Kopen op een veiling

Waarmee hou je rekening bij het bieden op een woning?

Kopen op een veiling

Het kopen op een veiling is zeer populair en er worden ongeveer 30000 eigendommen (van gesloten woningen tot landhuizen) verkocht per jaar in het VK. Je kan het best in december aankopen doen op een veiling aangezien de mensen hun geld spenderen aan Kerstmis.

In de vroege jaren 90 begonnen de veilingen meer succes te hebben wanneer geldschieters zich ontdeden van duizenden woningen, hoewel deze nu slechts een klein percentage van de verkochte eigendommen omvatten. Op een veiling kan je een koopje op de kop tikken en dit is dan ook de belangrijkste reden om daar een woning te kopen. Denk er echter aan dat er vele woningen verkocht worden omwille van het feit dat men ze niet gemakkelijk verkoopt en er zullen veel renovatiewerkzaamheden zijn aan deze eigendommen. Je betaalt echter de prijs naargelang de staat van het goed en de kosten voor het nodige werk. Men kan er ook aantrekkelijke villa's vinden aan peperdure prijzen.

Bij een openbare verkoop moet je er ook op letten dat verkopers zich trachten te ontdoen van een slechte woning of de prijs proberen te verhogen! Ook verlopen de procedures snel. Openbare verkopen worden drie tot 6 weken op voorhand bekendgemaakt en de betaling gebeurt na 4 weken (20 werkdagen) van het bod.

Bovendien kan je veel geld uitsparen en kan men jou niet teveel aanrekenen! Enkele nadelen zijn onderzoek en wettelijke kosten. Je moet weten waar je mee bezig bent en wat de waarde van het goed is. Indien je dit niet doet kan het zijn dat je teveel betaalt.

Let er ook op dat de kosten enorm kunnen zijn bij het kopen van een woning dat gerenoveerd moet worden.

Vertrouwd raken met veilingen

Het is aangeraden om een paar veilingen te gaan bezoeken vooraleer je zelf een bod doet. Zo kan je wat vertrouwd geraken met de procedure in het VK. Vooraleer je een bod doet moet je een aankoopscontract hebben en de eigendomsakte laten controleren door jouw advocaat (woningen met problemen inzake eigendom worden vaak bij opbod verkocht!). Ook moet je op voorhand een waardering of onderzoek laten doen (dit kan de veilingmeester doen) en een hypotheek aanvragen (indien nodig).

Britse verkopers worden vaak verplicht om informatie te verschaffen over de eigendomsaktes, de huur, bouwvergunningen, onderzoeken, speciale verkoopsvoorwaarden en andere gegevens. Dezelfde regels inzake onderzoek zijn van toepassing als je op de gebruikelijke manier een aankoop doet.

Tip: Als je van plan bent om een bod te doen op een groot (meer dan drie verdiepingen), oud of bijzondere woning of je bent van plan om grote veranderingen te doen zoals uitbreidingen,etc.. kan je beter een volledig onderzoek laten uitvoeren.

Soms kan het zijn dat eigenaars een woning verkopen waarbij ze nog voor de helft over de eigendom beschikken. Zorg er dus voor dat je goed begrijpt hoe de woning wordt aangeboden.

De eigendom is officieel van jou wanneer je een bod aanvaard hebt op een veiling. Je moet dan een voorschot van ongeveer 10% betalen (in cash of via een bankcheque) en je hebt slechts vier weken de tijd om het verschuldigde bedrag te betalen. Zie dat je op tijd beschikt over de nodige financiële middelen vooraleer je naar de veiling gaat.

Je moet ook je identiteitskaart voorleggen en gegevens van je advocaat verschaffen. Denk er aan dat wanneer je opbiedt dit botweg doet en wanneer je succes boekt kan je budget in gevaar zijn als je niet doorgaat met de aankoop (je kan echter niet terugkrabbelen zoals bij een private aankoop in Engeland, Wales en Noordelijk Ierland). Zorg voor een bouwverzekering nadat de verkoop afgehandeld is.

Oriëntatieprijzen en grensprijzen

Oriëntatieprijzen zijn over het algemeen conservatief in het UK om zoveel mogelijk kopers aan te trekken. De actuele verkoopprijs is vaak veel hoger dan de grensprijs (soms dubbel zoveel).

Als je bij de laatste bieders hoort voor een woning dat zijn grensprijs niet bereikt kan je achteraf met de veilingmeester tot een akkoord komen om je bod te verhogen. Hopelijk aanvaard de verkoper het bod. De veiler kan ook hoger bieden (vermeerdering van 5000 pond of 1000 pond) tot de grensprijs. Dit is wettelijk toegelaten en het komt ook regelmatig voor wanneer het bieden traag verloopt.

Ook al laat je je gemakkelijk meeslepen, ga echter niet boven het streefbedrag bij het doen van een bod (als je boven je hypothecaire waardering gaat moet je extra betalen). Hou er aan de andere kant rekening mee dat vele verliezers wouden dat ze hun kansen gewaagd hadden op een ander bod. Speel je woning dus niet kwijt door slechts één bod.

Beroep doen op een advocaat

Het is niet noodzakelijk om zelf de veiling bij te wonen. Je kan altijd beroep doen op een advocaat, die voor jou biedingen doet (stel hem schriftelijk op de hoogte van je instructies). Ook kan je een bod doen via de telefoon, geschreven, via fax of het internet. Je moet een registratieformulier invullen en een cheque overhandigen om het bedrag te dekken.

Soms is het mogelijk om voor de veiling een aankoop te doen in het VK. Wanneer het toegelaten is om voorafgaande biedingen te doen kan men dit zien door de vermelding 'unless previously sold' in de advertenties. In dit geval moet er koopcontract ondertekend worden voor de verkoop, opdat deze niet wordt teruggetrokken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: