Kosten van levensonderhoud

Hoe hoog zijn deze kosten in Griekenland?

Kosten van levensonderhoud

Het is bijna onmogelijk een gemiddelde te berekenen wat betreft de kosten van levensonderhoud in Griekenland, aangezien dit afhankelijk is van individuele omstandigheden en van de levensstijl.

Bijvoorbeeld, het verschil in de rekening van je voeding zal afhangen van wat je eet en waar je woonde voordat je in Griekenland arriveerde. Niettemin geeft de volgende informatie je een indicatie van je dagelijkse kosten en hoe veel je over zult hebben voor het betalen van je rekeningen.

Griekenland heeft de afgelopen jaren een stabiele en sterke economie gekend, in tegenstelling tot de sterke Drachme voor 2002 en de toegang tot de Europese valuta, de euro. Salarissen zijn doorgaans laag vergeleken met het EU gemiddelde, maar Grieken genieten van een hoge levensstandaard, hoewel sociale zekerheidskosten hoog zijn, voornamelijk voor zelfstandig ondernemers. De gecombineerde last van de sociale zekerheid, inkomensbelasting en indirecte belastingen maken belastingen van Griekenland echter één van de hoogste in Europa.

Iedereen die van plan is in Griekenland te leven, voornamelijk gepensioneerden, moeten de dagelijkse kosten niet onderschatten. Deze zijn aanzienlijk toegenomen in het laatste decennium. Griekenland is echter vergeleken met Amerikaanse en Noord Europese standaarden nog steeds een goedkoop land. Je dient voorzichtig te zijn met gepubliceerde vergelijkingen over kosten van levensonderhoud met andere landen, welke vaak onnauwkeurig zijn (en doorgaans niet de essentiële onderdelen omvatten, welke de resultaten verdraaien).

Met uitzondering van Athene, andere belangrijke steden en sommige eilanden zoals Hydra en Mykonos, zijn in Griekenland de kosten voor levensonderhoud ongeveer 30 procent lager dan het gemiddelde in Noord Europese landen. In de Mercer Cost of Living Survey 2004, stond Athene op de 50e plaats in Europa (Londen was 2e en Dublin 14e) en 71e op internationaal niveau.

Voeding kost minder dan in veel andere Europese landen en kost ongeveer hetzelfde als in Amerika, hoewel je misschien je eetpatroon dient te veranderen. In principe is het in Griekenland mogelijk heel zuinig te leven indien je alle luxe wilt opgeven en grotendeels wilt leven ‘van het land’.

Aankopen van ‘luxueuze’ artikelen in het buitenland, zoals auto’s, stereo onderdelen, huishoud apparaten, elektronische en elektrische koopwaar, computers en fotografische artikelen, bijvoorbeeld via het Internet, kan tevens in aanzienlijke besparingen resulteren. Tevens is er in het buitenland vaak een groter aanbod om uit te kiezen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: