Renovatie & restauratie

Wat je moet weten voor de renovatie van je huis

Renovatie & restauratie

Buitenlanders die in Italië een oude woning aankopen dienen vaak het goed te renoveren en te moderniseren.

Een veelvoorkomend voorbeeld zijn de vele hoeves die bijna helemaal verlaten zijn sinds ze gebouwd werden in de 18de en 19de eeuw. Velen verlieten deze jaren geleden. In het algemeen verwaarlozen de Italianen deze woningen en de meeste hoeves staan op instorten. Vaak moet men de woning herbouwen.

Een woning dat verkocht wordt en dat moet gerenoveerd (da restaurare or ristrutturare) worden in Italië vereist hopen werk (men moet vaak herbouwen). Half gerenoveerd (restaurato/rinnovato parzialmente) betekent gewoonlijk dat het gebouw gedeeltelijk bewoonbaar is, vb. alles behalve de sanitaire voorzieningen moet gerestaureerd worden (da ricostruire). Sommige krotten (ruderi) bestaan slechts uit een paar muren zonder dak.

OVERLEVINGSTIP

Voor je een eigendom koopt dat je moet renoveren, is het van cruciaal belang om de hoeveelheid werk in te schatten. De kosten kunnen 100% hoger zijn dan aangegeven. Bovendien kunnen de kosten snel toenemen en variëren ze sterk van de originele offerte.

Denk eens na over mogelijke alternatieven voor je een woning koopt dat moet gerestaureerd worden. Je kan beter 25000 euro tot 50000 euro meer uitgeven aan een huis dat op en top in orde is dan aan restauratiewerken. Het is ook vaak goedkoper om een gedeeltelijk gerenoveerd huis te kopen dan een ruïne dat je volledig moet veranderen, tenzij je het meeste werk zelf zal uitvoeren.

Aan de eigendomsprijs kan je vaak niet de kost zien en de hoeveelheid werk dat er aan gespendeerd is. De meeste mensen die een krot gerestaureerd hebben zouden het nooit meer overdoen en raden dit ten zeerste af aan anderen.

Landmeter

Als je veel moet veranderen aan de woning kan je best een bekwame geometra raadplegen (dit is uniek in Italië). Dit is iemand die gedeeltelijk het werk van een architect, een ingenieur en opzichter doet. Je kan ze terugvinden in de rubriek Certificati Agenzie in de Gouden Gids .

Zijn belangrijkste taken zijn: omgaan met het papierwerk inzake vergunningsaanvragen (een lokale landmeter kent de juiste mensen op de juiste plaatsen), plannen ontwerpen, bestek opmaken voor de renovatie en waken over het proces. Zijn hulp is van cruciaal belang als je een buitenlander bent en je niet vlot Italiaans spreekt. Je kan heel wat tijd en stress uitsparen als je zo iemand aanwerft, ook al is je Italiaans vloeiend.

Vraag naar aanbevelingen bij de lokale bevolking (vb. van een vastgoedagent) en bezoek huizen die de landmeter aanraadt.

OVERLEVINGSTIP

De landmeter zal je rechterhand zijn in het hele restauratieproces. Kies iemand uit die je werd aanbevolen. Je dient deze persoon te vertrouwen, vooral als je niet op de werf aanwezig kunt zijn om het werk te controleren.

Controles

Bij de aankoop van de woning is het van belang dat de muren in goede staat verkeren. Muren die gebreken vertonen kan men best vermijden, daar het goedkoper is om een nieuw huis te laten bouwen! Andere problemen kunnen goedkoper aangepakt worden.

Een degelijk dak dat niet lekt is wenselijk. Als je geldmiddelen echter beperkt zijn kan je een waterproef laten doen. Geloof de verkoper of makelaar niet indien zij zeggen dat het dak hersteld kan worden maar vraag professionele raad van de lokale bouwheer. Gezond dakhout is een pluspunt aangezien het duur is om dit te herstellen.

Oude woningen hebben vaak een demper nodig, een bewijs, houtbehandeling, nieuwe ramen en deuren, een moderne keuken en badkamer, herbedrading en centrale verwarming. Controleer of er geen lekken (vb. na een regenstorm) zijn vooraleer je investeert in dure decoratie.

In gebieden die gevoelig zijn voor aardbevingen kunnen structurele restauraties gedaan worden die een minimale interventie vereisen (Unità Minima d'Intervento/UMI). Muren en aangrenzende structuren in historische centra worden versterkt. Deze versterkingen bieden een betere weerstand tegen aardschokken in oude woningen. In bepaalde gebieden, vb. Toscane, zijn deze versterkingen verplicht bij de restauratiewerken. UMI versterking omvat een toename van de renovatiekost met 15 tot 25%.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: