De mobiele tarieven

Wat te overwegen wanneer je een belpakket kiest

De mobiele tarieven

Tenzij je een doctoraatstitel in de wiskunde hebt, is het lastig om de tariefpakketten van de diverse leveranciers te begrijpen.

De meeste belpakketten zijn complex en samengesteld om verwarring te scheppen, de volgende punten zouden moeten helpen:

  • vraag jezelf af wanneer je belt (s’ochtends, overdag of s’avonds). De pre-paid en contract tariefsamenstellingen hebben twee groepen: Tarieven ingedeeld op uren en universele tarieven. De tarieven per uur verdelen de dag in meerdere tijdsegmenten elk met zijn bijbehorende prijs per minuut. Bijvoorbeeld, voor haar pre-paid gebruikers, verdeelt Vodafone de dag in 3 segmenten: 0:00 - 6:00, 6:00 - 16:00 en 16:00 - 24:00. De tarieven zijn veel lager in de vroege ochtend en laat op de dag, en zijn op hun hoogst tijdens kantooruren. De universele tarieven zijn eenvoudiger in zoverre dat zij één vast tarief aanbieden ongeacht de tijd van dag, maar dit is gemiddeld hoger.
  • Vraag jezelf af waar je naartoe belt (vaste lijnen of naar mobiel). Er zijn verschillende tarieven voor het bellen van vaste lijnen, en mobiele nummers van dezelfde aanbieder en aan andere mobiele aanbieders. De gesprekken naar mobile telefoons van dezelfde aanbieder zijn het goedkoopst terwijl de gesprekken naar andere mobile netwerken juist het duurst zijn. Het kan dus de moeite waard zijn te weten te komen welke aanbieders/netwerken je vrienden gebruiken.

Een paar andere belangrijke punten betreffende beltarieven, behalve voor speciale aanbiedingen, alle aanbieders:

  • rekenen €0.12 starttarief
  • hebben verschillende tarieven voor nationale en internationale SMS berichten, in tegenstelling tot andere landen waar een SMS verzenden naar het buitenland hetzelfde kost!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: