Porto. Vastgoed is goedkoopst op het platteland, waar een boerderijhuis met bijgebouwen en een groot stuk land hetzelfde kan kosten als een studio in een luxueus Algarve nieuwbouwproject.

Eigendommen die bedoeld zijn om te renoveren en te moderniseren zijn op grote schaal beschikbaar op het platteland, hoewel je normaal gezien 2 tot 3 maal het aankoopbedrag moet investeren om het vastgoed te restaureren. De kwaliteit van de eigendommen variëren aanzienlijk met betrekking tot materialen, armaturen en vakmanschap.

De prijs-kwaliteitsverhouding varieert ook aanzienlijk en je moet ten minste 5 tot 10 eigendommen vergelijken om een goed idee te kunnen krijgen van hun relatieve waarde. Je betaalt over het algemeen een premie voor een eigendom vooraan de kust of gesitueerd nabij een golfterrein. Vastgoed aan de Algarve kust voldoet over het algemeen aan een hoge standaard en heeft een goede prijs-kwaliteitsverhouding (hoewel niet goedkoop).

Bij advertenties in Portugal, wordt de totale leefruimte in vierkante meter (metros quadrados), geschreven als m², en het aantal slaapkamers (quartos) normaal gezien vermeld. Wanneer je prijzen vergelijkt, vergelijk dan de kost per vierkante meter van de bewoonbare oppervlakte of bebouwde oppervlakte (área de contrução), zonder patio's terrassen en balkon inbegrepen, welke apart moeten worden vergeleken. Als je twijfelt over de grootte van de kamers is het aan te raden ze zelf op te meten, in plaats van te vertrouwen op de afmetingen die door de verkoper of makelaar werden voorzien.

Een garage (garajem) wordt zelden voorzien bij appartementen of herenhuizen in Portugal, hoewel er misschien een privé parkeerplaats of een gezamenlijke parkeerruimte voorzien is. Sommige appartementsgebouwen hebben ondergrondse garages, en soms kunnen garages apart gekocht worden voor appartementen en herenhuizen in vakantieoorden. Villa's hebben over het algemeen hun eigen carport of garage. Zonder een garage kan parkeren een nachtmerrie zijn, vooral in steden of drukke vakantieoorden tijdens de zomer.

Hieronder zie je prijzen voor gemiddelde eigendommen aan de Algarve kust (in een gemiddeld vakantieverblijf of nieuwbouwproject). De prijzen in andere regio's in Portugal (buiten Lissabon en Porto en enkele trendy regio's zoals de kustoorden bij Lissabon of Cascais en Estoril) liggen lager dan aan de Algarve, terwijl prijzen in Madeira ongeveer gelijk liggen.

 • Studio appartement - vanaf 90,000
 • 1 slaapkamer appartement - vanaf 120,000
 • 2 slaapkamer appartement - vanaf 150,000
 • 3 slaapkamer appartement - vanaf 180,000
 • 1 slaapkamer herenhuis - vanaf 150,000
 • 2 slaapkamer herenhuis - vanaf 200,000
 • 3 slaapkamer herenhuis - vanaf 250,000
 • 2 slaapkamer gemoderniseerd huisje of dorpshuis - vanaf 200,000
 • 2 slaapkamer alleenstaande villa - vanaf 400,000
 • 3 slaapkamer alleenstaande villa - vanaf 600,000
 • 4 slaapkamer alleenstaande villa - vanaf 900,000

Het is mogelijk om goedkopere eigendommen dan deze hierboven te kopen in minder trendy regio's of dorpen en op het platteland, vooral oudere eigendommen. Aan de andere kant zijn eigendommen in luxueuze nieuwbouwprojecten die een breed assortiment aan ontspannings- en sportfaciliteiten aanbieden veel duurder (vooral golfeigendommen kunnen heel duur zijn). Bijvoorbeeld €200,000 voor een kleine studio of appartement met 1 slaapkamer, vanaf €350,000 voor een appartement met 2 slaapkamers en €500,000 of meer voor een appartement of herenhuis met 3 slaapkamers.

Houd er rekening mee dat hoe duurder het huis, hoe meer belastingen je zal moeten betalen, en deze zijn gebaseerd op de fiscale waarde van het eigendom (valor tributável). Gemeenschappelijke kosten voor een gemeenschapseigendom stijgen ook in rechte lijn met de grootte (en waarde) van een eigendom. Luxueuze nieuwbouwprojecten hebben over het algemeen een hoge maandelijkse onderhoudskost, bijvoorbeeld vanaf €2,000 voor een studio tot meer dan €4,500 tot een villa met 3 slaapkamers.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: