Inleiding

Een inleiding tot eigendom kopen in Portugal

Inleiding

Nadat je beslist hebt om een woning te kopen in Portugal, zijn je eerste taken om te beslissen in welke regio je gaat kopen en wat voor huis je wilt.

Als je niet zeker bent waar en wat te kopen, beslis je best om voor korte termijn iets te huren. Het geheim van succesvol kopen in Portugal (en dit geldt eigenlijk overal) is onderzoek, onderzoek en nog meer onderzoek, liefst zelfs voor je naar Portugal vertrekt.

Misschien heb je veel geluk, koop je de eerste beste woning die je tegenkomt en leef je nog gelukkig verder. Het is echter waarschijnlijker dat je een succesvolle aankoop doet na een grondig onderzoek van de dorpen en gemeenschappen in je gekozen regio; vergelijk de prijzen van beschikbare eigendommen en hun relatieve waarde; en bestudeer de procedure om een huis te kopen. Enkel een wijs persoon of iemand met veel geluk kiest absoluut juist de eerste keer, maar er is een grotere kans als je je huiswerk doet.

Eén van de dingen die vele kopers aantrekt naar Portugal is de over het algemeen hoge kwaliteit van eigendommen in vergelijking met sommige andere landen, wat staat voor een goede waarde voor je geld. Hoewel er in Portugal meer mensen eigenaar zijn van een huis dan mensen in sommige andere EU-landen, kopen de Portugezen normaal geen eigendommen als investering en je moet niet verwachten om snel winst te maken als je een eigendom koopt in Portugal.

De waarde van eigendom verhoogt over het algemeen met een gemiddelde van ongeveer 5 % (als je geluk hebt) per jaar of volgens de inflatie, wat betekent dat je een huis 3 jaar moet bezitten om er nog maar de kosten die gepaard gaan met kopen uit te halen. Prijzen van eigendommen stijgen sneller dan gemiddeld in sommige trendy regio's, hoewel dit over het algemeen tot uiting komt in hogere aankoopprijzen.

De stabiele vastgoedmarkt in Portugal handelt als een ontmoediging voor speculanten die snel winst wensen te maken en belastingen kunnen ook een groot deel wegnemen van de winst die gemaakt werd op de verkoop van een 2de huis.

Zoals vele andere landen, werd de Portugese vastgoedmarkt geraakt door de recessie in de vroege jaren 90 waardoor het een ernstige dip meemaakte, vooral in de Algarve. Halverwege de jaren 90 begon de markt opnieuw te herstellen en nu (2002) is er een sterke vastgoedmarkt in heel het land, vooral in eigendommen op luxe nieuwbouwprojecten (die een breed arrangement aan ontspanning en sport aanbieden) en luxe villa's.

In de jaren 70 en 80 werd de Algarve vervuild door over-ontwikkeling (toen een serie hoge gebouwen werd gebouwd) en nu zijn er strikte controles ingevoerd (een van de striktste in Europa). Een nieuwe wet (Plano Regional de Ordenamento do Território Algarve/PROTAL), die werd geïntroduceerd in 1993 om ongecontroleerde nieuwbouwprojecten in de kiem te smoren, heeft de prijzen gestabiliseerd en doen stijgen en de meeste nieuwbouwprojecten zijn nu lage-dichtheid gebouwen in harmonie met hun omgeving.

Er zijn vele buitenlandse eigenaars in Portugal, wat een van Europa's favoriete landen is voor tweede huizen, vooral bij kopers van Groot-Brittannië, Duitsland Ierland en Scandinavië. De meeste buitenlanders concentreren zich aan de Algarve kust, hoewel kopers tegenwoordig ook verder durven gaan en andere regio's onderzoeken, zowel aan de zee als in het binnenland.

Vele buitenlandse eigenaars in Portugal zijn bewoners, waarvan de meerderheid met pensioen is. Een deel van het goede leven hoeft niet zoveel te kosten; 'oude' appartementen en dorpswoningen zijn beschikbaar vanaf €50,000, moderne appartementen vanaf €75,000 en alleenstaande villa's vanaf €125,000. Echter, als je een groot huis zoekt met veel groen er rond en een zwembad, zal je zeker €250,000 betalen (afhankelijk van de regio en aanzienlijk meer in de Algarve). Voor degenen met financiële middelen zijn er luxe villa's van meer dan een miljoen euro.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: