Controles

Waar moet je op letten?

Controles

Bespreek steeds met de inspecteur wat de controle allemaal inhoudt en wat exclusief is (je moet misschien extra bijbetalen voor bepaalde controles en testen).

Een algemene controle zou een grondige bepaling van de gebouwen moeten inhouden (vooral de fundamenten, daken, muren en houtwerk), loodgieterij, elektriciteit, verwarming en bijkomende zaken die je wilt laten onderzoeken zoals een zwembad en de uitrusting, vb. filter systeem of verwarming.

Je zou een geschreven verslag moeten ontvangen van de staat van de woning, inclusief alles wat in de toekomst een probleem kan vormen. Je mag sommige opzichters vergezellen en zij kunnen je een video verschaffen van hun bevindingen en een geschreven verslag. Een huiszoeking kan beperkt worden tot een aantal zaken of één enkel systeem, zoals de bedrading of de loodgieterij in een oud huis. Je kan ook een woning laten controleren op ongedierte en andere plagen die men kan terug vinden op veel plaatsen. Je kan ook een radon proef laten doen op het gebouw of de grond waar het risico hoog is.

Hieronder vind je een lijst van zaken die je zou moeten laten nakijken wanneer je een controle op je woning laat doen.

Beschrijving

 • Zorg er voor dat de eigendom overeenstemt met de beschrijving in de akte.
 • Controleer het aantal kamers en de omgeving van de woning, de uitkijkpunten en de grond.

Als er extra kamers zijn (vb. een bijgebouw), een terras, een garage of een zwembad dat niet vermeld zijn in de eigendomsbeschrijving, zou de eigenaar moeten bewijzen dat hij een vergunning heeft. Indien men veranderingen doorvoert aan de woning kan het zijn dat je een nieuwe registratie moet doen voor de volledige woning.

Mocht dit het geval zijn, tracht dan te weten te komen of de huidige eigenaar de wijziging zal registreren voor je het koopt of hij de kosten betaalt bij de afhandeling.

Buiten de woning

 • Controleer of de muren geen barsten vertonen
 • Kijk bij oudere woningen of de muren verticaal zijn en of ze niet uitsteken;
 • Controleer of alle dakpannen op hun plaats zitten. Als er planten groeien op het dak wil dit zeggen dat het dak niet goed onderhouden is.

Binnen de woning

 • Let op vochtige plekken doorheen de woning, ook binnenin kasten en kleerkasten.
 • Kijk na of er een barsten in de muren zijn.
 • Kijk de staat van de vloer na en zorg dat de tegels in goede conditie zijn.
 • Controleer de staat van deuren en ramen, en kijk na of ze goed sluiten.
 • Controleer het houtwerk op ongedierte of insecten, zoals houtwormen en witte mieren (witte mieren kan men moeilijk opsporen tenzij de schade aanzienlijk is)

Meubilair & Uitrusting

 • Controleer wat er in de prijs inbegrepen is.
 • Kijk of alle toestellen die inbegrepen zijn in de prijs degelijk werken.

Voorzieningen

 • Zorg dat het water/de elektriciteit en gas werken, vooral het warm water en de centrale verwarming. Geloof niet zomaar iemand dat dit allemaal in orde is en controleer dit zelf.
 • Informeer over de jaarlijkse kost van verwarming en air-conditioning.
 • Ga de betrouwbaarheid na van de elektriciteit.
 • Als een woning geen elektriciteit of water heeft, controleer het dichtsbijzijnde verbindingspunt en de aansluitingskost. Dit kan nogal duur zijn in verre landelijke gebieden. Als er geen elektriciteitsvoorziening is, zoek naar een alternatief (vb. zonnepanelen).
 • Bij woningen aan de waterkant wordt er rekening gehouden met de overstromingen, vb. (elektrische installaties boven het vloedniveau en stevige vloertegels. Bij het kopen van een woning in Venetië kies je best een eigendom met een begane grond, waarbij hoog getij (aqua alta) vaak voorkomt in de herfst en winter (het incident is verminderd in de laatste jaren). Hoog getij kan ook chaos veroorzaken bij de loodgieterij. Vermijd een eigendom met begane grond tenzij je echt zeker bent dat het niet aangetast is door overstromingen – controleer zelf of vraag het aan de buren in de omgevingen (neem hun informatie echter met een korreltje zout, aangezien alle Venetianen al ervaring hebben met overstromingen).
 • Controleer het water. Als het water voorzien wordt door putten, zorg er voor dat er genoeg putten zijn.
 • Als een eigendom een water- of septische put heeft, laat het dan controleren. Indien niet, kan je er één laten installeren. Ga hierbij de kosten na.

Septische putten

Het gebrek aan een septische put (fossa settica) of ander afvoersysteem is gewoonlijk geen probleem, tenzij de grootte van de grond te klein is voor de installatie.

Als er een toestroom is doorheen de woning, kan het zijn dat er een duur systeem zal moeten geïnstalleerd worden. Dit kost 3 of 4 keer meer dan een septische put en is nodig om het afvalwater op te vangen.

Controleer of de septische put in goede staat is, mocht de woning er al één hebben. Een oude septische put neemt enkel toilet afvoer op. Tegenwoordig kunnen nieuwe septische putten een aantal afvalproducten opnemen. Zorg er voor dat de septische put groot genoeg is, vb. 2500 liter voor 2 slaapkamers en 4000 liter voor 5 slaapkamers. Bij een septische put moet je evenmin schoonmaakproducten gebruiken zoals ammoniak, aangezien dit de put aantast. Hiervoor bestaan er speciale schoonmaakproducten en zelfs producten waardoor de put langer meegaat.

Zwembad & Uitrusting

 • Zorg er voor dat het zwembad en het materiaal (vooral de pomp) in goede staat is. Kijk of er zich geen barsten in de structuur van het zwembad bevinden en kijk de staat van de betegeling na rondom het zwembad.
 • Informeer je over de onderhoudskost van het zwembad en de kost om het zwembad te hervullen, vb. als het leeg staat in de winter.
 • Als er geen zwembad is, controleer dan de volgende zaken: is er plaats om één aan te leggen, is de grond geschikt en heb je recht op een vergunning als het nodig zou zijn.

Grond

Zoek naar afschuttingen, bomen en dakranden als je op zoek bent naar een woning met een tuin. Als je twijfelt over de begrenzing (vb. een landelijke woning zonder afschutting), laat je best de woning inspecteren door een landmeter (perito agronomo). Dit is verstandig wanneer je een huis koopt met een groot stuk grond. Controleer de lokale wetten inzake de hoogte en de begrenzing als de grond niet omsloten is.

Wanneer je een landelijke woning koopt in Italië kan je onderhandelen over de hoeveelheid grond. Als de eigendom deel uitmaakt van een groter stuk grond of als de begrenzing hertekend moet worden, zal je een landmeter moeten aanstellen om het plot te meten en een nieuw kadastraal plan op te maken. Ga na bij het lokale kadaster waarvoor de grond kan gebruikt worden, of er ondergrondse stromen zijn en of buren het recht hebben om je grond te bevloeien. Ga ook na of er een recht van uitweg is (diritto di passaggio). Zowel jij als je advocaat moeten verzekeren dat er geen geschillen zijn inzake begrenzing en dat er geen enkele inbreuken gemaakt worden.

Ga na bij landbouwgrond of de bomen onderhoud vereisten, vb. olijf- en fuitbomen, en zoek uit wat je kan doen met de gewassen na de oogst. Bij landbouwgrond kan je ook nagaan of je toegang hebt tot waterbevoorrading en of dit genoeg is.

Als je zelf onmogelijk je tuin kan onderhouden kan je eens informeren naar de kost van een tuinier. Ben je niet bereid om deze diensten te betalen? Kijk dan wat het kost om je tuin te veranderen naar een tuin dat niet veel onderhoud nodig heeft.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: