Offshore Bankieren

Je geld bewaren in een belastingparadijs

Offshore Bankieren

Indien je een geldbedrag hebt te investeren of je wenst je erfenis te beschermen van de belastingdienst, kan het de moeite waard zijn je te verdiepen in rekeningen en diensten (zoals pensioenen en kredieten) die worden verleend door offshore bankcentra in belastingparadijzen. Voorbeelden zijn de Kanaal Eilanden (Guernsey en Jersey), Gibraltar en The Isle of Man (ongeveer 50 locaties wereldwijd zijn officieel vastgesteld als belastingparadijzen).

De grote aantrekkelijkheid van offshore bankieren is dat geld kan worden gestort in diverse valuta, cliënten wordt doorgaans volledige anonimiteit verleend, er zijn geen dubbele belastingheffingovereenkomsten, geen voorheffing is verschuldigd en rente wordt belastingvrij betaald. Sommige offshore banken bieden tevens telebankieren (doorgaans zeven dagen per week) en internetbankieren aan.

Een groot aantal Amerikaanse, Britse en Europese banken, evenals verschillende andere internationale financiële instellingen, bieden faciliteiten aan voor offshore bankieren op één of meerdere locaties. De meeste instellingen bieden depositorekeningen met hoge rente aan voor spaar- en investeringsportfolio’s voor lange termijn, op welke fondsen kunnen worden gestort in alle belangrijke valuta. Veel mensen die in het buitenland wonen, beheren een lokale rekening voor dagelijkse bezigheden en beheren een offshore rekening voor internationale transacties en investeringsdoeleinden.

OVERLEVINGSTIP
De meeste financiële deskundigen adviseren investeerders om zich niet overhaast in het emigrantenleven te storten en al hun levensspaargeld in een offshore belastingparadijs te investeren totdat ze weten wat hun plannen op lange termijn zijn.

Rekeningen hebben minimale storting niveaus, welke reiken van rond €750 tot €15.000 (ofwel £500 tot £10.000) met sommige zo hoog als €150.000 (£100.000). Naast hoge minimumsaldo’s, kunnen rekeningen tevens strenge voorwaarden hebben, zoals beperkingen op opnamen of hoge sancties voor vroege opnamen.

Je kunt fondsen storten op oproep (onmiddellijke toegang) of voor een vastgestelde periode, bijvoorbeeld van 90 dagen tot een jaar (doorgaans voor grote bedragen). Rente wordt doorgaans maandelijks of jaarlijks betaald; maandelijkse rentebetalingen zijn enigszins lager dan jaarlijkse betalingen, hoewel maandelijkse betalingen het voordeel hebben dat ze een regelmatig inkomen verzekeren. Er worden doorgaans geen kosten berekend indien een gespecificeerd minimumsaldo op de rekening wordt gehandhaafd.

Veel rekeningen bieden een bankpas of een creditcard (bijvoorbeeld Mastercard of Visa) aan die gebruikt kan worden om wereldwijd contant geld op te nemen bij geldautomaten.

Wanneer je een financiële instelling en een offshore bank selecteert, zou de voornaamste prioriteit de veiligheid van je geld moeten zijn. In sommige offshore banken, worden bankstortingen gedekt door een regeling van stortingsbescherming, waardoor een maximale som wordt gegarandeerd mocht een financiële instelling bezwijken (de Isle of Man, Guernsey en Jersey hebben allen een dergelijke regeling).

Tenzij je van plan bent te bankieren bij een belangrijke internationale bank (die niet zomaar zal sluiten), dien je de kredietstandaard van een financiële instelling te controleren alvorens het storten van geld, vooral indien deze geen stortingverzekering levert. Alle banken hebben een kredietstandaard (de hoogste is ‘AAA’) en een bank met een hoge standaard zal trots zijn dit je te vermelden (maar verkrijg dit schriftelijk). Je kunt tevens de standaard van een internationale bank of financiële organisatie controleren met Moody’s Investor Service (www.moodys.com ). Je dient voorzichtig te zijn voor instellingen die hogere rentestandaarden aanbieden dan het gemiddelde; indien het te goed lijkt om waar te zijn, dan is dit vaak het geval!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: