Banken

Waar kun je je financiën beheren

Banken

Griekenland heeft doorgaans goede bankfaciliteiten, welke de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verbeterd. Je kunt Griekse banken echter frustrerend langzaam en inefficiënt vinden vergeleken met hun Europese collega´s.

Er zijn ongeveer 20 binnenlandse banken werkzaam in Griekenland welke in twee groepen zijn verdeeld: commerciële banken en gespecialiseerde kredietinstellingen.

De Bank van Griekenland (www.ethniki.gr ) is de centrale (en grootste) bank en het monetaire gezag in Griekenland, en is verantwoordelijk voor het toezicht op kredietinstellingen die werkzaam zijn in het land. Andere belangrijke banken zijn: Alpha Credit Bank (www.alpha.gr ), de grootste privé bank; EFG Eurobank (www.eurobank.gr ), de op twee na grootste bank; Egnatia Bank (de Agrarische Bank, www.egnatiabank.gr ); en de Piraeus Bank (www.piraeusbank.gr ), momenteel aan het uitbreiden.

Enkele commerciële banken worden tot op zekere hoogte door de staat gecontroleerd, hoewel de meeste banken zich in het proces bevinden van fusies met andere banken of privatisering. De meeste banken bieden faciliteiten aan voor internetbankieren, wat een populaire optie is in Griekenland.

Er zijn tevens enkele buitenlands beheerde banken vertegenwoordigd in Griekenland, bijvoorbeeld Barclays Bank, Citibank, HSBC, Natwest Bank en de Royal Bank of Scotland, voornamelijk in Athene (afdelingen zijn zeldzaam in andere provincies, met uitzondering van Thessaloniki).

Openingstijden

Griekse banken zijn doorgaans van maandag t/m donderdag geopend van 8 uur ‘s ochtends tot 14.30 uur en op vrijdag van 8 uur ‘s ochtends tot 14.00 uur, hoewel uren variëren per stad en zelfs per afdeling. Sommige afdelingen in belangrijke steden en druk bezochte gebieden hebben langere openingstijden, welke zelfs avonden en weekenden kunnen omvatten. In kleine dorpen kan er een klein bankbureau open zijn voor een paar uur per dag of enkel op bepaalde dagen.

Indien je teldiensten nodig hebt, dien je je paspoort mee te nemen als bewijs van identiteit (veel Griekse banken verkiezen dit boven een verblijfsvergunning) en moet je bereid zijn voor een lange tijd te wachten (rijen in Griekse banken bewegen heel langzaam). In veel banken worden transacties in twee delen uitgevoerd (om het maximale aantal mensen dat ‘werkzaam’ is bij te houden). Een transactie welke een opname omvat dient goedgekeurd te worden of verwerkt te worden aan een toonbank en daarna dien je bij de kassa opnieuw in de rij te staan om je geld op te halen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: