Aangifte inkomstenbelasting

Het indienen en betalen

Aangifte inkomstenbelasting

Belastingaangiftes dienen te worden ingediend voor 1 maart over het voorgaande belastingjaar, bijvoorbeeld de aangifte die in maart 2007 moet worden ingediend is voor het jaar 2006.

De deadline wordt verlengd naar 16 april indien je verklaarde inkomsten tevens inkomen bevat van individuele commerciële ondernemingen, en naar 2 mei voor inkomen uit werkgelegenheid, pensioenen of buitenlands inkomen. Tevens niet inwoners hebben tot 2 mei de tijd de aangifte in te dienen. Uitstel is doorgaans niet toegestaan en late aangifte brengt een sanctie met zich mee.

Echtparen dienen een gezamenlijke aangifte in, hoewel belasting afzonderlijk wordt berekend over het inkomen van beide echtgenoten en een netto verlies van één iemand kan niet ter compensatie worden berekend tegen het inkomen van de ander. De echtgenoot is verantwoordelijk voor de indiening van de familieaangifte en voor het aangeven van het inkomen van zijn vrouw.

De Griekse belastingaangifte is ingewikkeld, ondanks pogingen deze te vereenvoudigen in de afgelopen jaren. Indienen via internet (TAXISnet) is nu beschikbaar, hoewel belastingaangiftes enkel in het Grieks zijn. In 2003, boden de belastingautoriteiten een vermindering van €118 voor mensen die de belasting online indiende – deze aansporing was zo populair dat het systeem crashte!

De taal die gebruikt wordt voor belastingaangifte is voor buitenlanders (en veel Grieken) moeilijk te begrijpen, maar lokale belastingkantoren zullen je doorgaans helpen je belastingaangifte te voltooien. Je kunt een afspraak maken voor een gratis raadpleging met je plaatselijke belastinginspecteur in het stadhuis. (Tenzij je Grieks vloeiend is, dien je een tolk mee te nemen). Als alternatief, kun je een belastingaccountant in dienst nemen om je aangifte te voltooien.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: