Pinpassen & Reischeques

Hoe gebruik je deze

Pinpassen & Reischeques

Een directe manier om in Griekenland contant geld te bemachtigen, is door gebruik te maken van een pinpas of een creditcard bij een geldautomaat.

Onthoud dat je een pin code nodig hebt. Veel buitenlanders die in Griekenland wonen (voornamelijk gepensioneerden) bewaren het merendeel van hun geld op een buitenlandse rekening (misschien een overzeese bank) en nemen geld op met een lokale bankkaart. Dit is een ideale manier voor vakantiegangers en vakantiehuis eigenaren, hoewel eigenaren een lokale bankrekening nodig hebben voor het betalen van hun rekeningen.

Visa, Mastercard, American Expresse en Diners Club kaarten worden doorgaans in de belangrijke steden en in toeristische gebieden geaccepteerd, terwijl in afgelegen landelijke gebieden contant geld het meest gebruikelijke betaalmiddel is en soms zelfs de enige manier van betalen is die wordt geaccepteerd. Sommige winkels kunnen zelfs korting aanbieden voor het betalen met contant geld.

De meeste banken in belangrijke steden hebben buitenlandse wisselloketten en op belangrijke vliegvelden en treinstations in de grote steden zijn banken of wisselbureaus met verlengde openingstijden. Hier kun je buitenlandse valuta kopen of verkopen, reischeques kopen en verzilveren en contant geld ontvangen via pinpassen en creditcards. Onthoud dat in Griekenland sommige banken echter weigeren reischeques te verzilveren. Onthoud tevens dat banken op luchthavens en andere havens de minst voordelige wisseltarieven aanbieden en de hoogste kosten berekenen.

In Griekenland zijn veel privé wisselbureaus, met langere werkuren dan banken, voornamelijk in de weekenden. De meeste bieden concurrerende wisseltarieven aan en lage of geen commissie (maar controleer altijd). Zij zijn gemakkelijker mee om te gaan dan banken, en indien je veel geld omwisselt kun je meestal een beter wisseltarief bespreken.

Gebruik nooit onofficiële geldwisselaars, die geneigd zijn te weinig wisselgeld te geven of je nutteloos buitenlands geld te geven in plaats van euro’s. De officiële wisselkoers voor de meeste Europese en belangrijke internationale valuta worden benoemd in banken en dagelijkse kranten.

Reischeques

Indien je Griekenland bezoekt, is het veiliger reischeques bij je te hebben dan contant geld, hoewel deze niet zo gemakkelijk te gebruiken zijn zoals in andere landen, bijvoorbeeld de VS. Ze worden bijvoorbeeld doorgaans niet geaccepteerd door ondernemingen, uitgesloten van sommige hotels, restaurants en winkels, die allen doorgaans een slechte wisselkoers aanbieden. Het is beter reischeques in euro’s te kopen wanneer je Griekenland bezoekt.

Je kunt deze bij iedere Griekse bank kopen, doorgaans tegen een commissie van 1 procent voor de dienstverlening. Bij alle banken in Griekenland behoren geen commissiekosten berekend te worden wanneer je reischeques in euro’s verzilverd (je dient je paspoort te tonen), hoewel kosten en koersen aanzienlijk variëren voor reischeques in andere valuta. Banken bieden doorgaans een betere wisselkoers voor reischeques dan voor bankbiljetten.

Houd altijd een gescheiden verslag bij van chequenummers en maak aantekeningen van waar en wanneer deze zijn verzilverd. American Express verzorgt een gratis, 3-uur durende vervangingsdienst voor verloren of gestolen reischeques in al hun kantoren wereldwijd, op voorwaarde dat je de serienummers van de verloren cheques weet. Zonder serienummers kan vervanging drie dagen of langer duren. De meeste bedrijven bieden tolvrije nummers aan voor het rapporteren van verloren of gestolen reischeques in Griekenland.

Er is qua kosten niet veel verschil betreffende het kopen van Griekse valuta door gebruik te maken van contant geld, reischeques of door gebruik te maken van een creditcard om geld te verkrijgen uit een geldautomaat. Veel mensen hebben echter enkel contant geld bij zich wanneer zij Griekenland bezoeken, wat vraagt om problemen, voornamelijk indien je niet de mogelijkheid hebt op een andere manier aan lokaal geld te komen, bijvoorbeeld met een creditcard, pinpas of met reischeques.

OVERLEVINGSTIP
Eén aspect om te onthouden wanneer je ergens naartoe reist is om niet afhankelijk te zijn van enkel één geldbron!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: