Een oud huis kopen

Waar moet je op letten?

Een oud huis kopen

In het Verenigd Koninkrijk betekent de term 'oud huis' gewoonlijk een gebouw van voor het jaar 1940. Huizen die gebouwd werden voor het jaar 1914 worden meestal herenhuizen genoemd, bijvoorbeeld Georgiaans, Victoriaans of Edwardiaans.

Koop een oude woning als je op zoek bent naar een woning met charme en karakter, een gebouw dat gerenoveerd moet worden, bijgebouwen of een groot stuk grond. Het VK heeft talrijke mooie en historische gebouwen. Deze omvatten landhuisjes, kastelen, hoeves en villa's (vooral stadshuisjes en villa's van de 17de tot de 19de eeuw).

Bij het kopen van een oud gebouw koop je niet enkel een woning, maar een stuk geschiedenis, een deel van het Britse cultureel erfstuk, en een uniek gebouw dat de vaardigheden van architecten en ambachtsmannen vertegenwoordigen.

Rieten huisjes

Huizen met rieten daken zijn zeer aantrekkelijk en 'in'. Ze zijn echter wel vatbaar voor brand (brandbeveiliging en alarm zijn belangrijk) en daarom moet men hoge verzekeringspremies betalen. Ook zijn de kosten hoog voor een nieuw dak. Vooraleer je een huis koopt met een rieten dak moet je controleren of het huis in goede staat is, aangezien de bedrevenheid verdwijnt en het steeds duurder is om daken te vervangen. Een rieten dak kan 20 tot 90 jaar meegaan en dit hangt af van welk soort riet men gebruikt heeft (het lange riet kan men moeilijk terugvinden). Gebruik echter geen plastic stro want dit ziet er verschrikkelijk uit en maakt een kletterend geluid wanneer er veel wind is.

Aanpassingen

Het renoveren van oude woningen is populair en individuele huizen werden gemaakt van oude scholen, kerken, stations, fabrieken, koetshuizen, windmolens, torens, molens en schuren. Het veranderen van een schuur naar een woning is vooral populair (en uiterst duur) maar dit komt niet veel voor omdat er een gebrek is aan schuren. (je kan eventueel een graanschuur laten bouwen wat veel goedkoper is dan een restauratie). Je betaalt ongeveer 300000 pond voor een schuur dat je renoveert (gewoonlijk met bouwvergunning) en je kan tenminste 50% ervan veranderen in een comfortabel huis. Je kan zelfs een schuur in het buitenland (vb. in Frankrijk) kopen en het laten afbreken en heropbouwen in het VK. Een manier om goedkoop te wonen in een historisch gebouw is een appartement of stadshuis te kopen in een gerenoveerd gebouw, dat vroeger een ziekenhuis, een supermarkt of een fabriek was.

Monumentaal pand

Dit is een gebouw met een speciale architectonische of historische waarde en deze worden beschermd doorheen het VK. Gebouwen kunnen geregistreerd worden door hun leeftijd, zeldzaamheid, architectonische waarde of bouwstijl. Ook gebeurt dit wanneer er een bekende persoon in woonde of dat er een belangrijk evenement plaatsvond. Een interessante gebouwengroep, zoals een modeldorp of een plein kan eveneens geregistreerd worden. In vele historische dorpjes en steden zijn er beschermde gebieden waar er strenge regels zijn omtrent wat men kan doen en wat niet met de huizen.

Hoe ouder het gebouw, hoe meer er kans is dat men dit registreert bij het erfgoed. Er zijn ongeveer een half miljoen gebouwen die geregistreerd zijn in het VK – ongeveer 350000 graad I en II in Engeland en Wales, en 1750000 in Schotland en in het noorden van Ierland – veel waren voor het jaar 1840 gebouwd. Deze omvatten alle gebouwen die voor 1700 werden gebouwd en die nog steeds hun originele staat hebben. De meeste werden gebouwd tussen 1700 en 1840. Na deze datum werd de criteria strakker. Gebouwen van na het jaar 1945 moeten dus uitzonderlijk belangrijk zijn om geregistreerd te worden als erfgoed.

Indeling van systemen

In Engeland en Wales worden gebouwen gerangschikt om hun architectonische of historische waarde te tonen als volgt:

Graad I – gebouwen met een uitzonderlijke belangstelling (slechts 2% van de geregistreerde gebouwen bevinden zich in deze categorie).

Graad II* – belangrijke gebouwen met meer dan een speciale belangstelling (ongeveer 4% van de geregistreerde gebouwen)

Graad II – gebouwen met een speciale belangstelling waarbij men veel inspanningen doet om deze te conserveren (meer dan 90% van de geregistreerde gebouwen).

In Schotland en het noorden van Ierland worden Graden I, II* en II vervangen door graden A, B, en C

De verantwoordelijkheid om deze gebouwen te identificeren en te beschermen in het VK ligt bij de volgende organisaties:

Engeland - English Heritage , 23 Saville Row, London W1S 2ET (Tel. 020-7973 3000).

Wales - Cadw (Welsh Heritage – Cadw betekent ‘behouden’ in het Wels), Cathays Park, Cardiff CF10 3NQ (Tel. 029-2050 0200).

Schotland - Historic Scotland , Longmore House, Salisbury Place, Edinburgh EH9 1SH (Tel. 0131-668 8600).

Noord-Ierland - Ulster Architectural Heritage Society , 66 Donegal Pass, Belfast BT7 1BU ( 028-9055 0213).

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: