Vastgoedmakelaars

Wat je moet weten bij het omgaan met vastgoedagenten

Vastgoedmakelaars

In tegenstelling tot andere landen waar de eigendom verkocht wordt d.m.v. vastgoedagenten (agenzie immobiliari) of andere agenten (mediatore), is een groot percentage van de verkoop in Italië privé (onmiddellijk tussen verkopers en kopers) om zo makelaarskosten te vermijden.

Als je het privé wilt regelen zal je goed Italiaans moeten spreken of een vriend gebruiken als tussenpersoon die Engels spreekt of je moedertaal. Hierdoor kopen buitenlanders minder interessante woningen.

De meeste Italiaanse makerlaars zijn lokaal en hebben geen lijst met eigendommen in andere regio's. Dit kan betekenen dat de verkoper een vriend of familielid is. In dit geval kent de makelaar de interesses van de koper niet. Er zijn geen nationale lijsten met eigendommen en de meeste jaloerse agenten waken over hun eigen lijsten met woningen, hoewel velen werken met overzeese agenten in geliefde gebieden met vreemde kopers.

Nationale vastgoedketens in Italië omvatten Gabetti , Grimaldi  en Tecnocasa . Deze werken allemaal franchise met verscheidene agenten doorheen het land. Als je op zoek bent naar een makelaar in een bepaalde stad of bepaald gebied, kan je kijken onder de rubriek Agenzie Immobiliari in de Gouden Gids . Deze is beschiktaar in de grote bibliotheken in vele landen en via het Internet. In Rome en Milaan zijn er eigendomswissels waarbij je woningen kan kopen en verkopen via makelaars. Kopers kunnen hun gegevens opgeven (naam, telefoonnummer en soort woning waarnaar ze op zoek zijn of verkopen) en vastgoedmakelaars kunnen deze bekijken.

Buitenlanders, vooral Britten, gebruiken gewoonlijk hun een makelaar in hun eigen land. Deze agent werkt met één of meerdere Italiaanse agenten of een Britse agent (bijvoorbeeld) in Italië. Italiaanse agenten werken gewoonlijk niet efficiënt en je kan misschien een betere dienst verwachten van een Britse of buitenlandse agent die Engels spreekt en die het gewoon is om met buitenlanders te handelen en hun wensen (zoals oude landelijke woningen die moeten gerenoveerd worden). Aan de andere kant kan het zijn dat je meer moet betalen bij het omgaan met een vreemde agent aangezien er meer mensen bij betrokken zijn en lokale eigenaars kunnen de inflatie toepassen wanneer een rijke buitenlander (alle buitenlanders zijn rijk voor de Italianen) geïnteresseerd is in de woning. Eigenaars en agenten die woningen aan de Britten verkopen zijn altijd al gekend geweest voor het verhogen van de prijzen tot 50%. Raadpleeg een lokale agent of een lokale inwoner om over de prijs te onderhandelen. Zorg er echter voor dat je ze kunt vertrouwen!

Een aantal Italiaanse makelaars adverteren in het buitenland. Velen spreken Engels of hebben personeel dat Engels spreekt (wees niet ontmoedigd als je geen Italiaans spreekt). Je kan ook Engels talige agenten terugvinden in de Gouden Gids .

OVERLEVINGSTIP

Ken de lokale marktwaarde van de eigendom, bij wie je ook koopt aangezien je gemakkelijk teveel betaalt in geliefde gebieden.

Kwalificaties

Italiaanse vastgoedagenten moeten de wet naleven en moeten professioneel gekwalificeerd zijn en een vergunning hebben. Ook moeten zij een vergunning hebben. Ook moeten kopers en verkopers voorschotten betalen om te verzekeren dat verkopers er niet vandoor gaan met je geld.

Om aan de wet te voldoen moet een agent geregistreerd zijn bij de lokale Kamer van Koophandel (camera di commercio) en een certificaat hebben dat verstrekt wordt door de lokale gemeente als registratiebewijs. Een makelaar moet ook geregistreerd zijn bij de Italian association of estate agens  (AICI, Via Nerino 5, 20123 Milan, Tel.: (+39) 02-7201 0974), federation of mediators and agents  (FIMAA, Via Tritone 201, 00187 Rome, Tel.: (+39) 06-6994 2303) of federation of professional estate agents  (FIAIP, Piazzale Flaminio 9, 00195 Rome, Tel.: (+39) 06-321 9798).

Er zijn een aantal agenten in Italië zonder vergunning. Je kan maar beter woningen gaan bekijken met een professionele agent die geregistreerd is bij bovenstaande instanties (deze worden vermeld in de rubriek Elenco Iscritti van de website van de makelaar).

Sommige Britse vastgoedmakelaars in Italië kunnen geregistreerd zijn bij de Federation of Overseas Property Developers and Consultants  (FOPDAC, Lacey House, St Clare Business Park, Holly Rd, Hampton Hill, Middlesex TW12 1QQ, Tel.: (+44) 020-8941 5588). Deze organisatie heeft Engelstalige makelaars, advocaten en andere vastgoedspecialisten. Er zijn strenge criteria voor lidmaatschap en alle leden zijn gebonden door een ethische code.

Agenten variëren enorm in hun bekwaamheid, enthousiasme en professionalisme. Als een makelaar weinig interesse toont in wat jouw interesses zijn kan je beter maar iemand ander zoeken.

Commissie

De commissielonen van makelaars (provvigione) variëren aanzienlijk (vb. van 3 tot 8%) en worden meestal gelijk verdeeld tussen verkoper en koper. Sommige agenten heffen een vaste commissie, vb. 2000 euro op woningen tot 50000 euro kosten en een maximum van 12000 miljoen op woningen die 300000 euro kosten. Hoe goedkoper de woning, hoe hoger de kost (percentage) op de verkoop. Bij hoge prijzen kan men mogelijk onderhandelen.

Kijk op voorhand na hoeveel commissie je moet betalen bij de verkoopprijs (naast de normale kosten en belastingen die bij het kopen van een woning in Italië komen kijken) en wanneer je ze moet betalen. Controleer ook of het agentschap extra kosten aanrekent voor diensten zoals bijkomende controles, het bezichtigen van de woning en het regelen van voorzieningen. De makelaarskosten kunnen opeisbaar zijn op het tijdstip van het tekenen van het voorafgaande verkoopscontract en niet bij de afhandeling. Zorg ervoor dat je de kosten kan terugeisen als de verkoop niet doorgaat.

Vele buitenlandse makelaars werken met Italiaanse agenten en delen de standaard commissie. Kopers betalen dus niet meer aan een buitenlandse agent.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: