Bedrijfshuishouding

Welke soort onderneming is de beste keuze?

Bedrijfshuishouding

Terwijl je beslist over de bedrijfsruimte moet je ook eens nadenken over welke soort onderneming de beste keuze zou zijn voor zowel jou als voor je zaak.

Er zijn een aantal verschillende types wettelijke bedrijven dat je kan opzetten in Spanje (tenminste 9)Je dient voorzichtig de opties te bekijken met een expert en te zien wat het meest economisch en voordelig is voor jouw situatie.

Hieronder kan je 5 opties vinden die het meest toepasselijk zijn voor buitenlandse ondernemers. Wat je ook kiest van optie, beslis in een vroeg stadium wat het registratiekantoor zal zijn van jouw zaak. Dit kan mogelijk het adres van jouw boekhouder zijn, zodat al jouw financiële documenten daar geleverd en behandeld worden. Dit is vooral aangeraden als je van thuis uit werkt, aangezien het je zaak een beter imago geeft.

Eenmanszaak

Als je niet veel kapitaal hebt en je wilt klein beginnen kan je een eenmanszaak starten (empresario individual). Het voornaamste voordeel is de eenvoud van deze wettelijke entiteit. Je enige fiscale verplichtingen zijn de belastingen registreren, VAT en sociale zekerheid als werkgever en ook voor belastingen op jouw bedrijfsactiviteiten. Een ander voordeel is dat je niet verplicht bent om een specifieke investering te doen in jouw bedrijf, je mag zelf het bedrag kiezen.

Het voornaamste nadeel van het opzetten van jouw zaak is dat je aansprakelijk bent voor alle schulden en als iemand je voor de rechtbank daagt, kan het rampzalig zijn voor jezelf en voor je werknemers. Als je niet bereid bent om dit soort risico aan te gaan en je hebt een aanzienlijk investeringsbudget, kan het de moeite waard zijn om een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid te starten.

Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid is gekend als een Sociedad de Responsabilidad Limitada (SL), dat gelijkaardig is aan Britse vennootschap met beperkte aansprakelijkheid of een Amerikaanse vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (LLC). Het is meest gebruikte vorm van kleine- en middelgrote ondernemingen. Deze vorm is populair voor zijn eenvoud, de kleine investering die het vergt en zoals de naam zegt, het feit dat jouw aansprakelijkheid beperkt is indien er iets verkeerd gaat of iemand je aanklaagt.

Het nadeel, vergeleken met een eenmanszaak, is dat je onderworpen bent aan bedrijfstaksen en BTW zowel als je persoonlijke taksen en sociale zekerheidsbijdragen.

Als je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid start moet je een minimum kapitaal van 3005,06 euro (een exacte omzetting van de vorige Spaanse peseta) investeren en tenminste een aandeelhouder hebben (het maximum is 50). Het best neem je een advocaat en een boekhouder in dienst om te verzekeren dat je bedrijf wettelijk geïncorporeerd is en dat je alle vereiste procedures nageleefd hebt vooraleer je een zaak start.

'Sociedad Limitada Nueva Empresa' (gelijkaardig aan een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid)

In april 2003 was er een gewijzigde versie van de vennootschap met beperkte aansprakelijkheid geïntroduceerd, namelijk; 'Sociedad Limitada Nueva Empresa' (SLNE). De reden was om de registratie van kleine- en middelgrote ondernemingen te stimuleren. Het feit dat de fiscale vereisten eenvoudiger zijn dan degene van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid zou de populariteit moeten bevorderen. Een 'SLNE' verschilt van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in het aantal aandeelhouders en bedrijfsnamen. Het maximum aantal toegelaten aandeelhouders is 5 bij dit soort onderneming en dit om het aantal beperkt te houden. De naam van het bedrijf moet bestaan uit de naam van de stichter, het registratienummber en de letters 'SLNE'. Het minimum vereiste kapitaal is hetzelfde als voor een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (3012 euro – in cash), het maximum is 120202 euro.

Naamloze vennootschap

Een 'Sociedad Anónima (SA) is de Spaanse equivalent van een Britse' public limited company' (plc) of een Amerikaans bedrijf. Dit soort bedrijf komt het meest voor in Spanje. Een naamloze vennootschap vereist een grotere investering dan een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Bedrijven kiezen gewoonlijk om aan grote projecten te werken, zoals investeringen in Spanje. De minimuminvestering in een NV is 60101 euro en tenminste 5% moet gestopt worden in de bankrekening van het bedrijf voor de incorporatie. De gemeenteverordeningen moeten weergeven wat er zal gebeuren met de rest en wanneer en hoe het zal betaald worden.

Bij dit soort onderneming zijn er geen beperkt aantal aandeelhouders vereist. Alsook kunnen de aandeelhouders van een andere nationaliteit zijn en ze moet niet inwonende zijn in Spanje. Ze moeten echter wel de nodige documenten tekenen in het bijzijn van een notaris.

Het belangrijkste voordeel van een NV is de vrijstelling van de persoonlijke aansprakelijkheid voor de aandeelhouders. Aandelen kunnen evenwel genoteerd worden op de Spaanse effectenbeurs (Bolsas de Valores). Bij NV zijn er echter zel nadelen zoals: een grote investering en een complexe boekhouding. Er is ook een jaarlijkse controle vereist en de administratie is strenger gereguleerd dan bij een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid. Als je een kleine- of middelgrote onderneming start, kies je best niet voor een naamloze vennootschap.

Personenvennootschap

Als je officieel van start wil gaan met je zaak (en wettelijk vermijden om bedrijfsbelastingen te betalen), is het mogelijk om een te kiezen voor een personenvennootschap (sociedad civil). Je moet wel met een minimum van 2 personen zijn en hoewel er geen minimum investering vereist is moet je samen akkoord gaan om hetzelfde bedrag te investeren. Het werk alsook de handelszaak en de winsten moeten gelijk verdeeld worden.

Je moet wel 1% betalen van het kapitaal dat gestort is in overdrachtsbelasting. Ook moet je je registreren voor belastings- of economische activiteit, voor de inkomenstax als zelfstandige en tenslotte voor de sociale zekerheid.

Kleine- en middelgrote bedrijven

Kleine- en middelgrote bedrijven (pequeñas y medianas empresas/PYME) domineren de Spaanse economie (volgens het Ministerie van Industrie, Toerisme en Handel, 99% van de Spaanse bedrijven zijn 'PYMEs', en de regering moedigt zowel de vorming als hun groei aan.

Vele PYMEs' komen in aanmerking voor een beurs, stimulansen en verminderde belastingstarieven. Er zijn 3 categoriën PYME's:

  • Middelgrote onderneming – het aantal werknemers bedraagt tussen de 50 en 250 en de jaarlijkse omzet gaat tot 50 miljoen euro.
  • Kleine onderneming – het aantal werknemers bedraagt tussen de 10 en 49 en de jaarlijkse omzet gaat tot 10 miljoen euro.
  • Microbedrijf – het aantal werknemers bedraagt minder dan 10 en de jaarlijkse omzet gaat tot 2 miljoen euro.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: