Een nieuw huis aankopen

Kwaliteitsstandaarden en waarborg

Een nieuw huis aankopen

De meerderheid van de bevolking (meer dan 80%) van het VK woont in huizen i.p.v. appartementen. De meeste mensen houden niet van appartementen en willen hun eigen open huis met een tuin en garage omdat zij traditionele stijl verkiezen.

Er zijn niet veel mensen verzot op moderne en high-tech huizen. Bovendien hebben huizen meer waarde dan appartementen en zijn ze een betere investering. Een belangrijke factor is de grootte, aangezien huizen verkleinen en nieuwe woningen één derde kleiner geworden zijn dan 80 jaar geleden. Sommige nieuwe huizen hebben kleine kamers en een modern huis met drie of vier slaapkamers kan kleiner zijn dan een Victoriaans landhuisje met twee slaapkamers.

Nadat je beslist hebt om een huis te kopen, zal je volgende beslissing zijn of je een nieuw- of oud huis wenst. Er zijn talrijke voordelen aan nieuwe huizen:

 • Moderne badkamers, moderne keuken, centrale verwarming, goede isolatie, moderne voorzieningen, weinig onderhoud, goed beveiligd en bergruimte.
 • Het is instapklaar.
 • Minder problemen – nieuwe huizen hebben weinig onderhoud nodig en er zijn geen kosten of problemen inzake renovatie of modernisering.
 • Minder kosten dan bij oudere woningen. De meeste nieuwe gebouwen gebruiken laagonderhoud toestellen en hebben degelijke isolering en ventilatie. Zo zijn de facturen ook lager en hou je de woningen koel in de zomer.
 • Vaak is het goedkoperer om een nieuw huis te kopen dan dat je een oude woning moderniseert. De prijs is vast bij een nieuwe woning (hoewel je kan afdingen) en bij de renovatie kunnen kosten sterk oplopen.
 • Je kan gemakkelijker een hypotheek krijgen.
 • De bouwheer biedt een garantie aan op mogelijke schade (zie hieronder).
 • Je kan ze gewoonlijk onmiddellijk verhuren.
 • Moderne huizen kan men gemakkelijk herverkopen en ze worden beschouwd als een goede investering door de meeste kopers.
 • Ze kunnen je niet teveel aanrekenen!

Ook zijn er nadelen aan een nieuw huis:

 • Gebrek aan charme en karakter.
 • Weinig individualiteit of exclusiviteit (alle huizen onder constructie kunnen hetzelfde zijn).
 • Tuinen hebben een tekort aan planten en bomen.
 • Allerlei kwalen.
 • Een tragere kapitaalaangroei dan bij een oude woning (een gebrek aan ijlheid).
 • Beperkte overeenkomsten
 • Onafgewerkte ontwikkeling en gemeentes zonder lokale winkels noch diensten.
 • Ze zijn meestal kleiner dan oudere woningen met lagere plafonds, kleinere kamers (sommige zijn zeer klein en zien er groter uit door kleinere bedden en meubels) en weinig ruimte.
 • Onmogelijk om uit te breiden.
 • Ze hebben zelden een grote tuin of stuk grond.
 • Het kan zijn dat je de woning moet kopen tijdens nog onder constructie. Je loopt dan het risico dat de bouwheer failliet gaat of dat de woning minder waard is dan dat je betaald hebt – hoewel ze meestal meer waard is!

De kwaliteit van de bouw

De kwaliteit van nieuwe gebouwen in het VK wordt strict gereguleerd en ze moeten overeenkomen met de nauwgezetten bouwwetten en de energie-efficiënte standaarden. De kwaliteit van nieuwe huizen varieert extreem en sommige ontwikkelingen, vb. appartementen in grote steden, die verkocht worden onder constructie, zijn van slechte kwaliteit. Vele gebouwen in Londen en andere steden worden gebouwd voor de investeringsmarkt en zijn niet geschikt voor bewoners.

De beste verzekering bij het kopen van een nieuw huis is de reputatie van de bouwheer en het is de moeite waard om een woning te kopen van een bouwheer die al jaren in het vak zit. De prijs kan echter hoger zijn dan dat je iets koopt van een bouwheer die geen garantie verleent. Controleer voormalige woningen van de aannemer vooraleer je een nieuw huis koopt. Bezoek eigenaars en vraag naar de problemen die ze hebben ondervonden.

Bouwheren hebben gewoonlijk hoge standaarden inzake materialen en handvaardigheid. Woningen hebben hogere specificaties dan oudere huizen, inclusief dubbele beglazing, uithollingen, ondergrondse isolatie en centrale verwarming. Luxueuze huizen hebben onopvallende systemen waarbij je het volgende kan controleren: de temperatuur, de verlichting, veiligheid, muziek en TV via afstandsbedieningen. Ook kunnen ze beschikken over breedband verbindingen in alle kamers. Sommige bouwheren bieden speciale huizen aan voor thuiswerkers.

Garantie

De meeste nieuwe woningen worden gedekt door het National House Building Council’s  (NHBC, Tel. 0845-845 6422), Buildmark 10-year warranty of de Zurich Municipal Building Guarantee (Tel. 01252-522000). De meeste leningverstrekkers zullen weigeren om een nieuw huis te huren zonder garantie. De NHBC garantie dekt de eigenaar tegen vorderingen van tot 10000 pond inzake het niet slagen om een woning af te maken, het verlies van een voorschot (tot 10% van de overeengekomen prijs) of andere uitgaven bij het constructiewerk. Een nieuw huis bouwen is niet altijd rozengeur en maneschijn. Ook komt het regelmatig voor dat nieuwe huizen verschillende gebreken (meestal kleinere) vertonen.

Gedurende de eerste twee jaar zou de bouwheer de fouten moeten herstellen om ze te voldoen aan de NHBC vereisten. Binnen deze periode MOET je ook een lijst maken met alle zaken die moeten hersteld worden. De bouwheer draagt de verantwoordelijkheid om de herstellingen correct uit te voeren en zorg er voor dat deze fouten rechtgezet worden. Verschillende websites (zoals deze ) kan je gebruiken als gids om deze klus te klaren.

Je kan ook beroep doen op een professioneel die dit doet voor jou. Dit is echter wel aangeraden aangezien zij weten naar wat ze moeten zoeken. Ook hebben zij meer invloed en verlagen ze de stress. Doe beroep op een erkende landmeter (de kosten liggen tussen 150 en 300 pond en zijn afhankelijk van het aantal kamers) of consulteer een bedrijf zoals New Build Inspections  (Tel. 0845-2266 486). Als je beroep doet op een bedrijf zorg dan dat ze gekwalificeerd zijn en dat je een offerte ontvangt. Je dient geen claim in indien je geen gebreken opmerkt binnen de twee jaar, tenzij er grote structurele schade is.

Men beschuldigt de NHBC garantie (zij worden gedeeltelijk gefinancierd door bouwheren) ervan dat ze niet effectief zijn bij het rechtzetten van kleinere gebreken. De NHBC handelt traag en zacht bij bouwheren (het bouwbedrijf geniet van de luxe van zelfregulering).

Gedurende de volgende acht jaar word je enkel verzekerd tegen grote schade die veroorzaakt werd door fouten in de structuur, verzakking of trilling. Als je constructiefouten ontdekt binnen de eerste twee jaar, licht de NHBC schriftelijk in en laat een controle doen om te verzekeren dat de woning in orde is. De Zurich Municipal Building Guarantee voorziet een gelijkaardige garantie voor 10 jaar met bescherming tegen het faillissement van de bouwheer vooraleer de woning klaar is.

Informatie vinden

Vastgoedtijdschriften bevatten rijke informatie over nieuwe huizen, een lijst van nieuwe ontwikkelingen doorheen het land, en talrijke advertenties van bouwheren en ontwikkelaars. Dagelijkse kranten zijn een goede informatiebron, vooral de weekendkranten zoals The Times en The Telegraph (de zaterdageditie), en The Sunday Times en The Sunday Telegraph. Ook zijn er vele vastgoedbeurzen doorheen het VK, inclusief de Daily Mail Ideal Home Show, dat plaats vindt in the Earls Court Exhibition Centre (Londen) in maart. De grootste en beste beurs is the House & Garden Fair (in juni in the Olympia Exhibition Centre, Londen) en the Evening Standard Homebuyer Show. Je kan ook op internet zoeken naar een nieuw huis op de website Your New Home , new-homes.co.uk  en Smart New Homes .

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: