Onderhandelen over de prijs

Tips voor een goed koopje

Onderhandelen over de prijs

Om een zicht te krijgen op de vastgoedprijzen in de verschillende regio's in Italië kan je de prijzen nagaan in Engelstalige tijdschriften en Italiaanse kranten, tijdschriften en vastgoedkranten.

Men kan prijsindexen voor de verschillende regio's terugvinden in bepaalde Italiaanse vastgoedtijdschriften (vb. Ville & Casalí), hoewel je dit dient te beschouwen als een gids. In het verleden werden er al woningen dubbel geprijsd en het komt nog steeds voor (hoewel zeldzaam) dat er hogere prijzen worden aangerekend voor buitenlanders. Niettemin zijn de prijzen die men in het buitenland adverteert gewoonlijk gelijk aan de prijzen in Italië.

Je kan onderhandelen over de prijs wanneer je iets koopt in Italië, zelfs al gaat het over een koopje (toon niet teveel enthousiasme of men kan de prijs plots verhogen!). Laat je echter niet afschrikken door hoge prijzen, aangezien verkopers bereid zijn om te onderhandelen. Vele woningen worden verkocht aan een lagere prijs dan de werkelijke vraagprijs, vooral voor luxueuze woningen die meer dan 1 miljoen euro kosten. Verkopers gaan er meestal vanuit dat kopers zullen afdingen en verwachten nauwelijks de vraagprijs te ontvangen, hoewel sommige verkopers een onrealistische prijs vragen en vooral niet toegeven! In populaire gebieden (vb. de Italiaanse Riviera en Toscane) kan de vraagprijs onrealistisch hoog zijn voor buitenlandse kopers. Het kan de moeite waard zijn om een onafhankelijke schatting uit te voeren om de werkelijke vastgoedwaarde te kennen.

Italianen sluiten sneller een transactie dan de meeste buitenlanders bij het kopen van een woning, vooral een oude woning. Vaak zijn ze verbaasd over de prijzen die buitenlanders trachten te betalen voor nietbeschreven huizen in onaantrekkelijke gebieden, hoewel ze nooit klagen over buitenlanders die de prijzen opdrijven. Vele Italianen denken dat de Britten gek zijn voor het kopen van bouwvallige hoeves en verbrokkelde palazzi. (Weinig buitenlanders renoveren hun huizen niet zoals de Britten dat doen, hoewel ze bewondering hebben voor hun zorgvuldige renovaties.)

Als je beroep doet op een makelaar, vraag hem wat hij te bieden heeft ook al kan het zijn dat hij dit niet vertelt (hij moet dit ook niet doen als hij handelt voor de verkoper°. Als je een te laag aanbod doet kan je het altijd verhogen, maar het is echter moeilijk om het te verlagen eens het aanvaard is (als je eerste aanbod aanvaard werd zonder discussie, zal je nooit weten voor hoe goedkoop je het goed had kunnen krijgen!). Als je aan de andere kant een te laag bod doet kan de eigenaar zich beledigd voelen en weigeren om zaken met jou te doen! Als een bod wordt afgewezen kan je best een week of twee wachten vooraleer je een hoger bod doet, afhankelijk van de markt en hoe graag je de woning zou willen kopen.

Als je een laag bod doet kan je de zwakke punten benadrukken van de woning (zonder te kritisch te zijn) om zo een korting te bekomen. Als de aankoopprijs realistisch is kan je niet meer dan 5% à 10% korting verwachten. Kandidaten die cash wensen te betalen kunnen soms een aanzienlijke korting krijgen, afhankelijk van de lokale vastgoedmarkt en de noodzaak van de verkoop. Het aanbod doe je schriftelijk, aangezien dit serieuzer genomen wordt dan een mondeling aanbod. Wees altijd bereid om de zaak af te wijzen dan een te hoge prijs te moeten betalen.

Als je een eigendom wilt kopen aan de beste prijs als een investering dan kan je beter eerst goed uitkijken en iets op je gemak kopen dan je te haasten. Bovendien heb je meer voordelen als je iets cash aankoopt en als je de zaak snel kunt afhandelen. Je koopt best iets in het gebied waar er een grote vraag is, bij zowel kopers als huurders. Zo heb je meer kans op een goede investering. Als je later je woning wenst te verhuren, koop je best in het gebied waar er meest wordt aangekocht door Italiaanse kopers.

Tracht zoveel mogelijk te weten te komen over de eigendom voor je een aanbod doet, zoals:

  • het bouwjaar;
  • hoelang de eigenaars er gewoond hebben;
  • is het een woning voor vast verblijf of is het een vakantiewoning?;
  • wat is de reden van de verkoop (misschien vertellen ze het je niet ineens maar geven ze aanwijzingen);
  • hoe graag ze het willen verkopen;
  • hoelang het goed op de markt is;
  • de staat van de woning;
  • hoe de buren en de omgeving zijn;
  • lokale belastingen en verzekeringstarieven
  • is de vraagprijs realistisch?

Wees bewust van de tijd in het onderhandelingsproces. Ook is het belangrijk om weten hoelang de woning al op de markt is (hoe langer het te koop staat, hoe meer kans dat er is op de goedkeuring van een lager aanbod) en hoe wanhopig de verkoper is om het goed te verkopen. Sommige mensen willen hun woning verkopen tegen een bepaalde datum en zullen een billijk aanbod aanvaarden. Je kan misschien eens polsen bij de buren waarom de woning verkocht wordt. Dit kan je helpen bij de beslissing of het aanbod aanvaardbaar is. Als de woning al een lange tijd op de markt is, vb. langer dan 6 maanden in een populair gebied, kan het goed overprijsd zijn (tenzij er problemen zijn). Als er veel wenselijke eigendommen te koop staan in een bepaald gebied en die al een tijdje op de markt zijn, tracht de reden te achterhalen.

Wees discreet bij de onderhandeling met de verkoper en geef de indruk dat je een zee van tijd hebt (zelfs al ben je wanhopig om onmiddellijk te kopen!). Dit kan allemaal onethisch lijken maar je mag er zeker van zijn dat als je zou verkopen en een mogelijke koper wist dat je wanhopig was en een laag aanbod zou aanvaarden, dat hij je zeker niet meer zou betalen! Voor je beslist over de prijs zorg ervoor dat je weet wat er inbegrepen is. Italianen maken vaak hun huis of appartement leeg bij de verkoop en doen hun wasbak, toilet, licht en lichtknoppen weg. Laat deze voorzieningen in het contract vastleggen wanneer toepasselijk. Ook kan je foto’s maken als een woning originele architectuur bevat zoals: een open haard, koppelbalken en beeldhouwwerk in de tuin, dit kan men gemakkelijk verhuizen of vervangen door andere modellen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: