Eigendomskosten

Extra kosten bij je vastgoedaankoop

Eigendomskosten

De kosten voor vastgoed (afhandelingskosten) in het VK behoren bij de laagste ter wereld en bedragen tussen 3 en 5% voor een woning dat minder dan 250000 pond kost.

De gemiddelde kosten voor eerste keer kopers bedragen ongeveer 6000 pond en deze omvatten de afhandeling, het ereloon van de advocaat, onderzoekskosten, zegelrechten en verhuiskosten. De meeste kosten worden berekend als percentage van de eigendomskost. Hoe duurder een woning is, hoe hoger de kosten daarom zijn. Zelfs verhuiskosten zullen hoger zijn als je een groter huis hebt (tenzij je vele lege kamers hebt). Overweeg de kosten voor zowel een aankoop als verkoop.

Bij een hypotheeklening komen er een aantal kosten kijken maar de kosten zijn lager wanneer je in cash betaalt. De kosten voor het kopen of verkopen van een woning zijn echter niet fiscaal aftrekbaar.

De lasten variëren aanzienlijk afhankelijk van de volgende factoren: de prijs, het feit of je een hypotheek hebt, of je beroep doet op een makelaar en of je een advocaat of notaris raadpleegt. Er is niet zoiets als een aangegeven waarde in het VK en de kosten worden altijd betaald op de huidige betaalde prijs. In theorie is het mogelijk om de prijs te laag aan te geven (zodat de koper geen zegelrechten dient te betalen en de verkoper geen vermogenswinstbelasting) en een verkoper kan een deel van de prijs in het zwart verdienen. Deze praktijk is echter onbekend in het VK. Als je een woning aankoopt zonder dat je er één verkoopt zal je de volgende kosten dienen te betalen:

Zegelrechten

Als je een woning aankoopt aan een hogere waarde dan 60000 pond moet je vermogensbelasting betalen. Dit noemt men ook zegelrechten. Men moet deze lasten niet betalen bij voorzieningen zoals tapijten, gordijnen, verlichting, keukentoestellen en tuinmeubelen (alles wat roerend is). Deze zijn al inbegrepen in de aankoopprijs. Je mag wettelijk apart betalen voor de inrichting en toebehoren en dit raadt men aan als daardoor de prijs onder de 250000 of 500000 pond komt te liggen (in elk geval spaar je 5000 pond uit).

Wees je ervan bewust dat de Inland Revenue streng toeziet op de drempels bij de verkoop. Deze drempels bedragen 250000 pond en 500000 pond. Men verwacht dat de koper de kosten voor inrichting en toebehoren illegaal overwaardeert om zo geen zegelrechten te moeten betalen. Vanaf 1 december 2003 moeten kopers een zelfevaluatie invullen van acht pagina's en zijn ze persoonlijk verantwoordelijk voor het betalen van de zegelrechten. De formulieren moeten binnen de 30 dagen ingevuld worden na aankoop en er zijn boetes voor mensen die dit niet op tijd doen.

Ereloon van advocaat of notaris

Er zijn geen vaste kosten maar je kan rekenen op 0,5 tot 1% van de aankoopprijs (plus BTW). Sommige notarissen rekenen een vaste kost aan. Men betaalt voor het onderzoek (zie pagina 95), alhoewel deze afzonderlijk kunnen aangerekend worden als onkost (deze omvat meestal kosten voor het kadaster).

Waardering

Vooraleer je een lening kunt krijgen moet je betalen voor der waardering van de woning, zelfs wanneer je niet doorgaat met de aankoop. Controleer deze kost op voorhand. Ze hangt namelijk af van het soort kredietverstrekker en de waarde van de woning. De waardering voor een woning van 100000 pond kost ongeveer 175 pond (plus BTW). Vele kredietverstrekkers doen nu afstand van deze last.

Onderzoek

Je kan best een volledig onderzoek laten uitvoeren, vooral bij een oude woning. Het homebuyer report is een controle van de algemene staat van het goed en een waardering. Dit kost ongeveer 250 pond (plus BTW) voor een woning van 100000 pond. Een gestructureerd onderzoek is gedetailleerder en kost ongeveer 350 pond voor een eigendom van 100000 pond. Deze kost hangt af van het soort onderzoek, de woning en wat er in het verslag in begrepen is. In vergelijking met de waardering van de kredietverstrekker is een structureel onderzoek goedkoper.

Kosten voor kadaster

Deze moet men betalen telkens wanneer men een woning verkoopt. Deze kosten dienen om de wijziging van de eigenaar in het kadaster te registreren en variëren naargelang het feit of de grond al geregistreerd is (de meeste woningen in Engeland en Wales zijn geregistreerd, klik hier ). De grond in Schotland wordt geregistreerd in het General Register of Sasines of de Registers of Scotland en in Noordelijk Ierland in de Land Registers of Northern Ireland. De lonen zijn variabel en hangen af van de vastgoedwaarde. Hieronder wordt dit getoond:

Hypotheek Garantie

Als je meer dan een bepaald bedrag leent moet je zo'n hypotheek garantie aangaan (dit noemt men ook high lending fee of mortgage risk fee en hangt af van het soort kredietverstrekker). De reden hiervoor is om de kredietverstrekker te beschermen voor leners die hun schulden niet kunnen aflossen en op die manier hun eigendom kwijtraken. Vele kredietverstrekkers dringen aan op zo'n hypotheek garantie als je meer dan 70 of 80% van de vastgoedwaarde leent, hoewel sommige leners niet verplicht werden bij leningen van tot 90% van de eigendomswaarde.

Acceptatie vergoeding

De acceptatie vergoeding bedraagt gewoonlijk van 150 tot 400 pond. Men betaalt deze vergoeding bij de aanvraag naar een hypotheek of wanneer je er één aanvaardt.

Kosten voor kredietverstrekking

Deze kosten liggen rond de 300 pond voor een woning ter waarde van 100000 pond, hoewel sommige kredietverstrekkers hiervan afzien.

Bouwverzekering

Als leningsvoorwaarde moet een eigendom volledig verzekerd worden tegen structurele schade (zie pagina 117).

Verhuiskosten

Hou vooral rekening met de verhuiskosten wanneer je een woning aankoopt en neem een verzekering tegen schade of verlies (zie pagina 161). Je betaalt ongeveer 500 pond voor de verhuis van de inboedel van een huis met drie tot vier slaapkamers.

Onkosten

  • Gemeentebelastingen;
  • Bouwverzekering;
  • Inboedelverzekering;
  • Hypothecaire verzekering;
  • Vaste kosten voor voorzieningen (elektriciteit, gas, telefoon, water);
  • Erfpacht en onderhoudskosten van het appartement (zie pagina 61);
  • Onderhoud van tuin en zwembad;
  • Algemeen onderhoud, inclusief werk dat onmiddellijk moet worden uitgevoerd;
  • Kosten voor beheer als je een woning verhuurt.

De jaarlijkse onkosten bedragen ongeveer 2 tot 3% van de eigendomskost.

Als je in een andere omgeving gaat wonen moet je dit laten registreren bij het lokale gemeentehuis aangezien je de eerste dag al gemeentebelastingen moet betalen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: