Geld invoeren & overschrijven

Geld ontvangen en betalingen verrichten

Geld invoeren & overschrijven

In Griekenland zijn wisselcontroles op 1 januari 1990 afgeschaft en zijn er geen beperkingen op de invoer of uitvoer van geld.

EU inwoners hebben toestemming een bankrekening te openen in elk land en ongelimiteerde fondsen in iedere valuta in te voeren (of uit te voeren). Indien je van plan bent geld uit te voeren vanuit Griekenland dien je je bank te bewijzen dat de transactie binnen de toegestane categorieën valt (d.w.z. dat de transactie legaal is). Bijvoorbeeld, indien je fondsen exporteert als gevolg van de verkoop van je huis, dien je een kopie van je definitieve verkoopcontract aan je bank te tonen.

Invoeren & uitvoeren van contant geld

De invoer en uitvoer van bedragen hoger dan €10.000 (in elke valuta) dient aangegeven te worden bij de douane. Inwoners die meer dan €10.000 uitvoeren, dienen een Grieks certificaat te tonen waarin vermeld staat dat belastingen over dit geld in Griekenland zijn betaald. Niet inwoners dienen bewijs te leveren, bijvoorbeeld de ‘pink slip’ (zie onderstaand) dat het bedrag is aangegeven bij aankomst.

Invoeren van fondsen voor de aankoop van eigendom

Wanneer je fondsen invoert in Griekenland om een eigendom te kopen, dien je het geld over te dragen aan een Griekse bank die de desbetreffende ‘inwissel certificaat’ zal uitgeven, ook wel bekend als de ‘pink slip’. Je dient dit certificaat bij je eerste belastingaangifte aan te tonen anders kun je verantwoordelijk zijn voor inkomensbelasting op de ingevoerde fondsen.

Internationale bankoverdrachten

Wanneer je geld overdraagt of verstuurt naar of vanuit Griekenland, kijk dan éérst goed rond voor de beste wisselkoersen en de laagste kosten. Wanneer je een grote hoeveelheid geld wilt overdragen, zijn banken vaak bereid te onderhandelen over kosten en wisselkoersen.

WAARSCHUWING
Wees niet te optimistisch over de wisselkoers, welke op korte termijn kan veranderen en je duizenden euro’s meer kan kosten dan je gepland had.

Indien je bijvoorbeeld van plan bent een huis te kopen in Griekenland welke €150.000 kost en je in Engelse Ponden betaalt, dan zou dit gelijk zijn aan £103.500 tegen een wisselkoers van £1= €1,45 (januari 2005). Indien de £/€ wisselkoers echter ‘valt’ naar €1,35, zal je dit £111.000 kosten – een toename van £7.500! (In mei 2003 was de wisselkoers £1= €1,29!)

Wanneer je geld overdraagt of verstuurt naar (of vanuit) Griekenland, dien je bewust te zijn van de alternatieven en goed rond te kijken voor de beste deal. Een bankoverdracht kan worden uitgevoerd via een normale overdracht of via een elektronische SWIFT overdracht. Een normale overdracht zou ongeveer drie tot zeven dagen moeten duren, maar doorgaans duurt dit langer (voornamelijk wanneer het verstuurd wordt via de post), terwijl een elektronische SWIFT overdracht voltooid dient te zijn in minder dan twee uur (hoewel dit doorgaans minimaal een dag duurt). Het is meestal sneller en goedkoper fondsen over te dragen tussen afdelingen van dezelfde bank of aangesloten banken dan tussen niet aangesloten banken.

Indien je van plan bent een groot bedrag naar het buitenland te versturen voor een zakelijke transactie zoals het kopen van een eigendom, dien je te verzekeren dat je de commerciële wisselkoers ontvangt in plaats van de toeristische wisselkoers. Kijk goed rond en vergelijk de koers van jouw bank met minimaal één buitenlandse wisselmakelaar die gespecialiseerd is in het versturen van geld naar het buitenland (voornamelijk grote bedragen). De grootste bedrijven zijn Foreign Currency Direct (Tel. UK 0800-328 5884, www.currencies.co.uk ), Halewood (Tel. UK 01753-859159, www.hifx.co.uk ) en Moneycorp (Tel. UK 020-7808 0500, www.moneycorp.com ).

Wanneer je geld hebt overgeschreven naar een bank in Griekenland, zorg er dan voor dat je de naam, rekeningnummer, afdelingsnummer en de bankcode overhandigt; indien geld ‘verloren’ gaat tijdens de transactie, kan het ongeveer twee weken duren om dit terug te vinden.

Banken in EU landen zijn toegestaan kosten door te berekenen aan klanten die zijn opgelopen door de verzendende bank, en het geld dient binnen vijf werkdagen op de bankrekening van een cliënt te worden gestort. Indien je regelmatig geld met verschillende valuta overbrengt, dien je de Fidelity Money Funds te onderzoeken, welke geen omzettingskosten berekent en een wisselkoers berekent voor de gehele overdracht.

Telegrafische Overdrachten

Eén van de snelste (duurt ongeveer 15 minuten) en veiligste methodes om contant geld over te brengen is via een telegrafische overdracht, bijvoorbeeld Moneygram (Tel. UK 0800-666 3947, www.moneygram.com ) of Western Union (www.westernunion.com  ). Dit is echter tevens één van de duurste methodes met bijvoorbeeld een commissie van 7 tot 10 procent over het verstuurde bedrag! Door Amex kaarthouders kan geld overzees worden verstuurd via American Express kantoren (door gebruik te maken van Amex’s Moneygram dienst) naar ieder ander American Express kantoor in slechts 15 minuten.

Bankwissels & Persoonlijke Cheques

Een andere manier om geld over te brengen is via een bankwissel, welke verstuurd dient te worden via aangetekende post. Indien een bankwissel is verloren of wordt gestolen, is het echter onmogelijk de betaling te stoppen en moet je zes maanden wachten voordat een nieuwe wissel kan worden uitgegeven. Bankwissels worden in Griekenland niet als contant geld behandeld en moeten als persoonlijke cheques worden afgelost.

Het is tevens mogelijk een cheque te verzenden op basis van een persoonlijke rekening, hoewel aflossing lang kan duren (doorgaans enkele weken) en de kosten hoog zijn. Het is mogelijk een cheque te betalen via een buitenlandse rekening naar een lokale bankrekening, hoewel het drie tot vier weken kan duren voor aflossing. Onthoud dat persoonlijke cheques zelden worden gebruikt in Griekenland.

Postcheques & Eurogiro

Giro postcheques uitgegeven door Europese postkantoren kunnen worden geïnd (met een waarborgkaart) tot maximaal €130 bij belangrijke postkantoren in Griekenland. Je kunt tevens geld versturen naar Griekse postkantoren ( Hellenic Post/ELTA) via het Girobank Eurogiro systeem van kantoren in 15 Europese landen (inclusief Engeland); overdrachten verstuurd via Eurogiro duren tussen de drie en vier dagen om aan te komen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: