Introductie

Het kopen van eigendom in Italië in een notendop

Introductie

Eens je beslist hebt waar je wilt wonen in Italië is het tijd om stil te staan bij de volgende zaken zoals: het soort woning, de aankoop opties en de kosten.

Bij het kopen van een eigendom maak je best geen overhaaste beslissingen. In Italië is dit echter geen uitzondering. Hoewel het vaak voorkomt is het kopen van een woning tijdens een vakantieverblijf geen goed idee. De meeste mensen zijn geneigd om slechte beslissingen te nemen wanneer ze eerder denken aan vakantie dan aan zaken.

Sommige mensen maken dure fouten (zelfs catastrofale fouten) bij het kopen van een woning in Italië omdat ze gewoonlijk niet genoeg onderzoek doen en dat ze te gehaast zijn. Ze stellen belachelijke deadlines zoals het kopen van een woning gedurende een verlengd weekend of een week verlof.

Vele mensen hebben al hun vingers verbrand door overhaaste koopbeslissingen te doen zonder oplettendheid en overweging. Men wordt gemakkelijk verliefd op de schoonheid van Italië en tekent snel een contract zonder genoeg na te denken. Als je onzeker bent maak dan zeker geen overhaaste beslissingen, vb. door de vrees voor een plotse prijsstijging of doordat er iemand anders geïnteresseerd is in de eigendom. Hoewel vele mensen dromen van een vakantiehuis in Italië (voor hun pensioen), is het belangrijk om je huiswerk goed te doen en droomverkopers (vaak charmante boeren) te vermijden die je hoe dan ook zullen verleiden om hun huis te verkopen.

Je moet al geluk hebben dat je eerste koop goed is. Daarom raden de meeste experten aan om eerst te huren vooraleer te kopen, tenzij je absoluut zeker bent van wat je wilt, wat je budget is en waar je wilt wonen. Kijk eens goed rond in de regio('s) en maak je een beeld van de soorten woningen die beschikbaar zijn, hun prijzen en wat je verwacht te krijgen voor je geld. Voor je dit doet maak eerst een lijst van wat je wilt (en niet wilt) zodat je tijd kan uitsparen.

Er is geen gebrek aan woningen te koop in Italië (hoewel er een kort aanbod is aan landelijke woningen in Toscane en Umbrië). Je zal een overvloed aan keuze hebben, naar welke soort woning je ook op zoek bent. In de meeste gebieden omvatten de woningen te koop: vervallen boerenhoeves, ongemoderniseerde dorpshuisjes, moderne appartementen met alles erop en eraan, en een wijde keuze aan openstaande villa's. Je kan ook een stuk grond kopen en een huis erop laten bouwen naar jouw wensen.

Wacht tot als je iets vindt naar je zin en denk er goed over na vooraleer je naar de notaris gaat. Één van de voordelen bij het kopen van een woning is dat er meerdere droomhuizen naar je zin kunnen zijn. Het tweede of het derde droomhuis is vaak beter dan het eerste. Wat eerst een schone kans lijkt kan uiteindelijk heel duur blijken. Treuzel niet te lang aangezien goede woningen aan de juiste plaats snel verkocht worden.

Als je op zoek bent naar een vakantiehuis kan je zoeken naar mobiele huizen of huizen waarin je maar een aantal weken per jaar woont. Deze omvatten gezamenlijke eigenaarschap, lease en deeltijdgebruik (multipropriedad). Maak geen overhaaste beslissingen zonder uitgebreid marktonderzoek uit te voeren en zonder absoluut zeker te zijn van wat je wilt en wat je mag verwachten voor je geld.

Onderzoek

Het geheim van het succesvol kopen van een woning in Italië (of gelijk waar) is onderzoek, onderzoek en onderzoek. De kans op succes is reeëler als je zoekt in verscheidene regio's. Kijk naar de soorten woningen die beschikbaar zijn, de prijzen, de waarde en de procedure voor het kopen van eigendom.

Hoe meer onderzoek je doet, hoe beter. Vraag advies (indien mogelijk) aan degenen die al een huis hebben in Italië. Van hen kan je waardevolle informatie krijgen (gebaseerd op hun persoonlijke fouten). Ook kan je publicaties lezen of woonbeurzen bezoeken.

Er zijn een aantal boeken voor degene die naar Italië willen gaan om er te wonen of te werken (zoals Buying a Home in Italy), geschreven door David Hampshire en Living and Working in Italy, geschreven door Nick Daws, beiden gepubliceerd door Survival Books).

Woonbeurzen komen geregeld voor in de UK en in Ierland. Ze zijn steeds meer bekend bij mogelijke kopers die een zicht krijgen op wat beschikbaar is en die contact kunnen leggen met vastgoedmakelaars en ontwikkelaars. Men kan je een kost aanrekenen. Outbound Publishing (1 Commercial Road, Eastbourne, East Sussex BN21 3XQ, UK, Tel.: (+44) 01323-726040) publiceert World of Property, een 3-maandelijkse uitgave dat veel woningen te koop omvat in Italië (en andere landen) en woonbeurzen organiseert in het Zuiden en het Noorden van Engeland. Er wordt ook veel publiciteit gemaakt in kranten, tijdschriften en internet in Italië en in het buitenland.

OVERLEVINGSTIP

De investeringskost in een paar boeken of tijdschriften (en ander onderzoek) is miniem in vergelijking tot het maken van een grove fout.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: