Controle & nazicht

Wat je moet weten

Controle & nazicht

Wanneer je een woning naar je zin hebt gevonden doe je best een uitgebreide controle van de staat van het goed.

Het soort onderzoek is afhankelijk van het feit of de woning gerestaureerd dient te worden, of het een gemoderniseerde woning is, of dat het een modern huis is.

Een oude woning kan er beschadigd uitzien, zoals gebarsten muren, damp, dakpannen die ontbreken en bedorven houtwerk. Sommige gebieden zijn gevoelig voor overstromingen, storm en verzakkingen. Het is aangeraden om een oude woning te controleren na hevige regenval wanneer er mogelijk lekken kunnen zijn.

Controleer of de woning goed gerestoreerd is, vooral wanneer de eigenaar het zelf gedaan heeft. De verkoper moet verzekeren dat de woning geen verborgen gebreken vertoont. Dit is echter geen garantie daar hij zich echter kan voordoen alsof hij van niks weet en het is ook moeilijk en duur om het te bewijzen.

Het is belangrijk om te verzekeren dat de woning in goede staat is. Hoewel de bouwstandaarden in Italië hoog zijn, ga je er best niet vanuit dat het goed in degelijke staat is. Nieuwe woningen kunnen zelfs serieuze gebreken vertonen (hoewel zeldzaam).

Door de ineenstorting van verscheidene appartementsblokken die gebouwd waren in de jaren 60, hebben eigendommen in Rome en andere grote steden een libretto nodig waarin de goede staat wordt gegarandeerd. Je kan best investeren in inspectie daar het niet veel kost. Sommige kredietverstrekkers dringen aan op een controle (perizia) voor de de lening toestaan. Deze controle bestaat uit een oppervlakkige schatting (stima) en dient om te bevestigen dat de woning de aankoopprijs waard is. De bouwmeester zal je kunnen bevestigen indien de prijs te hoog is en welke werken er nog moeten gebeuren.

Een Italiaan zou geen aanbod doen op een woning dat niet gecontroleerd is door een bouwheer. Als de eigendom gebouwd is voor 1945 kan een bouwheer of ingenieur (ingegnere) de staat van de woning controleren. Voor de controle van een modern huis kan je beter een architect (architetto) aanwerven (tenzij hij hetzelf ontworpen heeft!). Als alternatief kan je beroep doen op een professionele schatter.

Je kan ook een volledig onderzoek laten doen, hoewel dit zelden voorkomt in Italië. Als je er toch één zou gedaan hebben als je dezelfde woning gekocht had in je thuisland, zou je dat ook beter doen in Italië. Je zal ongeveer 300 euro moeten betalen voor een ruwe schatting (valutazione) en rond 1000 euro (afhankelijk van het werk) voor een volledig gestructureerd onderzoek (perizia strutturale).

Je kan voldoende onderzoek doen als voorwaarde van het voorafgaande contract. Hierdoor kan je je terugtrekken van de aankoop en krijg je je voorschot terug als er grove fouten blijken te zijn. Dit komt echter niet veel voor in Italië en de verkoper kan weigeren of aandringen dat je de controle laat doen vooraleer het contract te tekenen. Je kan echter onderhandelen om tot een bevredigend compromis te komen met de verkoper.

Als er restauratiewerken nodig zijn aan de woning, ga niet onmiddellijk akkoord met de kosten tenzij je een bindende en schriftelijke offerte hebt van een lokale bouwheer. De meeste buitenlanders onderschatten de renovatiekosten in Italië wanneer ze een ouder woning kopen in Italië (wees je er steeds van bewust!). Tracht nauwkeurige offertes te bekomen voor renovatie en modernisatie vooraleer je het contract tekent.

Je kan een buitenlandse controleur (vb. een Brit) aanwerven die actief is in Italië. Hij zal je dossier in het Engels opmaken. Een Italiaanse inspecteur (of andere lokale expert) heeft gewoonlijk een goede kennis van de lokale eigendommen en bouwmethodes. Als je een buitenlander aanwerft zorg er voor dat hij een degelijke kennis heeft van de Italiaanse eigendommen en dat hij een professionele verzekering heeft. Indien hij deze heeft kan jij hem aanklagen als hij zijn werk niet goed doet!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: