Bezichtiging

Wat je mag verwachten

Bezichtiging

Beslis indien mogelijk waar je wilt wonen, wat soort eigendom je hebt en wat je budget is vooraleer je naar Italië gaat.

Tracht zoveel mogelijk informatie van woningen in de door jou gekozen omgeving te vergaren en maak een lijstje van welke je wilt bezichtigen (je kan ze aanduiden op een kaart). In het algemeen verstrekken Italiaanse vastgoedagenten niet veel informatie. Vaak is er geen afbeelding; zelfs indien er één is wordt de woning beter voorgesteld dan dat ze is. De komst van internet heeft dit veranderd. Toch kan men niet alle woningen terugvinden en moet je je mogelijk laten registreren om woningen te kunnen bekijken. Italiaanse makelaars die adverteren in buitenlandse kranten of die nabij werken met overzeese makelaars verschaffen mogelijk kleurafbeeldingen en een volle beschrijving, vooral voor duurdere woningen.

De beste makelaars verschaffen een overvloed aan informatie. Bij oude woningen die moeten gerenoveerd worden kan er echter niet veel info gegeven worden, behalve over de omgeving en het aantal en soort woningen.

Als je een afspraak hebt gemaakt met een buitenlandse agent om een woning te gaan bekijken, noteer dan hun referentienummer voor het geval dat de Italiaanse makelaar niet geïnformeerd is. Het referentienummer van de Italiaanse vastgoedagent zouden normaal moeten kloppen met het referentienummer dat je hebt gekregen van de buitenlandse agent! Sommige makelaars, vooral buiten Italië, daten hun dossiers niet regelmatig up en hun lijsten kunnen buiten datum zijn.

OVERLEVINGSTIP

Als je een buitenlandse agent gebruikt, bevestig (en herbevestig) dat een bepaalde woning nog te koop staat en geef de prijs op vooraleer je naar Italië gaat om het te gaan bezichtigen.

Sommige Italiaanse agenten verwachten van hun klanten dat ze weten wat ze willen kopen binnen een straal van 30 tot 40 km. Ook moet je jouw keuze kunnen beschrijven. Als je dit niet kunt, laat dit dan weten aan je makelaar. Als je niet naar iets specifieks op zoek bent, laat dit ook weten. De meeste makelaars zullen je met veel zin woningen tonen, aangezien ze goed op de hoogte zijn dat vele mensen zich laten verleiden bij het bezichtigen van de woningen. Bepaalde makelaars rekenen nu een kost aan voor het tonen van woningen (vb. 50 euro voor een namiddag) om zo tijdverkwisters te ontmoedigen.

Een Italiaanse agent kan je vragen om een document te tekenen vooraleer hij woningen met jou gaat bekijken. Dit is om zijn commissieloon te beschermen. Probeer daarom te informeren bij andere bronnen of probeer onmiddellijk te handelen met de eigenaar. Meestal tonen de agenten je persoonlijk de woning. Je krijgt echter de sleutels niet en er wordt evenmin verwacht dat je onmiddellijk handelt met de huurders of verkopers. Vele woningen kan men onmogelijk vinden als je de omgeving niet kent. Makelaars verliezen zelfs hun baan bij het zoeken naar eigendommen! Vele landelijke huizen hebben geen nummers en straatnamen worden evenmin duidelijk aangegeven. (Als je wordt uitgenodigd voor een diner in Italië, zorg dat je het telefoonnummer hebben voor mocht je de weg kwijtraken!)

Aangezien agenten er niet van houden dat mensen zomaar hun kantoor binnenvallen, maak je best een afspraak om woningen te gaan bekijken. Als je er één maakt, hou je er aan of laat telefonisch weten dat je ze annuleert. Als je op vakantie bent kan je eventueel naar een immobiliënkantoor gaan om te kijken wat er zoal wordt aangeboden. Verwacht echter niet dat een agent je huizen zal laten zien. Als je huizen gaat bezichtigen tijdens je vakantie doe dit aan het begin van je vakantie zodat je later nog kan terugkeren om huizen te herzien. Italiaanse ambtenaars werken gewoonlijk op zaterdag en zelfs op zondag en in bepaalde gebieden gedurende het drukste seizoen.

Bekijk zoveel mogelijk woningen gedurende je beschikbare tijd. Geef jezelf genoeg tijd om elk huis grondig te bezichtigen, te reizen en voor een mondeling onderhoud (in Italië is het noodzakelijk om je tijd te nemen voor de lunchpauze). Hoewel het belangrijk is om genoeg huizen te bezichtigen om een zicht te krijgen over de prijs en de kwaliteit. Bekijk er niet teveel op één dag (4 tot 6 woningen is meestal genoeg), aangezien men verward kan geraken op den duur. Als je woningen bekijkt die niet aan jouw wensen voldoen, laat dit dan onmiddellijk weten aan de makelaar. Je kan de agent helpen de keuze te beperken door hem te zeggen wat je niet goed vindt aan de door jou afgewezen woningen.

Maak notities van zowel de goede en slechte kenmerkten en maak vele foto's van de woningen die je goed vindt. Zo kan je ze later vergelijken. Het is ook verstandig om elke woning aan te duiden op een kaart zodat je ze gemakkelijker kan terugvinden wanneer je wilt terugkeren (te vaak). Hoe meer de woning je aantrekt, hoe meer je dient te kijken naar de gebreken en negatieve punten. Als je het huis nog steeds goed vindt na het benadrukken van de negatieve kanten, moet het wel iets voor jou zijn!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: